30 Ağustos 2014 17:42

Gazeteci Tayyip Temel’in esareti sürüyor

KCK adı altında yapılan operasyon kapsamında 2 yıl 11 ay tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz 1 Temmuz’da adli kontrol şartıyla tahliye edilen gazeteci Tayyip Temel, mahkeme tarafından haftada iki gün imza vermesi gereken yer olarak kütüğünün bulunduğu Hakkari’yi belirlemesi nedeniyle, Hakkari dışına çıkamıyor.

Gazeteci Tayyip Temel’in esareti sürüyor
Paylaş

Hayri DEMİR

KCK adı altında yapılan operasyon kapsamında 2 yıl 11 ay tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz 1 Temmuz’da adli kontrol şartıyla tahliye edilen gazeteci Tayyip Temel, mahkeme tarafından haftada iki gün imza vermesi gereken yer olarak kütüğünün bulunduğu Hakkari’yi belirlemesi nedeniyle, Hakkari dışına çıkamıyor. Temel, bu yüzden 27 Temmuz’da olması gereken kalp ameliyatını bile olamadı.

“KCK” ana davası kapsamında 8 Ekim 2011’de tutuklandıktan sonra geçtiğimiz 1 Temmuz’da tahliye olan Azadiya Welat Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Tayyip Temel,. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında verdiği adli kontrol kararı hala bir nevi tutsaklık yaşıyor. İkametgahının Hakkari’de bulunması nedeniyle kendisine sorulmadan imza vereceği yer olarak Hakkari’yi belirleyen mahkeme, serbest bırakılmasına rağmen Temel’in esaretinin sürmesine yol açtı. Haftada iki gün imza vermek zorunda olan Temel, mesleğinin gereklerini yerine getirmekte kısıtlandığı gibi kalp rahatsızlığı bulunması nedeniyle tedavi de olamıyor.

MAHKEME AMELİYATIN ÖNÜNE GEÇTİ

Cezaevinde bulunduğu süre içerisinde rahatsızlığı yüzünden birçok kez hastaneye giden Temel’e doktorlar anjiyo olması için 27 Temmuz’da ameliyat tarihi verildi. O tarihte Diyarbakır’a gelerek ameliyat olması gereken Temel, mahkemenin hakkında verdiği karardan dolayı ikamet ettiği Hakkari dışına çıkmadığı için ameliyat olamadı.

MAHKEME RAPORU GÖRMEDİ

Temel, tedavisini sürdürmek için adli kontrol şartının kaldırılması yada Diyarbakır’a alınması için cezaevindeyken doktorlarca verilen raporlarla mahkemeye başvuruda bulunsa da yargılandığı mahkeme tarafından bu başvurusu dosyasında doktor raporlarına rağmen reddedildi. Üstelik mahkeme heyeti, sunulan dosyayı incelemediğini ve keyfi bir karar verdiğini “Mazeret doktor raporu ile belgelenmemiş” şeklinde verdiği ret gerekçesiyle de oryaya koydu.

KEYFİ BİR ŞEKİLDE ENGELLENİYOR

Yaşanan hukuksuzluğu ve keyfiyeti değerlendiren Temel’in avukatı Şivan Cemil Özen, müvekkiline Pazartesi ve Perşembe günleri adli kontrol şartı konduğunu belirterek, bunun müvekkilinin Hakkari dışına çıkmaması için özellikle belirlendiğini söyledi. Özen, mahkemeden adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ettiklerini, şartın kaldırılmaması durumda tedavini sürdürebilmesi için Diyarbakır’a alınması talebinde bulunduklarını ve buna ilişkin adres bildiriminde bulunmalarına rağmen taleplerinin yine de reddedildiğini belirtti. Özen, savcının dosyayı hiç okumadan böylesi karar aldığını ve mahkemenin de cezaevinde verilen raporları görmeyerek bu yönlü karar verdiği dikkat çekti.Özen, adli kontrol şartının ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yaparak, şunları söyledi: “CMK’da adli kontrolün değiştirileceği hükümler vardır. Mevcut durumda müvekkilimin hem tedavisi hem de seyahat özgürlüğü engellenmektedir. Mahkeme, Diyarbakır’da yapılan bir yargılamanın adli kontrol uygulamasının da aynı ilde yapılmasını görmemiştir.” Özen, bu haliyle müvekkili Temel’in önümüzdeki aylarda görülecek dava duruşmasına dahi katılamayacak bir durumda olduğunu kaydetti.

TAMAMEN EZİYET ETMEYE DÖNÜK

Gazeteci Temel ise kararın tamamıyla eziyet etmeye dönük olduğunu belirterek, adli kontrol için belirlenen gün ve saatten dolayı şehir dışına çıkmasının bile önüne geçildiğini söyledi. (DiyarbakırDİHA)

ÖNCEKİ HABER

İspanya İçişleri Bakanlığı: Irak ve Suriye’de 51 İspanyol savaşıyor

SONRAKİ HABER

OGM’de KESK üyelerine sürgün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...