30 Ağustos 2014 17:14

Êzidilerin yol dramı devam ediyor

Irak Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Şengal ilçesini ele geçirmesinden sonra katliamdan kaçan binlerce Êzidi’nin Türkiye’ye kaçışları devam ediyor.

Êzidilerin yol dramı devam ediyor
Paylaş

Ramazan İMRAG

Irak Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Şengal ilçesini ele geçirmesinden sonra katliamdan kaçan binlerce Êzidi’nin Türkiye’ye kaçışları devam ediyor. Irak Kürt bölgesinin Metina ve Sinaht bölgelerindeki dağlık alandan yürüyerek Türkiye’ye Şırnak üzerinden gelen Êzidilerden çocuk ve yaşlılar zor anlar yaşıyor. Türkiye’ye kaçan Êzidiler, IŞİD’in Telafer’den kaçan Türkmenleri de katlettiğini dile getirdi.

Şırnak’ın Uludere, Beytüşşebap ilçelerine bağlı köylere ulaşmaya çalışan binlerce Êzidi’den özellikle yaşlı, çocuk ve zayıf olanlar yollarda bayılıyor. Sınırı geçip Türkiye tarafına geçen Êzidilere ise ilk yardımı köylüler yapıyor. Êzidilere su ve yiyecek götüren köylüler, evlerinde misafir ediyor, durumu ağır olanlar ise hastanelere gönderiliyor. Êzidiler Türkiye’ye geçip köylerde bir süre dinlendikten sonra bu kez HDP’nin oluşturduğu görevliler tarafından Şırnak merkez ile Cizre ve Silopi ilçelerinde kendileri için ayrılan yerlere yerleştiriliyor.

‘TÜRKMENLER KATLEDİLDİ’

Êzidilerden Heci Ehmed, ailesinden 45 kişinin öldürüldüğünü belirterek, “Çocuklarımızı da katlettiler. Erkekleri öldürdükten sonra kadınları yanlarında götürdüler” dedi. Berivan Mısto adlı Êzidi ise, 23 gündür yollarda olduklarını belirterek, “Çok eziyet gördük, çok yorulduk, çocuklarımız açlıktan ağlıyor. Amcam, babam, kardeşim hepsi dağda kaldı. Biz kaçarken çatışmalar sürüyordu” diye konuştu. Kasım Hiso adlı Êzidi ise, “IŞİD’liler sadece Êzidileri değil Telafer’den kaçan Türkmenleri de katlettiler. Arap olan komşu köyler de IŞİD saflarında bize saldırdı. Arap komşularımız köylerimizi talan etti. Canımızı zor kurtardık” dedi. (Şırnak/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Urfa Belediyesindeki usulsüzlük raporlandı

SONRAKİ HABER

Barış gününe giderken mülteciler: Can güvenliğimiz kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...