30 Ağustos 2014 06:00

Erdoğan kabinesi

‘Kendi kabinesini kuracak’, ‘Emanetçi başbakan değil’ dendi. Ancak Başbakan Davutoğlu; Erdoğan’ın kabinesini dişe dokunur bir değişiklik yapmadan devraldı.

Erdoğan kabinesi
Paylaş

62. Hükümeti Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu açıkladı. “Kendi kabinesini kuracak”, “Emanetçi başbakan değil” denilen Davutoğlu; Erdoğan’ın kabinesinde dişe dokunur bir değişiklik yapamadı. Erdoğan döneminden kalma isimler ağırlığını korudu. Sadece dört yeni isim eklendi. Köşk’ten yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanımız, Davutoğlu başkanlığında kurulan 62’nci Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini onaylamışlardır” denildi.

62.HÜKÜMET KURULDU

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu dün önce Köşk’e çıkıp yeni kabine listesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu. Görüşmenin ardından Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında yeni kabineyi açıkladı. Böylece 62. Hükümetin Bakanlar Kurulu açıklanmış oldu.Yeni kabinede Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan başbakan yardımcısı olurken, Nurettin Canikli Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu. Volkan Bozkır da AB Bakanlığı görevine getirildi. Kabinede yeri değişen tek bakan ise, Davutoğlu’nun eski görevi olan dışişleri bakanlığına kaydırılan Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu bir önceki kabinede AB Bakanı idi.

BEŞİR ATALAY’SIZ KABİNE

Çözüm sürecini yürüten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yeni kabinde yer almaması da dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Davutoğlu’nun kabine dışı bıraktığı bir diğer isim. Ayrıca, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kabine dışında kaldı. Numan Kurtulmuş’un başbakan yardımcısı görevine getirilmesi ile birlikte, 62. Hükümette “dışardan bakan” sayısı iki oldu. Kurtulmuş da İçişleri Bakanı Efkan Ala gibi milletvekili değil. Kurtulmuş, Meclisin ilk genel kurul toplantısında kürsüde milletvekili yemini ederek, dokunulmazlık dahil, tüm milletvekili haklarına da sahip olmuş alacak.

YENİ KABİNEDE TEK KADIN VAR

Başbakan Yardımcıları: Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşenur İslam, AB Bakanı: Volkan Bozkır,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce, Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Mehmet Mehdi Eker,  Gümrük ve Ticaret Bakanı: Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı: Efkan Ala, Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz, Kültür Bakanı: Ömer Çelik, Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Lütfi Elvan. Yeni kabinede Ayşenur İslam dışında kadın olmaması da dikkatlerden kaçmadı.

YALÇINER: KABİNE YENİ DEĞİL

Yeni kabineyi gazetemize değerlendiren Gazeteci-Yazar Mustafa Yalçıner kabineye ‘yeni’ denemeyeceğini, Davutoğlu’nun aynı kabineyle davam ettiğini söyledi. Beşir Atalay’ın değişikliğine değinen Yalçıner şunları kaydetti: “Abdullah Gül’e yakın bir isimdi. Faruk Çelik’le devam ediyor. Beşir Atalay çözüm süreciyle gündemdeydi, ama süreci etkileyeceğini düşünmüyorum. Çözüm süreci Beşir Atalay’la var olmadı. Gitmesi büyük bir problem yaratmaz. Zaten çözüm sürecinde ciddi bir adım atılmamıştı.” Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın, kabineyi kendine yakın isimlerden oluşturmadığını belirten Yalçıner, “Uzlaşı kabinesi bu. Akdoğan’la doğrudan ‘yeni yetme’ tartışması yürüten Arınç’ın da kabinede olması yeni oluşturulan kabinenin uzlaşı kabinesi olduğunun bir göstergesi. Ama asıl gösterge Ali Babacan’ın varlığı” dedi. Merkez Bankası tartışmalarını hatırlatan Yalçıner, Erdoğan ve Babacan’ın farklı düşüncelerde olduğunu söyledi. “Erdoğan’a göre faiz düşmeliydi, ancak Babacan MB başkanının arkasında durdu” diyen Yalçıner şunlara dikkat çekti: “Babacan ve Mehmet Şimşek’le Nurettin Canikli ve Numan Kurtulmuş’un  iktisadi yaklaşımları arasında mesafe var. Onlar arasında tartışma olacak. Ayrıca Akdoğan ve Arınç arasında da bir hesaplaşma yaşanacak.”

IŞIK: SÜREÇ DURAKLAYABİLİR

Yeni kabineyi ve Beşir Atalay’ın yeni kabinede yer almamasını değerlendiren Gazeteci-Yazar Fehim Işık şunları kaydetti: “Kabine açıklanmadan önce de bana sorsalar açıkçası yeri en sağlam olan bakanın çözüm süreci nedeniyle Beşir Atalay olduğunu söylerdim. Beşir Atalay’ın görevinden alınması açıkçası benim için sürpriz oldu. Ama Atalay çözüm sürecinin tamamıyla dışında bırakıldı ve bütün görevlerinden mi alındı yoksa belli başlı görevleri devam edecek mi? Bunu zaman gösterecek. Belki de Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisi ile çalışmak isteyebilir. Bu da seçeneklerden biri. Onun yerine görevi yürütmesi beklenen ve resmi olarak söylenmese de öyle olduğu kesin olan isim ise Yalçın Akdoğan. Akdoğan’ın daha önceki yazılarında özellikle HDP’lilere yönelik sert açıklamaları olduğunu biliyoruz. Bu sürece nasıl yansır, Akdoğan’ın daha önceki sert tutumu devam eder mi bunları pek bilemiyoruz. Fakat bu tutum ile devam edilirse sürece zarar verilebilir. Yine bugüne kadar süreci yürüten Beşir Atalay’ın sürecin dışında tutulması bir duraklamaya neden olabilir. Şunu vurgulamak gerekir ki bu süreç sadece kişilere de bağlı gitmiyor. Eğer ki politika sağlam bir zemine oturtulursa kişilerin değişmesi çok sorun olmayabilir.”


‘YENİ YETMELERİN LİDERİ ARINÇ’A KOMŞU OLDU’

AKP yönetimi içinde “Yeni yetmelerin sözcüsü” olarak bilinen Yalçın Akdoğan, Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girdi. Akdoğan, “Yeni yetmeler” tartışmasını ortaya atan Bülent Arınç’la Bakanlar Kurulunda yan yana oturacak.
Uzun süre Başbakan Erdoğan’ın siyasi başdanışmanlığını yapan Yalçın Akdoğan, 1969 İstanbul doğumlu. 24. Dönemde (2011) Ankara Milletvekili seçilen Akdoğan, Yeni Şafak gazetesinde “Yasin Doğan” takma adıyla, Star gazetesinde ise kendi adıyla yazılar yazıyor. Akdoğan, Erdoğan’a en yakın isimlerden biri olarak kabul edilen Akdoğan, AKP yönetimindeki “eskiler-yeni yetmeler” saflaşmasında “yenilerin” önde gelen isimlerinden biri. Ayrıca Akdoğan’ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partiye dönmesine muhalefet ettiği de sıkça gündeme gelmişti.
Akdoğan, Yeni Şafak’taki köşesinde “Partinin geleceği adına söz söyleme yetkisi yetkili kurullara aittir. Erdoğan’ın iradesi ve ilgili kurulların takdiri tüm kişisel söylemlerin ve hesapların üzerindedir” sözlerini kaleme alması, Gül’ün “Partime döneceğim” açıklamasına yanıt olarak yorumlanmıştı. Bülent Arınç’ın “Yeni yetmeler kardeşliği bozabilir” sözlerine de aynı yazıda yanıt veren Akdoğan, “Bu hareketin gençlerle aşılanması ve yeni hedeflerin yeni kuşaklarca benimsenmesi fikriyatı doğru algılanmalıdır. Kimse kendi kişisel pozisyonunu korumak için dava söylemini perde olarak kullanmamalı, kendisini olmazsa olmaz göstermemelidir” ifadelerini kullanmıştı.
Yeni hükümette yer alması gündeme geldiğinden beri “Çözüm sürecinin mimarlarından biri” olarak anılmaya başlayan Akdoğan, gerek KCK operasyonları sürecinde, gerek Öcalan’ın mektubuyla başlayan süreçte Kürt siyasal hareketini kızdıran açıklamalar yapmıştı. Bugün Gülen Cemaati için söylenen “paralel yapı”, “paralel devlet” tanımlamalarını, yüzlerce Kürt siyasetçinin tutuklandığı KCK operasyonları sırasında Kürt hareketi için kullanmıştı.


KURTULMUŞ ERDOĞAN’I ELEŞTİRMİŞTİ

Numan Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcısı görevine getirilmesi ile birlikte, yeni hükümette “dışardan bakan” sayısı iki oldu. AKP’ye geçmeden önce, bir önceki Başbakan Erdoğan hakkında ağır yolsuzluk eleştirileri yapan Kurtulmuş, yani kabinede Başbakan yardımcısı oldu. Partinin ‘Milli Görüş’ kökeni en eskilere dayanan kurmaylarından olan Numan Kurtulmuş da yeni kabineye Başbakan Yardımcısı olarak girdi. 2008’de Saadet Partisi’nin genel başkanlığına seçilen Kurtulmuş, 2010’da Erbakan’la anlaşmazlığa düşerek partiden ayrılmış ve hemen sonra, HAS Parti’nin kuruluşunda yer almıştı. Kurtulmuş, HAS partiyi feshetti ve Erdoğan’ın çağrısı üzerine 2012’de AKP’ye katıldı.


MÜSTEŞAR OLDUĞU BAKANLIĞIN BAŞINDA

Ahmet Davutoğlu’nun AB Bakanlığına getirdiği isim, AKP’nin İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır oldu. Bozkır, TBMM dışişleri komisyonu başkanlığını yürütüyordu. AB Bakanlığı için tanıdık bir isim olan Bozkır, siyasete girip 2011 yılındaki seçimlerde milletvekili seçilmeden önce de, AB bakanlığı müsteşarlığı görevini yürütüyordu. Bozkır, bir dönem Türkiye’nin AB nezdindeki büyükelçilik görevini de yürüttü. Bozkır, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel kalem müdürlüğü görevinde de yer aldı. Bozkır, cumhurbaşkanlığı dış politika danışmanı olarak da çalıştı.


HÜKÜMET DEĞİŞİYOR BABACAN DEĞİŞMİYOR

Abdullah Gül’e yakınlığı nedeniyle yeni kabinede yer alıp yer almayacağı merak edilen Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan yerlerini korudu. Babacan böylece AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bugüne kadar bütün hükümetlerde görev alan tek bakan oldu. 62. Hükümette de yerini koruyan Ankara Milletvekili Babacan, başbakan yardımcılığı görevine devam edecek. Babacan’ın, Erdoğan’la arasının son aylarda açıldığı ve yeni kabinede görev alamayabileceği öne sürülmüştü. Özellikle dış basında ekonomik gelişmeler açısından Babacan’ın varlığının Türkiye için bir “güvence” olduğu belirtiliyor

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan şimdi o rektörü görevden alacak mı?

SONRAKİ HABER

Vatan Caddesi’ne çıkan bütün yollar kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...