29 Ağustos 2014 18:17

‘Devlet Êzidileri tedavi etmiyor’

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) vahşetinden canlarını kurtarabilen Êzidilerin çilesi bitmiyor. Sığındıkları Şengal Dağı’nda açlık ve susuzluktan ölen, zorlu göç yollarında can veren, ulaştıkları yerlerde açlık ve hastalıklarla boğuşan Êzidiler, sağlık hizmetlerinde de ayrımcılığa uğruyor.

‘Devlet Êzidileri tedavi etmiyor’
Paylaş

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) vahşetinden canlarını kurtarabilen Êzidilerin çilesi bitmiyor. Sığındıkları Şengal Dağı’nda açlık ve susuzluktan ölen, zorlu göç yollarında can veren, ulaştıkları yerlerde açlık ve hastalıklarla boğuşan Êzidiler, sağlık hizmetlerinde de ayrımcılığa uğruyor. Batman’a göç eden Êzidiler için kurulan sağlık komisyonu üyesi ve Batman Belediye Sağlık Merkezi Doktoru Mahmut Çiftçi, Êzidilerin inançları nedeniyle ayrımcılığa uğradığını ve Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine sağlık hizmeti verilmediğini söylüyor.
Türkiye’ye gelen Êzidiler pasaportu olmadığı için sınırdan alınmazken ve devlet ülkeye girenler için şu ana kadar ciddi hiç bir yardımda bulunmamazken, bir skandal daha gündeme geldi. İddiaya göre kamu hizmeti veren hastane ve sağlık ocaklarına giden Êzidiler tedavi edilmiyor.

Batman’a gelen Êzidiler şu ana kadar SES, Batman Belediye Sağlık Merkezi, Batman Tabip Odası ve Batman Eczacılar Odasının oluşturduğu sağlık komisyonu tarafından muayene edildi. Kentte bulunan devlet sağlık kuruluşlarının ise Êzidilere herhangi bir sağlık hizmeti vermediği iddia ediliyor. Doktor Mahmut Çiftçi, şimdiye kadar Batman’a gelen Êzidilerin sağlık sorunlarını kendi imkanları dahilinde çözebildiklerini belirterek, “Batman’a gelen Suriyeli yurttaşlara Sağlık Bakanlığı tarafından aile sağlık merkezlerinden, üniversite hastanelerine kadar ücretsiz tedavi sağlanıyor. Herkese dil, din ve ırkına bakılmadan eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmeli. Êzidilere inançlarından dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık hizmeti verilmiyor” dedi.

Suriyeli mülteciler için ücretsiz sağlık hizmeti verilmesinin doğru bir uygulama olduğunu belirten Çiftçi, “Êzidi toplumunun yaşadığı bu trajedi ve drama yönelik şu ana kadar Türkiye hükümetinin, yetkili makamlarının ve Sağlık Bakanlığının herhangi bir adımı olmadı. Bu yurttaşlar kamu sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında ne tedavi edilebiliyor, ne de ilaç bedelleri karşılanıyor. Gelen hastalarımızda çok gebe ve çocuk var. Yatması gereken hastalarımız var. Bu insanlık trajedisi karşısında herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Sağlık Bakanlığı bu soruna bir an önce çözüm bulmalı” dedi. (Batman/DİHA)


DİYARBAKIR'DA EZİDİLER İÇİN 3 BİN KİŞİLİK KAMP

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri, Şengal’den kaçıp Diyarbakır’a gelen Êzidilerin sayısının her geçen gün artması üzerine Yenişehir Piknik Alanı’nda 3 bin kişilik çadır kent kurmaya başladı.

Büyükşehir, Kayapınar, Bağlar, Yenişehir ve Sur Belediyelerinin ortaklaşa kurduğu kampta, 400 çadırda 3 bin kişi barınabilecek. DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri de tuvalet ve banyo için tesisat kurarken, alanda iki adet çamaşırhane, mutfak ve sağlık merkezi oluşturuluyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı da başta çocuk ve kadınlar olmak üzere travma yaşayanlara yönelik rehabilitasyon çalışmaları yürütecek mekanlar oluşturmaya başladı. Çevre düzenlemesi devam eden alana kurulan çadırlara şu ana kadar 1100 kişi yerleştirildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Sur belediyeleri eş başkanlarıyla birlikte çadır kentteki çalışmaları yerinde denetledi. Eş Başkanlar Êzidi sığınmacılarla bir süre sohbet ederken, Fırat Anlı, “Ne kadar isterseniz kalabilirsiniz. Kendi evinizdesiniz. Şengal ile Amed aynıdır” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Şengal halkının ihtiyacını karşılamak amacıyla bir yardım kampanyası da başlattı. Yardımlar için hesap numarası şöyle:
Vakıflar Bankası Diyarbakır Merkez Şubesi
TL: TR 74 0001 5001 5800 7302 5404 99
EURO: TR 53 0001 5001 5804 8014 8748 28 (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dinleme iddialarından sonra ilk kez bir araya geldiler

SONRAKİ HABER

Diyarbakır\'da bir öğrenci gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...