29 Ağustos 2014 06:00

‘Süreci barışa evriltin’ mesajı

Dünya Barış Günü, kutlamaları kapsamında 1 Eylül’de meydanlara çıkacak olan İzmir’deki demokratik sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, İzmir’den tüm dünyaya, IŞİD katliamları ve İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına tepki göstererek, müzakere sürecinin barışa evrilmesi talebini iletecek.

‘Süreci barışa  evriltin’ mesajı
Paylaş

Dünya Barış Günü, kutlamaları kapsamında 1 Eylül’de meydanlara çıkacak olan İzmir’deki demokratik sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, İzmir’den tüm dünyaya, IŞİD katliamları ve İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına tepki göstererek, müzakere sürecinin barışa evrilmesi talebini iletecek.

Türkiye’de bir çok kentte olduğu gibi İzmir’de de emek ve demokrasi güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapacakları yürüyüşle barış mesajını iletecek.
Barışın sesini İzmir’den yükseltmek isteyenler, IŞİD’in Rojava’ya ve Şengal’e yönelik saldırıları ile İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına dikkat çekmek ve devam eden müzakere sürecini barışa evirilmesi için, 1 Eylül’de Basmane Fuar Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yapılacak yürüyüşle bir araya gelecek. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesinin çağrısı ile 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, kadın örgütleri, ekolojistler, kültür sanat dernekleri ile farklı gruplar bir araya gelerek, kutlayacaklar.

AFİŞ ÇALIŞMASI, KONSERLER DÜZENLENECEK

Kutlama kapsamında Ortadoğu’da yaşanan savaşa duyarsız kalan kesimde bir farkındalık yaratmak için, İzmir genelinde büyük bir afişleme çalışması, tiyatro gösteri ve mini bir konser düzenlenecek. Aynı zamanda, Rojava’da ve Şengal’de kadınlara yönelik IŞİD saldırıları ve Türkiye’de kadına yönelik yaşanan erkek şiddeti ile sermayenin doğayı bir rant olarak görüp yok etmesi de gündeme taşınacak.

‘MÜZAKERE SÜRECİ BARIŞA EVRİLSİN’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Yöneticisi Mine Çetinkaya, bu yıl geçmiş yıllara oranla daha fazla katılım bekledikleri 1 Eylül’de müzakere sürecinin barışa evrilmesi çağrısı yapacaklarını söyledi. Çetinkaya, “Biz her zaman İHD olarak barışın yanında ve eşitliğin yanında yer aldığımız için, bizim için her zaman 1 Eylül çok önemli olmuştur. 1 Eylül barışın temsil edildiği bir gündür” dedi.

‘HALKLARI BİRBİRİNE DÜŞMAN ETMEYE KARŞI...’

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Çuhadar da, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün Ortadoğu ve Türkiye için önemli bir gün olacağını ifade ederek, “Halkları birbirine düşman etmek çok tehlikeli. Biz bu gidişatın tehlikeli olduğunu dillendireceğiz. Halkları birbirine düşman etmeye ve birbirine kırdırtmaya karşı 1 Eylül’de sokaklardayız. 1 Eylül’e barışa yakışır bir şekilde mesajlar vereceğiz” diye konuştu.

‘BARIŞI HİSSEDECEĞİZ’

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir Eş Sözcüsü Osman Doğan İse, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bütün halkların düşü olan barışın daha yakıcı bir şekilde kendini hissettireceğine vurgu yaparak, “Kürt siyasal hareketinin barışa açtığı yelken, çeşitli şekillerde engellenmeye, toplumsal barışa ulaşmanın önüne set çekilmeye çalışılıyor. Barış sürecinin tesisi ve buna yönelik ilkelerin hataya geçirilmesi önündeki engellemeler kaldırılmalı, toplumsal barışa gidiş hız kazanmalıdır” diye konuştu.

‘EZİLENLER İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN OLACAKTIR’
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İzmir İl Eş Başkanı Yusuf Kaya da, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, 1 Eylül’de özellikle IŞİD çetelerinin Şengal ve Rojava halkına yönelik saldırılarını kınayacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “2 yıldır PKK Lideri Abdullah Öcalan ve devlet arasında sürdürülen barış müzakerelerini de alanlara taşıyacağız. Sayın Öcalan’ın barış görüşmelerinin artık barışa evrilmesi için, bir adımın atılması için 1 Eylül’de alanlarda olacağız. Bu anlamda 1 Eylül bütün ezilenler için önemli bir gün olacaktır.”

EMEP: BU YIL DÜNYA BARIŞININ HAYKIRILMASI DAHA ÖNEMLİ

EmekPartsi İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci’de “Bu sene 1 Eylül İzmir’de tüm emek ve demokrasi güçlerinin birlikte kutlayacağı bir etkinlik olacak” dedi. Pazartesi saat 18.00’de Basmane Meydanı’nda toplanıp bir yürüyüşle Gündoğdu Meydanı’ndaki etkinliğe geçileceğini söyleyen Demirci şunları söyledi: “Partimiz açısından 1 Eylül’ü değerlendirdiğimizde, Şengal’deki, Suriye’deki katliamları, Ortadoğu’da halkların birbirini boğazlar haline getirilmesi, IŞİD’in saldırıları göz önüne alındığında bu yıl çok daha önemlidir dünya barışının, halkların barışının ve kardeşliğinin haykırılması. Bu minval içerisinde halkı IŞİD saldırılarına karşı, Ortadoğu’daki savaşlara karşı bildirilerle, afişlerle, kahve toplantıları gibi çeşitli yollarla çalışmalar yürütüyoruz.” (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetleri duvarlarda

SONRAKİ HABER

\'Bir nesil genci kaybediyoruz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...