29 Ağustos 2014 06:00

Kalbinizin sesine kulak verin

Hızlı atan bir kalp; heyecan, stres, hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketiminin bir sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğu (aritmi) hastalıklarının belirtisi de olabilir.

Kalbinizin sesine kulak verin
Paylaş

Hızlı atan bir kalp; heyecan, stres, hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketiminin bir sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğu (aritmi) hastalıklarının belirtisi de olabilir.

Yaşamak için gerekli tüm fizyolojik ve kimyasal işlemler kanın dolaşımı ile sağlanıyor. Kalpte özelleşmiş elektrik üreten ve üretilen elektrik akımının iletimini sağlayan hücreler kimyasal değişiklikleri elektriğe ve mekanik bir uyarıya dönüştürerek kalp kasının kasılması ve gevşemesi ile kanın dolaşımını sağlıyorlar. Aritmi; şok, bayılma, epilepsi benzeri nöbetler, geçici görme ve konuşma bozuklukları, inme, felç, ani kardiyak ölüm gibi çok ciddi tabloların dışında çarpıntı, duraklama, boşluk hissi gibi silik iyi tanımlanamayan şikayetlere neden olabiliyor. Bazen ise başka nedenlerle yapılan bir incelemede rastlantısal olarak tanı alacak kadar sessiz seyrediyor. Aritmi yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin birçok kişide görülüyor.

BİRÇOK HASTALIK OLABİLİR

Kalple ilişkili birçok hastalık aritmi nedeni olabilir. Kalbin yapısal düzenlenmesini belirleyen genetik ve gelişim aşamalarındaki defektler ( doğumsal kalp hastalıkları) sonradan gelişen yapısal donanımını (damarlarını, kas yapısını ya da kalbin zarını ) etkileyen hastalıklar da aritmi nedeni. Bütün kardiyak yapı normalken yalnız elektrik merkezi ve iletim sistemi ile ilişkili olan doğumsal ya da edinsel hastalıklarda aritmi nedenleri arasında.

Bir atağın başlama şekli aritminin tipi veya tercih edilecek tedavi için ipuçları veriyor. Kalp boşluklarında büyüme olan kalbin kasılma gücünde azalma olan bir grup hastanın da hayatı tehdit eden aritmiler için aday olduğu bilinmekte. Aritmi ile tanı alan hastaların incelenmesinde hipertansiyon, akciğer hastalıkları, tiroid hastalıkları, kalp kapak ve damar hastalıkları da sıklıkla saptanıyor.

PEKİ YA TEDAVİ?

Aritmilerin ilaçla tedavisi bir zamanlar tek seçenek iken şu anda çoğu vakada destekleyici bir rol oynamakta. Kateter ablasyonu, radyofrekans (RF) dalgaları verilerek yapılan bir ritim bozukluğu tedavisi. Kateter ablasyon yöntemiyle tedavide başarı oranı yüzde 60-80 seviyelerine kadar yükselebiliyor. EPS ile tespit edilen noktalara verilen radyofrekans dalgaları ile kalpte çarpıntıya neden olan ve normalde olmaması gereken odak ve ileti yolları yakılarak sonlandırılıyor ve başarı oranı da yüksek.

Öte yandan kalp bloklarında kalbin uyarılması için dizayn edilen kalp pilleri çok ciddi gelişmeler göstererek tedavide önemli yer almakta. Tedavi sırasında verilen ilaçlar ise dikkatli seçilmeli. Aksi takdirde yan etkileri fazla olan bu ilaçlar aritmiyi artırabilirler. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki 13 polis serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Faytona binme atlar ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...