28 Ağustos 2014 19:25

Antep’te ‘Kardeşime Dokunma” yürüyüşü

Gaziantep’te son günlerde Suriyelilere yönelik ırkçı saldıra karşı “Suriyeli mültecilere kardeşimizdir. Kardeşime dokunma” sloganıyla “Irkçılığa ve savaşa karşı kardeşlik yürüyüşü” gerçekleştirdi. Eylemde Suriyeli mültecileri yönelik saldırılara tepki gösterilirken, yaşanan sorunların kaynağının hükümet olduğu işaret edildi.

Antep’te ‘Kardeşime Dokunma” yürüyüşü
Paylaş

İnanç Yıldız
Gaziantep


Gaziantep’te son günlerde Suriyelilere yönelik ırkçı saldıra karşı “Suriyeli mültecilere kardeşimizdir. Kardeşime dokunma” sloganıyla “Irkçılığa ve savaşa karşı kardeşlik yürüyüşü” gerçekleştirdi. Eylemde Suriyeli mültecileri yönelik saldırılara tepki gösterilirken, yaşanan sorunların kaynağının hükümet olduğu işaret edildi.

Aralarında EMEP, İHD, ÖDP, HDP bileşenlerinin olduğu çağrıcı kurumların çağrısıyla yüzlerce kişi Yeşilsu Parkında toplandı. Suriyeli mültecilerinde eyleme katıldığı görülürken, Zeugma LGBTİ, KESK, DİSK’de destek verdi.Eylemi yabancı basın mensupların izlemesi de dikkat çekti.

“Suriyeli Mülteciler Kardeşimizdir. Kardeşime Dokunma” pankartı arkasında yürüyüşe geçen kitle “Kardeşime dokunma” dövizleri taşırken, “Yaşasın halkların kardeşliği, “Halklar kardeştir kardeşime dokunma”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP”, “Mülteciden değil AKP’den hesap sor” sloganları atıldı.

Çağrıcı kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Antep İl Başkanı Mecit Bozkurt, “Suriyeli sığınmacılara karşı yapılan saldırılar, Antep için ‘Her milliyetten, her inançtan insanların kardeşçe yaşadığı bir barış ve kardeşlik şehridir’ diyen bütün Antepliler için büyük bir utanç kaynağı olmuştur” dedi. AKP’nin savaş politikasının bedelini Antepliler ve Suriyelilerin birlikte ödediğine dikkat çeken Bozkurt, Suriyeli göçmenlerin kendiliğinden kalkıp gelmediğini vurguladı. Mültecilerin ülkelerinden savaş yüzünden geldiğini ve bu savaşta kimin parmağı varsa onun sorumlu olduğunu belirten Bozkurt, “AKP’nin mezhepçi ve halklar arasında düşmanlığı kışkırtan savaş yanlısı dış politikasının acı sonuçlarını, Türk, Kürt, Arap, Türkmen; Suriyeli, Rojavalı, Türkiyeli yoksul halklar, işçi ve emekçiler olarak birlikte yaşıyoruz. Suriye’de terörist çeteleri destekleyerek iç savaşa açıktan taraf olanlar, “Biz büyük ülkeyiz, Suriyelilere kucak açıyoruz” diyenler, yüz binlerce mülteciyi hiçbir çözüm üretmeden ve sorumluluk almadan Antep halkının üzerine atanlar AKP Hükümeti ve onun yerel yönetimleridir” dedi.

Halklar arasında düşmanlığa hayır dediklerini söyleyen Bozkurt, “Suriyeli, Antepli; Türk, Kürt, Arap, Türkmen… her milliyetten halklar ve emekçiler olarak; işsizliğe, yoksulluğa, bölgedeki mezhep kavgasına, savaşa, emperyalist ve gerici politikalara karşı halklar arasında dayanışmayı, barışı ve kardeşliği savunmaktan başka çıkar yol yoktur” dedi.
Bozkurt, yaşanan sorunun gerçek çözümü için şu maddeleri sıraladı;

* AKP Hükümeti, bölgede halklar ve mezhepler arasında düşmanlığı ve savaşları kışkırtan politikalardan vazgeçmelidir.

* Suriyeli mültecilerin ülkedeki yasal belirsizlikleri çözülmeli, kalıcı oturum hakkı tanınmalıdır. Antep gibi, Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu illere ve belediyelere hükümet ek bütçe ayırmalı ve mültecilerin başta barınma ve gıda ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmalıdır.

* Suriyeli işçilerin kaçak ve ucuz iş gücü olarak sömürülmelerine, sigortasız, 12 saat ve güvencesiz çalıştırılmalarına son verilmelidir. Suriyeli işçiler de Antepli işçilerle aynı ücrete ve aynı haklara sahip olarak çalıştırılmalıdır.

* Suriyelilere yönelik işlenen, saldırı, linç, taciz, tecavüz gibi suçlar nefret suçu kapsamında cezalandırılmalıdır. Bu suçlara “faili meçhul” denilerek göz yumulmasına son verilmelidir.

* Mültecilerin varlığı istismar edilerek kiraların gerçek değerinin üstüne çıkarılması bir an önce önlenmelidir. Fahiş biçimde artmış olan ev kiraları 3 yıl önceki standartlara geri çekilmeli ve bunun için derhal resmi kurumlarca denetim ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.  


 

ÖNCEKİ HABER

TOKİ rant için kolları sıvadı!

SONRAKİ HABER

Galatasaray’ın rakipleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa