28 Ağustos 2014 15:19

Cam işçisi: Grev seçeneğini referanduma götürelim

Kristal-İş Sendikasının referanduma götürdüğü işveren teklifine işçiler 12 oy farkla “Hayır” cevabını verdi. 5 bin 789 işçiden 3 bin 703’ü oy kullanırken; 2 bin 86’sı referanduma tepki göstererek oy kullanmadı. İşçilerden bin 755’i evet, bin 767 hayır oyu kullandı. 181 oy ise “geçersiz ve boş” olarak sayıma dahil edilmedi.

Cam işçisi: Grev seçeneğini referanduma götürelim
Paylaş

Vedat YALVAÇ
Lüleburgaz

Kristal-İş Sendikasının referanduma götürdüğü işveren teklifine işçiler 12 oy farkla “Hayır” cevabını verdi. 5 bin 789 işçiden 3 bin 703’ü oy kullanırken; 2 bin 86’sı referanduma tepki göstererek oy kullanmadı. İşçilerden bin 755’i evet, bin 767 hayır oyu kullandı. 181 oy ise “geçersiz ve boş” olarak sayıma dahil edilmedi.

İşçiler, referandumdan ‘hayır’ çıkmasının en büyük nedenlerinden birisinin patron teklifindeki “sözleşmenin 3 yılda bir yapılması” düzenlemesi olduğunu söyledi. İşçiler, şube başkanlarını çağırarak toplantı yapan sendika genel merkezinin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini açıklamasını bekliyor. “Hayır” sonucu sonrası sendikacıların hakem heyetine başvurması bekleniyor.

Görüştüğümüz işçilerin bir kısmı bu saatten sonra hakem heyetinin vereceği kararı kabul edeceklerini belirtirken, bir bölüm işçi ise; sendikayı fiili mücadele ve greve çağırdı. “Referendumdan ‘Hayır’ çıktı. Bu saatten sonra yapacağımız tek şey hakem heyetinin vereceği kararı beklemek” diyen bir grup işçi, “Ancak şunu herkes bilsin ki burada çıkan sonucun hesebını hem sendikacılar hem de patron verecek” diye konuştu. Referandumun ‘olumlu’ olduğunu belirten işçiler, “Grevimiz ertelendiği günden beri bize hiçbir şey sormayan sendika son dakika iki cevabın da yararımıza olmadığı bir kararı oyumuza sundu” diyerek duruma tepki gösterdi.

‘3 YILDA BİR YAPILSIN’ DAYATMASI

“Grev sendikacılarımız ve bir kısım arkadadaşımız tarafından seçenek olarak görülmese de bizler üretimden gelen gücümüzü kullanmadığımız sürece kaybetmeye mahkum olacağız” diyen bir grup işçi, “Öncelikle şu çok açıktır ki kendi gücümüzün farkında olmamız gerekiyor. Bugün 5 bin 800 cam işçisi üretimi durdurduğu takdirde Şişecam işverenine de diz çöktürür, dünyanın da gündemine oturur” dedi. Grevin halen işçinin elindeki en büyük silah olduğunu düşünen işçiler, sendika yöneticilerini grev seçeneğini referanduma götürmeye çağırdı. Bu yasalarla bir şeyin değişmeyeceğini belirten bir otocam işçisi, sendikanın her türlü fiili eylemine hazır olduklarını söyledi. “Sendika yöneticileri açıktan olmasa da patronunun sunduğu teklife ‘evet’ dememiz yönünde bir çalışma yürüttü” diyen Kırklareli Cam'dan bir işçi, “Hem sözleşmedeki zam, hem de sözleşmenin 3 yılda bir yapılması bizim için kabul edilebilir yanı yok. Bu yüzden de ‘Hayır’ dedik” dedi. İşçiler Kırklareli Cam'da ‘Hayır’ oylarının yüksek çıkmasının nedenini patronun ‘Sözleşme 3 yılda bir yapılsın’ dayatmasına ve sendikanın tutumuna tepki olarak açıklıyor.


KRİSTAL-İŞ: DEMOKRASİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR TECRÜBE OLDU

Referandum sonuçlarıyla ilgili görüştüğümüz Kristal-İş Sendikası yöneticileri, ayrıntılı açıklamanın sendika genel merkezinde yapılan toplantının ardından yarın yapılacağını ifade etti. Sendika tarafından yapılan yazılı açıklamada ise; “İşverenle gerçekleştirilen son görüşmede, işverenden alınan teklif üyelerimizin görüşünü almak üzere oylamaya sunulmuştur. Fabrikalarda gizli oy açık sayım ilkesiyle yapılan oylama sonucu oylar sandık kurulları tarafından sayılmış ve tutanak altına alınmıştır. Üyelerimiz demokratik olgunluk içinde görüşlerini ortaya koymuşlardır. Oylama sendika içi demokrasi açısından önemli bir tecrübe olmuştur. Oylamaya katılıp görüşlerini ortaya koyan ve oylamaya katılmayan tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin ortaya koymuş olduğu görüşler, sendikamız tarafından dikkatle, titizlikle ve sağduyu ile değerlendirilerek hareket edilecektir.” denildi.
Hükümetin grevi yasaklama tutumunun eleştirildiği açıklamada; hukuki sürece ilişkin şu bilgiler verildi: “Bilindiği gibi 26 Haziran 2014 tarihinde AKP hükümeti tarafından ertelenen (yasaklanan) grevimizle ilgili tüm yargı yolları kullanılmış ancak sonuç alınamamıştır. Danıştay yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmiş, Anayasa Mahkemesi ise başvurumuzu henüz gündeme almamıştır.”

ÖNCEKİ HABER

TRT dış haberler müdürü, Ahmet Hakan\'a küfretti

SONRAKİ HABER

Atılan arkadaşları için madene inmediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...