28 Ağustos 2014 12:55

Güneş için toplanan imzalar AYM’ye gönderildi

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutulan hasta mahpus Halil Güneş'in özgürlüğü için 10 bine yakın dilekçe toplayan İnsan hakları savunucuları, topladıkları dilekçeleri Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

Güneş için toplanan imzalar AYM’ye gönderildi
Paylaş

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutulan hasta mahpus Halil Güneş'in özgürlüğü için 10 bine yakın dilekçe toplayan İnsan hakları savunucuları, topladıkları dilekçeleri Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Sur PTT Müdürlüğü önünde bugün yapılan açıklamada konuşan Av. Muhammed Emin Çoban, cezaevlerindeki hasta tutukluların  durumlarına ve yaşanan ölümlere dikkat çekti. 22 yıldır cezaevinde tutulan hasta tutuklu Güneş'in de gözaltında maruz kaldığı işkenceler ve cezaevi koşullarından kaynaklı ağır sağlık sorunlarına yakalandığını belirten Av. Çoban, yapılan tetkikler sonucu Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kendisine "Cezaevinde kalamaz" raporu verdiğini buna rağmen Adli Tıp Kurumu'nun tersi yönde rapor verdiğini hatırlattı.

Güneş'in tek başına yaşamını idame ettirebileceğini öngören ATK raporunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Çoban, yaşam ve sağlık hakkı gibi iki hakkın ihlal edilmesine ilişkin Güneş için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun AYM tarafından sıraya konularak bekletilmesinin bile kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

Çoban, "Bazı sivil toplum örgütlerinin verilerine göre, Türkiye'de 628 hasta mahkumdan 231'inin hayati tehlikesi bulunmakta olup, ölüm sınırında olan insanların kaderi ATK ve devletin siyasi kurumlarının eline bırakılmıştır. Yine Adalet Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, son 13 yılda 2300 tutsak cezaevlerinde yaşamını yitirmiştir" diye konuştu.

Çoban son olarak bir an önce tahliyesine karar verilerek tedavisinin sağlanmasını istediklerini ifade etti. Açıklamanın ardından insan hakları savunucuları topladıkları dilekçeleri posta yolu ile Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. (Diyarbakır /DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul\'un 50 günlük suyu kaldı

SONRAKİ HABER

Sağlık çalışanları Ebola’dan ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...