02 Temmuz 2011 09:36

'Can'lar unutulmuyor

Madımak Katliamı, 18.yılında ülkenin dört bir yanında anılmaya ve lanetlenmeye devam ediyor.Katliam, 18. yılında Ankara Mamak’ta da yürüyüş ve konuşmalar, müzik dinletisi ve semahla kınandı, katledilenler anıldı.Tuzluçayır Meydanı’nda bir araya gelen Mamaklılar buradan sloganlarla anmanın gerçekleştirileceği H

'Can'lar unutulmuyor
Paylaş

Katliam, 18. yılında Ankara Mamak’ta da yürüyüş ve konuşmalar, müzik dinletisi ve semahla kınandı, katledilenler anıldı.

Tuzluçayır Meydanı’nda bir araya gelen Mamaklılar buradan sloganlarla anmanın gerçekleştirileceği Hacı Bektaşi Veli (Tekmezar) Parkı’na yürüdü.

Katılımcı örgütler adına ortak açıklamayı yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, gerici güçler tarafından derin devletin desteği ile gerçekleştirilen Madımak katliamının üzerinden 18 yıl geçtiğini hatırlattı. O dönemin koalisyonunda Doğruyol Partisi ve SHP Hükümetinin bulunduğunu ve katliama sessiz kaldıklarını belirten Demirtaş, günümüzde AKP Hükümetinin ise tek adam, tek düşünce, tek doğru gayreti içerisinde olduğunu ifade etti. Demirtaş, “AKP bir taraftan ‘ileri demokrasi’söylemiyle halkları kandırmaya çalışırken, diğer taraftan Alevilerin inançlarını, Alevisiz Alevi çalıştaylarıyla zorunlu din dersleri ve Diyanet eli ile yıllardır uygulanan asimilasyon politikasını yeni bir aşamaya taşıyıp, asimilasyonu devam ettiriyor” dedi.

Daha sonra Mehmet Kale, Mustafa Kılıç, Hasan Tatar, Malik İnci ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Büyükler ve Minikler semah ekibi sahne aldı. Sanatçılar, Sivas’ta yaşamını yitiren ozanların türkülerini seslendirdiler. (Ankara/EVRENSEL)


18 yıl önce Madımak Otelinde yakılarak katledilen, aydın, yazar, sanatçı ve ozanlar Narlıdere’de yapılan meşaleli yürüyüşle anıldı. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında Madımak Otelinin, “Utanç Müzesi” olması gerektiği vurgulandı.

Alevi Bektaşi Derneği, Eğitim Sen 6 No’lu Şube, Eğit-Der, İslimliler Derneği, Çorumlular Derneği, Tahtacı Kültürünü Yaşatma Derneği gibi çok sayıda dernek ile EMEP ve CHP’nin katıldığı meşaleli yürüyüş Narlıdere Demokrasi Meydanı’nda başladı. 500’e yakın kişinin katıldığı yürüyüş Pir Sultan Abdal Parkı içindeki Pir Sultan Heykeli önünde son buldu. Heykelin önünde ölenlerin anısına mumlar yakıldı.

Burada açıklama yapan Alevi Bektaşi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Raziye Sivaslı, 18 yıl önce, 4. Pir Sultan Abdal etkinlikleri kapsamında Sivas’a giden aydın, yazar ve sanatçılardan 33’ünün şeriat güçleri tarafından, derin devletin planlı provokasyonu ile yakılarak katledildiğini belirtti. 18 yıl geçmiş olmasına rağmen Alevi toplumundan özür dilenmediği gibi Madımak Otelinde kebap salonu işletildiğini hatırlatan Sivaslı, “Alevi toplumu Madımak Otelinin, katliamlara karşı duruşun bir anıtı olarak ‘Utanç Müzesi’ olmasını istemektedir” dedi. Sivaslı, AKP Hükümetinin Alevi toplumunun talebini görmezden gelerek, Madımak Otelini Kültür Evi ya da Anı Evi yapmayı istediğini belirterek, “Yıllardır emek, demokrasi ve özgürlük sevdalıları ile vermiş olduğumuz mücadelemiz AKP Hükümeti tarafından duymazlıktan gelindi. Narlıdere’den bir kez daha haykırıyoruz, Madımak Oteli utanç müzesi olacak” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


Muğla’daki anma Sınırsızlık Meydanı’nda gerçekleştirildi. KESK Şubeler Platformu’nun düzenlediği anmaya siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Açıklamayı okuyan İHD şube başkanı Murat Algül 2 Temmuz 19993’ün düşünce ve ifade özgürlüğünün engellendiği, linç kültürüyle yaşam hakkının fiilen sona erdirildiği kara bir gün olarak tarihe geçtiğini vurguladı.

Sivas valiliğinin Madımak önünde yapılacak anmayı yasaklamasının, provokasyonun ve yasakçı zihniyetin en açık örneği olduğunu söyleyen Algül  “Sivas katliamının aradan 18 yıl geçmesine rağmen her geçen yıl daha büyük ve kitlesel bir öfke ile lanetlenmesi, ülkemizi gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim olmayacağının en somut göstergesidir. Aleviler başta olmak üzere farklı inanç gruplarının talepleri karşılanmalıdır. Madımak utanç müzesi olmalıdır”  şeklinde konuştu.

Açıklamada ayrıca Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı’nın yazdığı “Sizin hiz babanız yandı mı?​” başlıklı mektup da okunurken katliamı gerçekleştirenler bir kez daha lanetlendi. (Muğla/EVRENSEL)


MADEN MÜHENDİSLERİ: KATLİAM AKLANAMAZ

Maden Mühendisleri Odası  Yönetim Kurulu, 18. yılında Madımak katliamını aklama çabalarına atıf yaparak, “Sivas katliamı aklanamaz” dedi. Maden Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, Madımak katliamında aydınlık yüzlü insanlar yakılarak katledilirken, “Emekten ve demokrasiden yana fikirlerin de yok edilmek istendiği” vurgulandı. “Sivas katliamı, emekçi sınıfların baskısız ve sömürüsüz bir dünya kurma mücadelesini sindirmek ve yok etmek amacıyla, gerici-faşist zihniyetin planlı ve programlı bir şekilde devreye soktuğu kanlı provokasyonlardan biridir. Toplumsal belleğimizde derin bir yara bırakan Sivas katliamı, geçen zaman içerisinde unutturulmak istenmiş ancak tüm çabalara rağmen unutturulamamıştır. Sivas katliamının izinden gidenler, unutturamadıkları katliamı bu defa aklamaya çalışmaktadır. Şeriatçı-faşist güçler eliyle gerçekleştirilen bu katliam, geçtiğimiz günlerde yandaş basın tarafından aklanmaya çalışılmıştır” görüşü ifade edilen açıklamada, katliamın aklanamayacağı vurgulandı. Açıklamada, “Bu katliamı planlayan, destekleyen ve besleyen zihniyetle yüzleşilmediği, katliamın sorumluları açığa çıkarılmadığı, sorumluları saklayan ve koruyanlar hesap vermediği sürece bu yara kanamaya devam edecektir” denilerek, katliam ve sorumluları kınandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Madımak Kültür Merkezi değil utanç alanıdır’

SONRAKİ HABER

33 semender bir kez daha anımsandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...