28 Ağustos 2014 06:00

Tülin Şahin Okay’a mektup

Sevgili Tülin Şahin Okay,Şengal Dağı’nın bir tanığı olarak attığın çığlığın fotoğrafını az önce gördüm.

Tülin Şahin Okay’a mektup
Paylaş

Sennur SEZER

Sevgili Tülin Şahin Okay,
Şengal Dağı’nın bir tanığı olarak attığın çığlığın fotoğrafını az önce gördüm. Somut bir çığlık. Ben bu çalışmanı “Taş Kesilmiş Kadınlar” olarak adlandırdım, öyle izledim.
Kadın kimliği yüzünden acı çeken, aşağılanan kadınlar. Çocuklarını sırtlayarak kaçıyorlar. Belki de sırtladıkları ihtiyarları ve çocukları değil, yarınları, yurtları, yuva bildikleri çatıları...
Sonunda çektikleri acıya ve ağlayışlarına dayanamayan bir yüce güç hepsini taş etmiş.
Kadınların savaşlardaki acılarını ortadan kaldırmak için başka bir şey gelmemiş elinden.
Sen “Ben bunu anlatmadım ki” diyebilirsin. Bir kadının bıçak taşıması taş kesilmesinin bir parçası değil mi sanki?
Sizin oralarda yaygın mıdır bilmem, bizde analar “Seni doğuracağıma taş doğuraydım” derler, beğenmedikleri çocuklarına. Oysa dünyamız hep taştan doğmuş çocuklara uygun bir hale geliyor yavaş yavaş. Bir ananın bağrındaki sonsuz bağışlayış, sonsuz düş, sonsuz iyilik dileme gücü süt damarlarıyla birlikte kurur oldu. Dağı taşı eriten bir ana kucaklayışı vardır. Analar taş kesilince kim can verecek ki taşa.
Sevgili Tülin,
Bir kadın, dünyanın neresinde olursa olsun cinsiyeti yüzünden aşağılanmayı göze almamalı. Savaş ganimeti sayılmamalı. Nasıl olursa bir araya gelip bu savaş yaratıcılarına karşı durmalı. Ağıtların yerini sevda şarkıları, umut ninnileri almalı. Bir elin parmakları gibi yanyana gelmeyi başarmalı.
Ben çalışmanda yan yana kadınlar gördüm. Yan yanaydılar bir eldeki parmaklar gibi Kürt, Türk, Terekeme, Türkmen, Êzidi, Şafi, Şavak, akla gelen ve gelmeyen bütün inanç, ırk ve ulustan  kadınlar. Dünyayı doğuran, doyuran, uyutup, büyüten kadınlar, besleyenler, koruyanlar. Sonra bu beslenenlerin bir bölüğü kadınları mal olarak görüp, alabildiğine canlarını yakarak ödüyorlar onlara borçlarını.
Sevgili Tülin,
Ne zaman taşla düşünmeye başladın bilemiyorum. Şimdiden yolun açık olsun. Kadınların şenliklerini de taşla çizeceğin günleri tez görmen dileğiyle, sevgilerle.

ÖNCEKİ HABER

Arsenal, Beşiktaş\'ı tek golle geçti

SONRAKİ HABER

Şiirin metafizik ve sade dili Dağlarca 100 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...