28 Ağustos 2014 06:00

Cemaatte ekonomik operasyon endişesi

Bürokrasinin çeşitli kademelerinde Gülen Cemaatine yakın olduğu bilinen isimlere yönelik operasyonlar aralıklarla devam ederken, bir süredir de Cemaat içinde ekonomik kaynaklarına yönelik operasyon gerçekleştirileceği endişesi hakim.

Cemaatte ekonomik operasyon endişesi
Paylaş

Fatih POLAT
Erzurum


Bürokrasinin çeşitli kademelerinde Gülen Cemaatine yakın olduğu bilinen isimlere yönelik operasyonlar aralıklarla devam ederken, bir süredir de Cemaat içinde ekonomik kaynaklarına yönelik operasyon gerçekleştirileceği endişesi hakim.

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çankaya’ya çıktıktan sonra da “paralel yapı” diye adlandırdığı Gülen Cemaati ile mücadelesinin süreceğini açıklaması ve yeni Başbakan olarak açıkladığı Ahmet Davutoğlu’nun bu göreve getirilmesinde de bu konudaki “kararlı tutumunun” etkili olduğunu belirtmesi, Cemaate yönelik operasyonların devam edeceğinin işareti olmuştu.

17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında, Hükümet, Cemaatin emniyet ve devletin çeşitli kurumları içindeki kadrolarını tasfiyeye yönelik süreci hızlandırmıştı. Bu süreç ile birlikte Cemaate yakın olarak bilinen önemli ekonomik yapılar da gündem olmaya başladı. Bank Asya bunların başında geliyordu. Yolsuzluk operasyonlarından sonra Hükümete yakın basın organlarının Bank Asya’ya dair yaptıkları haberler hakkında 230’dan fazla dava açıldığının bilgisi basına yansımıştı.

BANK ASYA’YA OPERASYON HAZIRLIĞI MI?

Cemaatin ekonomik kaynaklarına Hükümet tarafından operasyon düzenleneceğine dair endişe, şu günlerde Cemaat çevrelerinde yoğun olarak dillendiriliyor. Hükümetin Bank Asya’yı çökertmek için mali bir kuşatma altına alarak açık aradığı dile getirilirken, bankada yüklü miktarda parası bulunan sermaye çevrelerine de bu paralarını çekmeleri yönünde Hükümet çevrelerinden baskı yapıldığı dile getiriliyor. Bunun bazıları üzerinde etkisi olduğu ve Hükümetin mali baskısının yol açacağı sonuçları yaşamamak amacıyla Bank Asya’daki parasını çektikleri öne sürülüyor.

Gülen Cemaatinin de, kendi çevresi içinde birikimi bulunanlara, bu birikimlerini Bank Asya’ya yatırarak ‘çökertme operasyonuna’ karşı durulması için telkinde bulunduğu belirtildi. Cemaat içinden bir kaynak, bu çağrıya yanıt olarak birikimlerini Bank Asya’ya yatıranlar olduğunu dile getirirken, yakın bir zamanda Bank Asya’ya yönelik operasyon düzenleneceğinin Cemaat içinde yoğun olarak konuşulduğunu anlattı. İsmini vermek istemeyen kaynağın söylediğine göre, operasyonun bu cuma günü yapılabileceği şeklinde bir dedikodu Cemaat içinde konuşuluyor.

‘HİZMET’E CİDDİ DARBE VURUR’

İsmini vermekten kaçınan kaynak bu konuda şu yorumu da yapıyor: “Eskiden eğitim hizmetlerinin desteklenmesi, öğrencilere burs verilmesi için çevreden bağış toplamak yeterli olabiliyordu. Ancak şimdi büyüyen eğitim yapıları ve hizmeti Cemaat açısından bunu finanse edecek ekonomi ve ticari yapıların da işler durumda olmasını zorunlu kılıyor. Eğer Cemaatin ekonomik kaynakları çökertilirse bu faaliyete ciddi anlamda darbe anlamına gelir.”

Bu arada çeşitli üniversitelerde Cemaate yakın öğretim üyelerinin bekledikleri kadroların geciktiği dile getirilirken, bu gecikmede Hükümetin, Cemaate savaş açmış olmasının yarattığı iklimin etkili olduğu yorumları yapılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Kristal-İş sorumluluğu Şişecam işçisine yıkıyor

SONRAKİ HABER

Batı Kürtlerin davasını gasbederse felaket olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...