28 Ağustos 2014 06:00

Kristal-İş sorumluluğu Şişecam işçisine yıkıyor

Bakanlar Kurulunun 26 Haziran’da “Genel sağlığı ve milli güvenliği tehdit ettiği” gerekçesiyle ertelediği Şişecam grevinin 60 günlük erteleme süresi doldu. Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman ve Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş arasında önceki gün gerçekleşen görüşme de sonuç vermedi.

Kristal-İş sorumluluğu Şişecam işçisine yıkıyor
Paylaş

Vedat YALVAÇ
Lüleburgaz


Bakanlar Kurulunun 26 Haziran’da “Genel sağlığı ve milli güvenliği tehdit ettiği” gerekçesiyle ertelediği Şişecam grevinin 60 günlük erteleme süresi doldu. Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman ve Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş arasında önceki gün gerçekleşen görüşme de sonuç vermedi. Patron, işçilerin ısrarcı olduğu üç talebin hiçbirini kabul etmeye yanaşmadı. İşçiler saat ücretine 1 lira 85 kuruş zam talep ederken, patronun son teklifi saat ücretine 1 lira 10 kuruş ile 1 lira 21 kuruş arasında kaldı. İşçilerin diğer önemli talebi sözleşmenin 2 yılda bir yapılması. Ancak patron 3 yılda ısrarcı. Grev zamanı işten atılan Tamer Balcı ve İsmail Çalışkan’ın işe geri alınması da işçilerin üçüncü önemli talebiydi. Bu konuda da olumlu bir gelişme olmazken sendika yöneticileri, Balcı ve Çalışkan için işe iade davası açtığını duyurdu.

PATRONA DA SENDİKAYA DA TEPKİ

Son görüşmeden sonra işçilere bir açıklama yapan sendika, ücretlere kademeli olarak yapılacak iyileştirmelerle birlikte ortalama yüzde 14 zam yapılacağını iddia etti ve sözleşmenin 3 yıllık olmasını içeren bir anlaşma metnini fabrikalarda oylamaya başladı.

Kristal-İş Trakya Şubesinde görüştüğümüz işçiler ise dün 05.00’ten itibaren başlayan bu oylamaya tepkili: “Oylamaya ‘evet’ de çıksa ‘hayır’ da çıksa bize bir fayda sağlamıyor. Sendika yumurta kapıya dayanınca topu taca atıyor. Geçen 2 ay boyunca hiçbir kararı işçinin oylamasına sunmayan sendikacılar şimdi bu işin bütün sorumluluğunu bize yüklüyor. Evet dersek, sendika ‘Biz işçilere sorduk onlar evet dedi biz de imzaladık’ diyecek. Hayır dersek hakem heyetine gidecek ve iki ay sonra bu teklifin biraz daha altında bir zam verilecek ve sendika ‘Bakın hayır dediniz sonuç bu oldu’ diyecek. Biz bunun için mi greve çıktık!” diyorlar.

‘BİZİ BÖLMEK İSTİYORLAR’

Bu durumun fabrikalarda yan yana çalışan işçileri de karşı karşıya getireceği, böleceği uyarısında bulundular. Birkaç haftadır işyerlerinde hakem heyetinin, patronun saat ücretine verdiği teklifin 40 kuruş altında zam vereceği tartışmasının yayıldığını söyleyen işçiler, “Amaçlanan işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” dediler.

Yapılan teklife göre yalnızca 2014 girişli işçilerin iyi zam alacağını, bunların sayısının da çok az olduğunu belirten işçiler, Şişecam patronuna tepkilerini ise şöyle dile getiriyor: “Şişecam bizler sayesinde her geçen gün büyüyor. 5-6 fabrikadan 20’ye yakın fabrika çıktı. Üretimde dünya üçüncülüğüne yürüyor. Ancak işçisine reva gördüğü ortada.”

NEDEN GREVE GİTMİYORUZ?

‘Hayır’ oyu kullanmanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini dile getiren birçok işçi, sendikaya tepki olarak ‘Hayır’ diyeceğini ifade ederken, diğerleri “Bir an önce ne olacaksa olsun bitsin” düşüncesiyle ‘evet’ oyu kullanacağını söylüyor.

“Sendika binasında bu oylama kararı tartışılırken ‘Neden greve gitmiyoruz’ diye sorduk. Sendika yöneticisi de böyle bir yasal haklarının olmadığını söyledi. İki seçeneğe sıkıştırıldık” diyen bir işçiler, bu sıkışmışlığı aşma noktasında sendikalarını pasif kalmakla eleştiriyor: “60 gün boyunca iki eylem yaptık. Birinci eylem üzerinde taleplerimizin yazılı olduğu etiketler yapıştırdık. İkincisi de fabrika içinde yürüyüştü. Bu yürüyüş de şöyle oldu; içeride bir vardiya çalışırken çalışmak için gelen diğer vardiya fabrika içinde yürüyüş yaptı. İş durdurulmadı yani. İşçiler olarak biz üretimden gelen gücümüzün farkındayız, ama sendikacılar bunu hiçbir zaman kullanmadı.”

ÖNCEKİ HABER

Park bahçe işçilerinde eylem hazırlığı

SONRAKİ HABER

Cemaatte ekonomik operasyon endişesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...