27 Ağustos 2014 17:52

Avrupa, Davutoğlu’dan umutlu değil

AKP olağanüstü kongresiyle genel başkanlık koltuğuna oturan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığı Avrupa’da memnuniyet yerine daha çok temkinle karşılandı.

Avrupa, Davutoğlu’dan umutlu değil
Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln


AKP olağanüstü kongresiyle genel başkanlık koltuğuna oturan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığı Avrupa’da memnuniyet yerine daha çok temkinle karşılandı. Davutoğlu’nun başbakan olacağının belli olmasından bu yana basında yer alan değerlendirmelerin çoğunda, önümüzdeki dönem Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir gelişmenin olmayacağı yönünde. Dahası, Davutoğlu’nun “Türkiye’yi bölgesel güç” yapma yönündeki politikasının ilişkilerde daha da uzaklaşma yaratabileceğine işaret ediliyor.

Bu konuda en dikkat çekici yorumlardan birisi dün Die Welt gazetesinde Boris Kalnoky tarafından kaleme alındı. Kalnoky, yazısında Avrupa’nın Erdoğan’ın vedası, Davutoğlu’nun göreve gelmesi anlamına gelen dünkü kongreye ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Lideri Vladimir Putin’in de davet edildiğini ancak sadece Somali, Benin, Togo, Türkmenistan, Katar ve Libya devlet liderlerinin katılacağına dikkat çekerek, “Afrika, Ortadoğu, Müslüman dünyası, Balkanlardan katılanlar çok. Bu bölgeler için Türkiye önemli. Bu nedenle Erdoğan’ın göreve başlama törenine en üst düzeyde katılımlar var. Türkiye son yıllarda Afrika ve Balkanlarda güçlü bir ekonomik partner ülke oldu. İslam dünyasında politik etkisi arttı. Ancak burada Avrupa eksik” diye yazdı.

İLERLEME RAPORU

Önümüzdeki Ekim ayında AB Türkiye İlerleme Raporu’nun açıklanacağını ve bir çok ihlale yer verileceğini şimdiden yazan Kalnoky, Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde AB ile yakınlaşmanın şimdilik ufukta görünmediğine dikkat çekerek “Davutoğlu’nun başbakanlığa yükselmesi iyi bir işaret değil. Dışişleri Bakanlığı döneminde Batı’dan uzaklaşma, İsrail ile ilişkileri kesme, maceracı dış politika, Ortadoğu’da dikkatli bir şekilde reel politika izleme yerine radikal dincilere destek verildi. Eğer Erdoğan yeniden Avrupa’ya dönüş politikası izlemek isteseydi, o zaman Davutoğlu yerine AB yanlısı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı başbakan yapardı” görüşüne yer verdi. Kalnoky, son günlerde Türk basınında yer alan Erdoğan’ın başdanışmanı Yiğit Bulut’un bakan olmasının gündemde olduğunu ve bu kişinin müzakerelerin bitirilmesinden yana olduğunu hatırlattı.  

Avrupa basınında dikkat çeken başlıklardan birisini de uluslararası haber kanalı Euronews internet sitesinde attı. Euronews, “Davutoğlu Erdoğan’ın ayak izine basacak” diye başlık attı. Haberde, Davutoğlu’nun Erdoğan’a bağlılığına vurgu yapıldı.

AVRUPA DAHA ÇOK İZLEMEDE

Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra tebrik mesajları gönderen, ancak bu mesajlarda gelecekte nasıl davranması konusunda da uyarılarda bulunan AB ülkeleri, Erdoğan’a sadık bir bakanın AKP Genel Başkanı ve Başbakan olarak atanmasından pek memnun görünmüyor. Bunu, Erdoğan’ın görevi devralacağı törene katılımla da gösterdi. AB üyesi büyük ülkelerin hiç birisi devlet başkanı ya da cumhurbaşkanı düzeyinde törene katılmazken bir tek Almanya ve Hollanda bakan düzeyinde temsil edildi. Almanya adına törene İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere katıldı. Bu da, AB ülkelerinin önümüzdeki dönem Erdoğan ve Davutoğlu’yla mesafeli bir ilişki içerisinde olacağı anlamına geliyor.

ÖNCEKİ HABER

İrade-i külliye

SONRAKİ HABER

Maden ocağında iş cinayeti: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...