27 Ağustos 2014 15:10

Baraj faciası meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Siirt Alkumru’da yaşanan ve 6 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan baraj faciasını sordu.

Baraj faciası meclis gündeminde
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Siirt Alkumru’da yaşanan ve 6 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan baraj faciasını sordu.

Tüzel, valilik ve baraj inşaatını yapan Limak firması yetkililerinin, ‘Kapaklar açılmadan önce uyarı sistemi devreye girdi, sirenler çaldı’ açıklamasını hatırlatarak, “Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Şakir Demir ise, ‘Hiçbir uyarı yapılmadan kapaklar açıldı, bir dakika içinde insanlar sulara kapıldı’ açıklamasında bulundu. Demir’in, ‘Botan Vadisi’nde Siirtlilerin yıllardır piknik yaptığını, buranın bir mesire alanı olduğunu herkesin bildiği gibi, “Valilik de şirket de çok iyi biliyor”  sözleri basına yansımıştır” dedi. Levent Tüzel, Taner Yıldız’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:

* Siirt’te Limak şirketi tarafından işletilen hidroelektrik santrali ve Alkumru Barajı kapakları neden 24 .8.2014 Pazar günü açılmıştır?  Talimatı kim vermiştir?

* Botan Vadisi’nde pazar günleri yöre halkının piknik yaptığı bilinen, genel bir durum olduğu halde, neden şirket yetkililerince Belediyeye bilgi verilmemiştir?

* Limak Grubunun işlettiği Alkumru Barajı kapaklarının açılmasından önce uygulanmakta olan “siren sesi” gibi bir  “uyarı sistemi”  mevcut mudur? Mevcut ise, hangi tarihte uygulamaya sokulmuştur? Bu uyarı sisteminin kapak açılırken devreye girip girmediğini kontrol edebilecek bir mekanizma mevcut mudur? Mevcut ise, olay günü uyarı sistemi devreye sokulmuş mudur? * Bu uyarı sisteminin devreye girmesi ile kapakların açılması arasında ne kadar süre bulunmaktadır?

* Baraj kapaklarını açarak 6 yurttaşın ölümüne neden olan Limak şirketi yetkililerinin sorumluluğunun açığa çıkarılması için Bakanlığınızca ne işlem yapılacaktır?
Hükümete yakınlığı ile bilinen Limak Grubunun işlettiği barajın kapakları,  2011 yılında da uyarı yapılmadan açılmış, bir baba ve iki oğlu sulara kapılarak can vermişti. Baraj yapımı sırasında gerçekleşen iş kazalarında da 3 işçi yaşamını yitirirmiş, 19 işçi de yaralanmıştı. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan egemenliği sürecek

SONRAKİ HABER

‘Megafonla uyarı bile yeterli olurdu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...