27 Ağustos 2014 11:43

AKP Kongresinde muhalif gazetelere akreditasyon yok

AKP'nin bugünkü olağanüstü kongresi için hükümete muhalif yayın yapan bazı gazetelere verilmemesini TGC, ÇGD, TGF, G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu ve TGS yaptıkları açıklamalarla eleştirdi.

AKP Kongresinde muhalif gazetelere akreditasyon yok
Paylaş

AKP'nin bugünkü olağanüstü kongresi için hükümete muhalif yayın yapan bazı gazetelere verilmemesini TGC, ÇGD, TGF, G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu ve TGS yaptıkları açıklamalarla eleştirdi.

AKP’nin Ankara'da yapacağı olağanüstü kongresinde, gazetemiz Evrensel, Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Aydınlık, Özgür Gündem,Yeniçağ  ve Zaman gazeteleri akredite edilmedi.

TGC: GAZETECİLERİN MESLEKLERİNİ YAPMASI ENGELLENİYOR


Söz konusu gazetelerde çalışan gazetecilere AKP tarafından akredite verilmemesini "ayrımcılık" olarak değerlendiren TGC, yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Söylemde çok sesliliği dillendirenlerin, uygulamada tek seslilikten yana olduğunu göstermektedir. Akreditasyon konusu Türkiye'de yıllardır bir sorun olarak gündemdedir. Sorunun çözümünü beklerken yeniden keyfi değerlendirmelerle iptaller yaşanmaktadır."

"İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemektedir. Halkın bilgilenme hakkını da yok saymaktadır. TGC olarak bu yanlıştan artık dönülmesinin bekliyoruz."

ABAKAY: KORKU DEĞİLSE İLKELLİK ÖRNEĞİ

ÇGD Başkanı Abakay ise AKP kongresinin başlamadan şaibeli duruma sokulduğunu söyledi.

"Cumhuriyet Gazetesine, Genel Kurulu kimin izleyeceği yolunda davet gönderilmiş, gazete görevlendirdiği muhabir ve yazarların isimlerini bildirilmiş, ancak daha sonra gazeteye, 'akredite' listesinde olmadıkları için giriş kartı ya da davetiyesi gönderilmeyeceği bildirilmiştir."

"AKP kongresi 'kendin pişir kendin ye' toplantısına dönüşmüştür. Binlerce kişiye açık bir toplantıda, kendisinden saymadığı, yayın politikasını beğenmediği gazetelere yasak konulması, bu partinin, genel başkanının, yöneticilerinin korkusu, endişesi değilse ilkelliğin açık örneği olarak anılacaktır."

"Bu kararın derhal düzeltilmesini, yanlıştan dönülmesini, basın özgürlüğüne saygı gösterilmesini, bu kararı alanların özür dilemesini diliyor ve bekliyoruz."

'AKREDİTASYON SANSÜRDÜR'

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu tarafından yapılan açıklamada, “akreditasyon” adı altındaki uygulamanın açık bir sansür olduğu vurgulandı.

AKP'nin akreditasyon uygulamasının kapsamının her seçim döneminden sonra genişletildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Her söyleminde 'İleri Demokrasi'den bahseden bir parti, demokrasinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün arenası olması gereken kurultayında açıkça demokrasi ayıbı işlemektedir. İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemek, halkın haber ve bilgi alma hakkını yok saymaktadır” denildi.
AKP'nin akreditasyonu, "sansür aracı" olarak kullandığı, sadece lehinde düşünen-yazan gazetecileri akredite ederek "iliştirilmiş (embedded) gazeteci" modelini hayata geçirdiği belirtilen açıklamada, “Medya gruplarının önemli bir bölümünün kontrolünü elinde tutan iktidar, kontrol edemediklerini de görevlerini yapmayı engelleyerek yok etmeye çalışmaktadır. Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak, AKP'nin akreditasyon uygulamasını protesto ediyor, tüm meslektaşlarımızı ve meslek örgütlerini buna tepki göstermeye davet ediyoruz” denildi.

TGS: İLİŞTİRİLMİŞ GAZETECİLİK ÖRNEĞİ

TGS Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, AKP hükümetinin icraatlarını eleştiren ve muhalif çizgide yayın yapan gazete ve televizyonlara yönelik yok sayma operasyonu yapıldığı kaydedildi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

"Akreditasyon uygulamaları Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde güvence altına alınmış bulunan 'halkın haber alma hakkını' engellemektedir. Bu ve benzeri uygulamalar demokrasi kültürüyle bağdaşmayan bir yaklaşımdır ve kabul edilemez."

"Halkın haber alma hakkına ve her görüşten medyanın haber verme görevine saygı gösterilmesi gerektiğini bir kez daha vurgularken, kongreyi izlemekten alıkonulan gazetelere yönelik bu ambargonun baskıcı bir yeni dönemin de habercisi olacağı kuşkusunu taşımaktayız."

"İliştirilmiş gazeteci modelinin hayata geçirilmesinin de tipik örneği olan bu uygulamayı protesto ediyoruz."

SERTEL: GENELKURMAY'I ELEŞTİRİYORLARDI

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, birçok gazete ve televizyona akreditasyon verilmemesinin demokrasi ve basın özgürlüğüyle çeliştiğini vurguladı.

"Geçmişte Genelkurmay'ın akreditasyon uygulamalarını eleştirenlerin bugün aynı uygulama içine girmeleri düşündürücüdür."

"Gazeteciler kamuoyunun bilgilenmesi adına görev görüyor. Üstelik yapılan toplantı gizli bir toplantı da değil. Yarın yapılacak kongreye bazı gazete ve televizyonların alınmaması yurtiçi ve yurtdışında sıkça tartışılan 'demokrasi' ve 'basın özgürlüğü'ne bir leke daha düşürecektir."

"Bu noktada Sayın Başbakan'ın geçtiğimiz günlerde Washington Post'a verdiği demeçte; 'Şimdi ifade özgürlüğünün zirvede olduğu bir dönemden geçiyoruz' sözünü hatırlatıyor,  bu çağdışı uygulamadan vazgeçilmesini bekliyoruz (BİANET)

 

ÖNCEKİ HABER

Can Yücel\'in tahrip edilen mezar taşı yeniden yapılıyor

SONRAKİ HABER

Cömert’in katil zanlısı polisin tutuklanma talebi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...