26 Ağustos 2014 12:40

Helikopter gelse kurtulurlardı

Siirt’te Alkumru Barajı kapaklarının hiçbir uyarı yapılmadan açılmasıyla 6 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan kurtulanların anlattıkları, hem olay öncesinde hem de olayın ardından yaşanan ihmalleri ortaya koyuyor. Olay sırasında sulara kapılan ve kurtarıldıktan sonra hastanede tedavi edilen 38 yaşındaki Ercan Olgun, “Olay sırasında kesinlikle siren sesi duymadık” dedi. Olayın hemen ardından jandarmayı aradığını da söyleyen Olgun, “Eğer bir helikopter gönderselerdi, bu insanlar ölmezdi” dedi.

Helikopter gelse kurtulurlardı
Paylaş

Siirt’te Alkumru Barajı kapaklarının hiçbir uyarı yapılmadan açılmasıyla 6 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan kurtulanların anlattıkları, hem olay öncesinde hem de olayın ardından yaşanan ihmalleri ortaya koyuyor. Olay sırasında sulara kapılan ve kurtarıldıktan sonra hastanede tedavi edilen 38 yaşındaki Ercan Olgun, “Olay sırasında kesinlikle siren sesi duymadık” dedi. Olayın hemen ardından jandarmayı aradığını da söyleyen Olgun, “Eğer bir helikopter gönderselerdi, bu insanlar ölmezdi” dedi.

SULAR BİR ANDA YÜKSELDİ

Tedavi gördüğü hastaneden taburcu olduktan sonra DHA’ya konuşan Ercan dehşet anlarını şu sözlerle anlattı; “Piknik yaptığımız yerdeki su sadece 20 santim derinliğindeydi. Yani ayakkabılarımızla basarak geçtik gittik, oturduk. Yemeğimizi, mangalımızı pişirdik. Tam yiyecekken bağırma sesini duyduk yukarıdan. Kaçmaya çalıştık. Öyle bir felaket hayatımda görmedim. Sular bir anda yükseldi. Önce kızım suya kapıldı, onu kurtardım. Sonra geri döndüm bu sefer eşimi, oğlumla çıkardık. O arada nefesimiz tükendi, diğerlerini kurtaramadık. Diğerleri de kenetlendi birbirlerinin elini tutarak Kelime-i Şehadet getirerek orada beklediler. Su 10 metreyi geçti. Arabalar suyun altında kaldı. Hayatımda böyle şey görmedim. Halen şoktayım. O çocukların çığlıkları kulağımda. Sabaha kadar yatmadım. O çocukların çığlıkları belki ömür boyu beynimde kalacak.”

JANDARMA, ‘KAPAKLARI KAPATAMAYIZ’ DEDİ

Arabasına atlayıp, köprünün üzerine, ana yola çıktığını ve burada durdurduğu bir kişinin telefonunu alarak jandarmayı aradığını söyleyen Ercan Olgun, “Onlara ‘Şu an suyun içinde 30 tane insan mahsur durumda. Lütfen acilen bir şeyleri yapın en azından kapakları kapatın’ dedim. Onlar ise ‘O kapakları ancak vali kapatabilir’ dedi. Sonra ‘O zaman valiyi arayın’ dedim. ‘Tamam ilgili yerlere söyleyeceğiz’ dediler” şeklinde konuştu.
Bir süre sonra olay yerine ambulanslar geldiğini anlatan Olgun, “Geri döndüm olay yerine. Hiç kimse kalmamıştı. Hepsi sürüklenmişti. Sağ tarafa kayanlar, kayalık tarafa kayanlar boğuldu gitti. Sol tarafa ağaçlıklara asılarak yarı baygın durumda olanlar vardı. Geri dönüşte onları gördük, kurtardık. yeğenim Emre 2 kilometre sürüklenmişti. Ağaçların arasında yarı baygın durumdaydı. Sağ olsun 112 Acil kurtardı. Derin bir yerdi orası. İki bayan ve bir erkek daha kurtardık oradan. Diğerlerine ulaşamadık” dedi.  

KESİNLİKLE SİREN DUYMADIK

Ercan Olgun’un ‘sirenle uyarı’ konusunda söyledikleri ise ‘Sirenler çaldı’ diyen şirket yetkilileri, Valilik ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı yalanlıyor. “Olay sırasında kesinlikle hiçbir siren sesi duymadık. Eğer siren sesini duysaydık zaten siren sesinden birkaç dakika sonra veya yarım saat sonra suyu bırakıyorlar” diyen Olgun, “Yani biz eğer o siren sesini duymuş olsaydık herkes oradan çekilecekti” dedi.

HELİKOPTER GELSEYDİ KİMSE ÖLMEZDİ

Nehir yatağına gelen suyun kısa sürede 10 metreye ulaştığını belirten Ercan Olgun, “Keşke jandarmaya söylediğim zaman bize bir helikopter gönderselerdi. O zaman hiç kimseye bir şey olmayacaktı. Bir helikopter gelseydi oraya inecekti, su daha 1 metreydi daha aşmadan hepsini kurtaracaktı. Ama söylememize rağmen maalesef bize sadece ambulans gönderdiler. Ambulans da 4-5 kişi kurtardı, ambulanstaki görevliler su kenarına gelenleri kurtardılar. Kurtarma ekipleri ambulanstan önce gelmesi gerekirken, ambulanstan sonra geldi” dedi.

SEMANUR’UN CESEDİNE DE ULAŞILDI

Aalakumru  Barajı ve Hidroelektrik Santralinin kapaklarının açılması sonucu yaşanan faciada yaşamını yitiren 5 kişinin ardından sulara kapılıp kaybolan 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer’in de cansız bedenine ulaşıldı.

Olayın yaşandığı pazar günü yapılan aramalarda 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Kayıp olan Semanur için iki gündür devam eden aramalardan dün sabah acı haber geldi. Sabah saat 06.00 sıralarında AFAD Semanur’un cansız bedenini, olay yerinden 3.5 kilometre uzaklıktaki Deliklitaş mevkiinde buldu. Cenazesi otopsi için Siirt Devlet Hastanesi morguna kaldırılan Semanur’un iki kardeşi ve babası da faciada can vermişti. Semanur yapılan otopsi tarafından ailesi tarafından alınarak toprağa verildi.

BAKAN EROĞLU ÖLENLERİ SUÇLADI!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da diğer yetkililer gibi, baraj faciasının suçunu ölenlere yıktı, Limak Holding’i savundu. Afyonkarahisar’da konuşan Eroğlu, “Dere içine 3 noktada hem ışıklı hem de sesli ikaz yapılmış. Nedense vatandaşların bir kısmı çıkmış ama bir kısmı dere içinde kalmış. Herhalde ‘Bana bir şey olmaz’ diye düşündüler. Olayla ilgili cumhuriyet başsavcılığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı soruşturma başlattı” dedi.

GÖZALTINA ALINAN 5 GÖREVLİ SERBEST

Siirt’in Tillo ilçesi yakınlarında geçen Botan Çayı kenarında piknik yaparken Alkumru Barajı’ndan bırakılan suya kapılan 6 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Alkumru ve Kirazlı barajlarının elektrik üretim bölümlerinde çalışan 5 görevli gözaltına alındı. Siirt Adliyesinde cumhuriyet savcısına ifade veren 5 görevli, adli kontrol kapsamında serbest bırakıldı.

VALİ: SİRENİ DUYAN DA VAR DUYMAYAN DA!

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, baraj faciasından kurtulanları ziyaret etti. Yoğun bakım ünitesi önünde konuşan Vali Tutulmaz, “Sirenlerin çalıştığı ve bu konuda duyumları aldığını söyleyenler de var. Herhangi bir siren sesini duymadığını söyleyen vatandaşlarımız da var. Adli ve idari soruşturma sonucunda bunlar ortaya çıkacak. Şu anda araştırma aşamasında olduğu için bir şey söylememiz uygun değildir” dedi.

Olay günü Vali Yardımcısının yaptığı açıklamada ise vatandaşların kesin bir dille ‘sirenler çaldı ve uyarı anonsları yapıldı’ denmişti.

İMO: BARAJDA SİREN SİSTEMİ GÖRMEDİK

Barajın bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan, olayın işletme hatasından kaynaklandığını söyledi. Kapan, “Botan’da çok ciddi bir ihmal var” dedi. Baraj sularının etkili olduğu yaklaşık 10 kilometrelik alanda incelemelerde bulunduklarını söyleyen Kapan, “O bölgede yıllardır yaşayan insanlarla görüştük. Bugüne kadar siren sesi duyulmadığını söylediler. Hafta sonu insanların oraya piknik yapmaya gittiği bilindiği halde maksimum düzeyde enerji üretilmesi çok yanlış. Bunlar kâr etme amaçlı işletmeler. Önlemler alınmış olsa bu kadar insan ölmezdi. İnceleme yaptığımız 10 kilometrelik alanda uyarıcı tabelalar var ancak siren sistemi görmedik. Görgü tanıklarına da sorduk. Daha önce de su bırakıldığı zaman ses alınmadığını söylediler. Baraj kısmında siren olabilir. Ama bu da yeterli değil. Bu tamamen işletmenin ihmalidir” şeklinde konuştu

BARO: ÖLÜMLERİN NEDENİ İHMAL

Baraj  faciasına ilişkin bir açıklama yapan Siirt Barosu Başkanı Mehmet Cemal Acar, olayda şirket yetkililerinin kusurlu olduğunu belirterek, “İhmali bulunanların ortaya çıkarılması için savcılığa suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Olayın ardından barodan bir heyetin bölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu söyleyen Acar şunları söyledi; “Olay mağdurlarının herhangi bir siren sesi duymadıkları, baraj suyunun her zamankinden daha hızlı ve kontrol edilemeyecek şekilde birden yükseldiği heyetimizce tespit edilmiştir. Baraj bölgesinde daha evvel de işletmeci firmaca suyun tedbirsiz ve kontrolsüz olarak bırakılması neticesinde birçok vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Baraj yetkilileri olayda kusurludur. Şayet baraj kapakları kırılmamış ise; Baraj yetkililerinin baraj havzasında bulunan yerlerde yol yapıp suyu bırakmadan önce araçlarla halkı uyarması gerekir. Baraj havzası içindeki bazı yerlerde güvenlik istasyonları yapılması gerekir. Baraj kapaklarının kontrollü olarak açılması gerekir. Maalesef bunların hiçbiri yapılmamıştır” dedi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Faciaya ilişkin bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, “Eğer barajı işleten şirket, kapakların açılmasından önce bölgede piknik yapan yurttaşlara uyarı yapmamışsa, bu açıkça cinayete teşebbüstür! Uyarı yapılmış olması bile bir gerekçe olarak sunulamaz. Yurttaşları bölgeden uzaklaştıracak etkin bir uyarı/ihtar yapılmadığı son derece açıktır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Siirt Belediye Başkan Yardımcısı: Kapaklar uyarı yapılmadan açıldı

Erdoğan'ın 'vatansever' şirketi: Limak

ÖNCEKİ HABER

Her 100 TL’lik verginin 20 TL’si gümrükten

SONRAKİ HABER

Konut sektöründe satış düştü inşaat patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...