26 Ağustos 2014 06:00

Polis saldırganları sadece seyretti

İstanbul Küçükçekmece'de sığınmacılara yönelik gerçekleşen saldırı sonrasında Suriyelilerin yaşadığı tedirginlik bir kat daha arttı. Bir "laf atma" iddiasının ardından gerçekleşen ırkçı saldırıyı; Suriyeliler ve bazı yurttaşlar kışkırtma olarak değerlendirdi. Polisin de saldırganlar karşısında "hiçbir şey yapmadığı" ifade edildi.

Polis saldırganları sadece seyretti
Paylaş

Metin AKARSU
Zeynep FIRAT
İstanbul


İstanbul Küçükçekmece'de sığınmacılara yönelik gerçekleşen saldırı sonrasında Suriyelilerin yaşadığı tedirginlik bir kat daha arttı. Bir "laf atma" iddiasının ardından gerçekleşen ırkçı saldırıyı; Suriyeliler ve bazı yurttaşlar kışkırtma olarak değerlendirdi. Polisin de saldırganlar karşısında "hiçbir şey yapmadığı" ifade edildi.

Küçükçekmece Atatürk Mahallesi ve Mehmet Akif Mahallelerinin olduğu bölgede yaratılan provokasyon sonucunda önceki gün akşam saatlerinde Suriyeli mültecilere yönelik linç girişimleri yaşandı. Saldırılar sonucunda yaralanan 4 Suriyeli hastaneye kaldırıldı. Mahalleli ve dükkanları saldırıya uğrayan Suriyeliler ise tedirgin. Mahallede bulunan Arapça yazılı dükkanlara saldıran, Suriye plakalı araçları ters çevirip hasar veren, mahalledeki Suriyeli vatandaşları sokak sokak arayan grup tahrip ettiği dükkanların içine de girdi.

‘HİÇBİR SORUNUMUZ YOKTU’

Abdullah ve Muhammed Hamit kardeşler dükkanı talan edilen Suriyelilerden. Saldırı anını anlatan Abdullah Hamit; "Hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Mahallenin aşağısından Suriyelilerin dükkanlarına saldırıldığı bilgisi geldi ve bizim de dükkanımızı kapatmamızı söylediler. Bizde dükkanı kapattık. Kısa süre sonra önlerindeki Suriyelileri kovalayan kalabalık bir grup bizim dükkanın önüne geldiğinde 'Burda da Suriyeliler var' diyerek dükkana saldırdılar." dedi. Borç içinde açtıkları dükkanın arka bölümünde kalan kardeşler, yaşanan saldırılar sonucu yine Suriye'den kaçan ve bir başka ilçede yaşayan akrabalarının yanına gideceklerini söylüyor.

‘SURİYELİ KIZ BUL’

Muhammed Hamit hiçbir Suriyelinin Türkiye'de kalmak istemediğini, ama pasaportları olmadığı için yurt dışına gidemediklerini belirtiyor. Devletten hiçbir yardım görmediklerini aktaran Hamit, kendilerine çok kez gelip 'Bize evlenmek için Suriyeli kız bul' dendiğini ileri sürüyor. Polisin de olaylarda hiçbir şey yapmadığını, kamera görüntülerine rağmen kimse hakkında işlem yapılmadığını dile getiriyor. Abi Abdullah Hamit ise polislerin gelip dükkana bile bakmadığını sadece kendisini arabanın içinden çıkmadan karakola çağırdıklarını aktardı.

Yaşananlara şahit olan mahalleliler ise saldırının organize olduğunu söylüyor. Yaklaşık 30 yıldır mahallede yaşayan Menderes Sezer Suriyelilere saldıran grubun hepsinin gençlerden oluştuğunu aktarıyor. "Kendimi bildim bileli bu mahalledeyim. Geçen akşam yaşanan saldırılarda daha yüzünü bir kere görmediğim kişiler vardı. Kimisi elinde silah taşıyordu, kimisi elinde sopa taşıyordu. Suriyeli ailelere saldırmaya da çalıştılar. Fakat biz engelleyince bu sefer dükkanlara yöneldiler” diyen Sezer, saldırganların camlarını kırdıkları dükkanların içine girerek malları da talan ettiğini belirtiyor. 15 yıldır mahallede oturan bir diğer mahalleli Savaş Ergün de saldıran gruplarda dışardan gelenlerin de olduğunu, 'Suriyelileri mahalleden kovacağız' diye sloganlar atıldığını söyledi.


SEVMİYORLAR AMA İKİ KATI KİRA İSTİYORLAR

Atatürk Mahallesi Muhtarı Şenol Belgün uzun süredir alt gelirli Suriyelilerin mahallelerinde olduğunu dile getiriyor. Suriyelilerin kendilerine maddi yardım için başvurduklarını da aktaran Belgün, bir çoğunun kimliğinin bile olmadığını söylüyor. Burdaki vatandaşların da Suriyeli vatandaşlardan şikayetçi olduğunu ama 400 liralık evleri de 800 liraya kiraya verdiğini aktarıyor. Suriyelilerin durumlarının iyi olmadığını söyleyen Belgün, küçük yaştaki suriyelilerin dilendiğini de sözlerine ekliyor.

‘BİZ KARDEŞİZ’

Suriye'den 2 yıl önce gelen Nidal Mustafa da dükkanı saldırıya uğrayan Suriyelilerden. Dükkanında yine savaştan kaçan Suriyelilerle  birlikte çalışan Mustafa, kendilerine haber geldikten sonra korktuklarını ve dükkanı kapatarak kaçtıklarını aktarıyor. Hiç kimse ile bir sorunları olmadığını ve kimseden bir şikayet almadıklarını kaydeden Mustafa, son bir aydır ülkede artan linç girişimleri nedeniyle daha tedirgin olduklarını söylüyor. Mustafa yaşadığı onca şeye rağmen hala 'Biz kardeşiz' diyor ve kimseyle bir sorunu olmadığını belirtiyor.

IRKÇI YORUMLAR YAPILIYOR

Mahallede Suriyelilerin huzursuzluğu arttırdığını düşünenler de var. Bazı vatandaşlar bütün suçun Suriyelilerde olduğunu iddia ediyor. Anlattıklarına göre saldırının içinde olmasalar da çok yakınında olduğu anlaşılan kişiler Suriyelilerin vatandaşları rahatsız ettiğini, uyuşturucu sattığını, kadınlara laf attığını ileri sürüyor. Konuştuklarımızından birisi ”Eskiden parkta Suriyelilerden oturamazdık, şimdi bomboş, mis gibi' derken bir diğer kişi ise Suriyelilerin tecavüz, adam kaçırma gibi olaylara karıştığını iddia ederek, "Gitsinler Suriye'de savaşsınlar" diyor. Suriyelileri mahallede istemeyenlerin ortaya attığı "Kızlara tecavüz ediyorlar" iddiası olayların yaşandığı Atatürk Mahallesi dışına bile yayılmış durumda.

ÖNCEKİ HABER

Çaykur’da bir ilk; Gıda-İş taslağı işçiyle birlikte hazırlıyor

SONRAKİ HABER

‘IŞİD operasyonu’ adım adım Suriye’ye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...