25 Ağustos 2014 20:50

Dersim'de bini aşkın kişi, kadın cinayetine karşı yürüdü

Dersim’de 23 Ağustos günü, saat 22.00 sularında Moğultay Mahallesi Çağlar İş Hanı’nda ikamet eden Meral Dimdik, eşi tarafından tabancayla vurularak katledildi. Dersim Kadın Platformu bu akşam saat 19.30’da Sanat Sokağı’nda toplanarak bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Dersim\'de bini aşkın kişi, kadın cinayetine karşı yürüdü
Paylaş

Dersim’de 23 Ağustos günü, saat 22.00 sularında Moğultay Mahallesi Çağlar İş Hanı’nda ikamet eden Meral Dimdik, eşi tarafından tabancayla vurularak katledildi. Dersim Kadın Platformu bu akşam saat 19.30’da Sanat Sokağı’nda toplanarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar, Dimdik’in vurulduğu işhanının önüne gelerek kapının önünde mumlar yaktı ve karanfiller bıraktı.

Bini aşkın kişi daha sonra tekrar yürüyüş gerçekleştirerek Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını Dersim Kadın Platformu adına Fatoş Argın okudu.

“Evde, sokakta, iş yerinde beklenmedik şiddete maruz kalabiliyor, ölümle burun buruna olabiliyoruz. Eşimiz, babamız, kardeşimiz tarafından ‘namus’ kavramı başta olmak üzere çeşitli sebeplerin arkasına sığınılarak ulu orta katlediliyoruz. Daha dün bunun somut bir örneğini yaşadık” diyen Argın, Dimdik’in tabutunu omuzlarında taşıdıklarını çünkü kadın cinayetlerinin yarasının öncelikle kadınların omzunda taşındığını belirtti.

“Bizlere düşen sadece arkadaşımızın yasını tutmak değildir. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın katliamları haberi dün yanı başımızda olmuştur. Ve yarın hangimizin başına geleceği belirsizdir. Bunun korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Bugün tüm duyarlı Dersim halkı ile beraber bu vahşete dur demek için toplanmış bulunuyoruz. Yarın bir başka arkadaşımızın cenazesini omuzlarımızda taşımamak için toplandık” diyen Argın yetkili kurumlara da seslenerek kadın katillerini aklayan, katliamları engellemeyen devlet kurumlarının cinayetlerin ortağı olduğunu belirtti.

Argın, “Aile ve Sosyal Politikalar bakanımız bizim ile aynı ülkede yaşamıyor olsa gerek ki çıkıp Türkiye’de koruma altında öldürülen kadın olmadığını iddia edebiliyor.Bizler buradan sevgili bakanımız Ayşenur İslam’a hatırlatmak istiyoruz: 2014’ün ilk altı ayında on bir kadın koruma tedbir kararına rağmen öldürüldü! Hanime Aslan’ın koruma kararı bakan Fatma Şahin’in aracılığı ile sağlanmıştı. Ayşenur İslam, adliye kapısında korumasıyla birlikte öldürülen Hanime Aslan için, ‘o farklı bir durum’ dedi. Bizler buradan bir kez daha sormak istiyoruz, Ayşenur İslam kimin bakanı? Biz kadınların olmadığı aşikardır” dedi.

Argın, Dersim’de ve Türkiye’nin dört bir yanında kadın katliamları için meclis olağanüstü toplanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

“Katillere karşı erkek adalet değil gerçek adalet uygulanmalıdır” diyen kadınlar açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Atanmayan Kürtçe öğretmenleri açlık grevine başlıyor

SONRAKİ HABER

\'Bu 7 senedir içimizde uktedir\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa