25 Ağustos 2014 19:35

Atanmayan Kürtçe öğretmenleri açlık grevine başlıyor

Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kürdoloji Enstitüsü bölümünden mezun olan Kürtçe öğretmenleri, 'atama konusunda' kendilerine verilen sözler yerine getirilmediği için açlık grevine başlama kararı aldı.

Atanmayan Kürtçe öğretmenleri açlık grevine başlıyor
Paylaş

Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kürdoloji Enstitüsü bölümünden mezun olan Kürtçe öğretmenleri, “atama konusunda” kendilerine verilen sözler yerine getirilmediği için açlık grevine başlama kararı aldı. "Kararlıyız; anadilimiz, kırmızı çizgimizdir" sözüyle kararlarını açıklayan eğitmenler, devlete de “verdiğin sözü yerine getir” çağrısı yaptı.

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kürdoloji Enstitüsü bölümünden mezun olan öğretmenler kadro alamadıkları için Artuklu Üniversitesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile dönüşümlü açlık grevine gireceklerini duyurdu. Artuklu Kürtçe Öğretmenler Platformu,"Kürt dilinin eğitim hakkı engellenmez", "Zimanê mîn nasnameya min e", "Ez mamoste me xwendekarên xwe dixwazim!" yazılı dövizleri açtı.

Platform adına açıklama yapan Mutlu Can, Kürt halkının onlarca yıldan beri varlığının en önemli unsuru olan anadilini korumak için mücadele verdiğini ifade etti. Can, "Ülkede yeni eğitim ve öğretim yılı yaşanırken hayatın her alanında anadilin gündeme olmasını arzuluyoruz. Dolayısıyla Kürtçe öğretmenlerin atanmaması sorununu da anadil probleminden bağımsız düşünmüyoruz" diyerek Kürdistan'da Kürt çocuklarının, doğal asimilasyona uğradığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı seçilen ve fiilen Başbakanlık görevini de yürüten Tayip Erdoğan'ın 2012 yılında yaptığı açıklamalar sonucunda Kürtçe'nin Milli Eğitim Bakanlığı'nın programında yer aldığını hatırlan Can, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında okutulacak kitaplar konusunda protokol hazırlandığı ve Kürtçe öğretmenlerinin atanmak üzere eğitileceği ifade edildiğini belirtti. Kürtçe öğretmenlerine verilen atanma sözlerinin halen yerine getirmediğinden şikâyetçi olan Can, "Eğer devletin ciddiyetinden bahsedeceksek, 'Kürtçe öğretmenliği' yapmak üzere okuyan öğretmen adaylarının atanması gerekmiyor mu? Kürtçe öğretmenlerini, verilen sözlere rağmen mağdur etmek hangi vicdana sığar?" şeklinde sorular sordu.

Kürtçe öğretmenleri olarak; verilen sözler yerine getirilene kadar farklı eylemler yapacaklarını dile getiren Can, "Kararlıyız; anadilimiz, kırmızı çizgimizdir" diyerek Kürtçe öğretmenleri atama kontenjanları belirleninceye kadar merkez Artuklu ilçesindeki Karayolları Parkı'nda, Büyükşehir Belediyesi'nden tahsis edecekleri çadırda dönüşümlü açlık grevini başlattıklarını belirtti. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Murteca İsrail saldırısında katledildi

SONRAKİ HABER

Dersim\'de bini aşkın kişi, kadın cinayetine karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa