25 Ağustos 2014 17:08

Siirt Belediye Başkan Yardımcısı: Kapaklar uyarı yapılmadan açıldı

Botan Vadisi’ndeki Alkumru Barajı’nda yaşanan faciaya dair gazetemize konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Demir, valilik ve şirketi yalanladı: Kapaklar uyarı yapılmadan açıldı.

Siirt Belediye Başkan Yardımcısı: Kapaklar uyarı yapılmadan açıldı
Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul


Siirt’te Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santralinin kapaklarının açılması sonucu Botan Nehri’nde kaybolanlar 6 kişiden 5’inin cesedine ulaşılırken, 1 kişiyi arama kurtarma çalışmaları bugün de devam ediyor. Yaşanan felaketin ardından valilik ve baraj inşaatını yapan Limak firması yetkilileri, ‘kapaklar açılmadan önce uyarı sistemi devreye girdi, sirenler çaldı’ açıklaması yaparken, gazetemize konuşan Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Şakir Demir,  “Bu tamamen yalandır. Hiçbir uyarı yapılmadan kapaklar açıldı. 1 dakika içinde insanlar sulara kapıldı” dedi.

‘DEVLETİN VE KAPİTALİST DÜZENİN ZİHNİYETİ BU’

Olayın hemen ardından belediye ekipleriyle birlikte bölgeye giderek çalışmalara katılan ve o andan beri çalışmaları koordine eden Siirt Belediye Başkan Yardımcısı ve Kriz Masası sorumlusu Avukat Şakir Demir’le telefonda yaşananları konuştuk. “Sabaha karşı 5 cesede ulaştık. Kayıp bir kişiyi aramaya devam ediyoruz” diyen Demir, çalışmalarına AFAD ekiplerinin de katıldığını söyledi. Vali Yardımcısı Mustafa Pala ve baraj kapaklarını açarak faciaya neden olan Limak şirketi yetkililerinin ‘yasak bölgede piknik yapıyorlardı’ şeklindeki suçu boğulanlara yükleyen açıklamalarına tepki gösteren Demir, “Valiliğin ve şirketin yaklaşımı çok çirkin. Bu sakat bir zihniyet. Faciadan bu açıklamaları yapanlar sorumlu” dedi.

‘HALK YILLARDIR ORADA PİKNİK YAPIYOR’

Siirtlilerin yıllardır bu bölgede piknik yaptığını, buranın bir mesire alanı olduğunu herkesin bildiğini söyleyen Demir, “Valilik de şirket de çok iyi biliyor ki o bölgede insanlar hep piknik yapar. Hiç kimse vatandaşa sen kendi suyunda, vadinde piknik yapamazsın, burası sana yasak diyemez” dedi.

‘VALİLİK VE ŞİRKET YALAN SÖYLÜYOR’

Şirket ve valilik yetkililerinin ‘sirenler çaldı, uyarı anonsu yapıldı’ açıklaması için, “Kesinlikle yalan” diyen Demir, “Aynı barajın yapım aşamasında da 3 kişinin yaşamını yitirdi. O olayın ardından şirket yetkilileri siren sistemi kurulduğunu açıkladı. Ama bu olayda da sirenler çalmadı. Sadece 1 dakika içinde suların bu kadar yükselmesi bütün kapakların birden açıldığını gösteriyor” dedi. Valilik ve şirketin yalan söylediğini belirten Demir, “Şirket ne belediyeye ne de halka bir uyarıda bulunmadı. Kapakların açılacağına dair hiçbir bilgi vermedi” dedi.

ERDOĞAN'IN VATANSEVER ŞİRKETİ: LİMAK

‘KAPAKLAR NEDEN PAZAR GÜNÜ AÇILDI?​’

Kapakların açıldığı günün Pazar olduğuna dikkat çeken Demir, “Pazar günü halkın o bölgede en yoğun şekilde piknik yaptığı bir gündür. Bunu herkes bilir” dedi. Ailelerin yerlerinden hiç hareket edemeden yükselen sulara kapıldığını söyleyen Demir, olay anından itibaren valilik ve hükümet yetkililerinin kendileriyle hiçbir temas kurmadığını da söyledi. Olayın ardından, bölgeye ilk olarak belediye ekipleri gitmesine rağmen ne o anda ne sonrasında ne de cenazelerin hastaneye kaldırılması aşamasında bakanlar, devlet yetkilileri ya da valilikten kimsenin kendileriyle temas kurmadığını belirten Demir, “Valilik ayrı bir kriz masası kurdu. Devlet yetkilileriyle aramızda büyük bir koordinasyon eksikliği var” dedi.

‘HALK O BARAJA DİRENDİ’

Siirt halkının bu barajın yapılmasına karşı çıktığını, direniş çadırları kurarak, güvenlik gerekçesiyle yapılmak istenen bu barajların yapımını engellemeye çalıştığını anlatan Demir, “Bunca insanımızın canına mal olan bu barajın yapımını engellemek için çabaladık ama olmadı. Botan Vadisi dünyanın en güzel vadilerinden biridir. Bu vadiyi talan ederek barajlar kurdular. O su, o vadi bizim. Devlet ya da o şirket buraları bu halka yasaklayamaz. Bir şey yasaklanacaksa o da bu barajlardır” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sendikadan destek çağrısı

SONRAKİ HABER

Erdoğan\'ın \'vatansever\' şirketi: Limak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...