25 Ağustos 2014 16:00

İran İsrail casus uçağını düşürdü

İran, İsrail’in bir insansız hava aracını bir nükleer tesisi yakınında füzeyle düşürdüğünü açıklarken, uçağın detaylarını verdi ve görüntülerini yayınladı.

İran İsrail casus uçağını düşürdü
Paylaş

İran, İsrail’in bir insansız hava aracını bir nükleer tesisi yakınında füzeyle düşürdüğünü açıklarken, uçağın detaylarını verdi ve görüntülerini yayınladı.

İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Hacızade, bugün basın açıklaması yaparak, düşürülen uçağın İsrail yapımı Hermes tipi olduğunu ve İsrail’den değil bölge ülkelerinin birinden havalandığını açıkladı. İranlı komutan uçağının hangi ülkeden havalandığına dair ellerinde ipuçları olduğunu söyledi.

Uçağın tek bir yakıt alımıyla 1600 kilometre uçabildiğini ve operasyonel çapının 800 kilometre olduğunu kaydeden Hacızade, uçağın vurulduğunda deposunun dolu olduğundan ve füzeyle hedef alındığından alev alarak infilak ettiğini ifade etti.

HASARSIZ PARÇALAR İNCELENİYOR

Uçağın cumartesi günü düşürüldüğünü ve bazı parçalarının hasar görmediğini kaydeden İranlı komutan, bu parçaların incelemeye alındığını söyledi. Tuğgeneral Hacızade, bu tip bir uçağın daha önce Suriye’de düşürüldüğünü ancak İran’da düşürülenin daha gelişmiş özellikler taşıdığını kaydetti.

Hacızade, uçağın casusluk amacıyla geliştirildiğinden radar dalgalarını emerek radara yakalanmadığını ve bulundurduğu iki kameranın yüksek kalitede görüntü çekebildiğini dile getirdi.

İranlı komutan İsrail’in bu tip saldırılarına karşı İran’ın, Batı Şeriya’yı silahlandırmayı hızlandıracağını ayrıca yanıt hakkının da saklı olduğunu söyledi. İran, dün İsrail’e ait bir insansız hava aracını, ülkenin güneyindeki Nataz nükleer tesisi hava sahasına girmeden, karadan fırlatılan bir füzeyle vurarak düşürdüğünü bildirmişti. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Merkel Ukrayna’da uzlaşma peşinde

SONRAKİ HABER

Hafif türk pop tarihi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...