25 Ağustos 2014 12:48

Abhazya’nın yeni Cumhurbaşkanı Raul Hacimba oldu

Abhazya’da cumhurbaşkanı seçimlerini muhalif lider Raul Hacimba kazandı. Hacimba oyların çoğunu aldı ve yüzde 50,57 oy oranı ile ilk turda cumhurbaşkanı seçildi.

Abhazya’nın yeni Cumhurbaşkanı Raul Hacimba oldu
Paylaş

Abhazya’da cumhurbaşkanı seçimlerini muhalif lider Raul Hacimba kazandı. Hacimba oyların çoğunu aldı ve yüzde 50,57 oy oranı ile ilk turda cumhurbaşkanı seçildi.

Abhazya Merkez Seçim Kurulu Başkanı Batal Tabagua, basına yaptığı açıklamada, “Abhazya’da 24 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanı seçimleri yasalara uygun. Hacimba oyların çoğunu aldı ve yüzde 50,57 oy oranı ile ilk turda cumhurbaşkanı seçildi.” dedi.

Hacimba’nın rakibi Aslan Bijanina yüzde 35,91’de kaldı. Diğer iki adaydan Mirab Kişmariya yüzde 6,4 ve Leonid Jabşiba ise yüzde 3,4 oy alabildi.

Seçimlere katılım yüzde 70’i buldu. 142 bin 664 seçmenden 99 bin 869’u sandığa gitti.

Abhazya seçimleri için İstanbul ve Moskova’da da sandıklar kuruldu. Türkiye’nin Abhazya’yı bağımsız devlet olarak tanımaması nedeni ile polis seçim sandığına el koymak istedi. Abhazya Merkez Seçim Kurulu Başkanı Tabaggua, İstanbul’daki seçimlerde sorun yaşanmasında Gürcistan’ın müdahalesi olduğunu iddia etti.

Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunan Avrupa Birliği, Abhazya’da yapılan cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını tanımayacağını açıkladı.

Abhazya’da yönetime tepki gösteren Hacimba liderliğindeki muhalefet ayaklanarak kamu binalarını basmıştı. Abhazya parlamentosu 29 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab’ın önerdiği Başbakan Leonid Lalerbaya’ya güvensizlik oyu vermiş, Ankvab’ın da istifasını istemişti. 31 Mayıs’ta da parlamento 24 Ağustos için erken seçim tarihi belirlerken, Ankvab da 1 Haziran’da istifa etmişti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1992-1993’de meydana gelen savaş sonrasında Abhazya, Güney Osetya ile birlikte Gürcistan’dan ayrılmış ve bağımsızlıklarını ilan etmişti. 2008’de Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan 5 günlük savaşın ardından iki bölgenin bağımsızlıklarını Rusya ve birkaç ülke tanıdı. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

6 kişinin ölümünde büyük ihmal

SONRAKİ HABER

Alkumru Barajı\'ndaki sele kapılanlar kamerada!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...