24 Ağustos 2014 16:34

Reyhanlı dosyasını kimse istemiyor!

Hatay Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te meydana gelen ve 53 vatandaşın hayatını kaybettiği iki patlama ile ilgili duruşmanın salı günü Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi bekleniyor. Bürokratik engellere takılarak bir türlü ilerleyemeyen dosyanın Hatay’daki duruşmasının yarın başlayıp başlamayacağı merak konusu.

Reyhanlı dosyasını kimse istemiyor!
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Hatay  Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te meydana gelen ve 53 vatandaşın hayatını kaybettiği iki patlama ile ilgili duruşmanın salı günü Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi bekleniyor. Bürokratik engellere takılarak bir türlü ilerleyemeyen dosyanın Hatay’daki duruşmasının yarın başlayıp başlamayacağı merak konusu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Türkiye Büyük Elçisi Tacem İldem’in “el Kaide yaptı” dediğini, Redhack’in yayınladığı askeri yazışmalarda patlama olacağından asker, MİT ve polisin bir ay önce haberdar olduğunun ortaya çıktığı, Hükümet’in ‘terörist’ olarak nitelemekten kaçındığı IŞİD’in üstlendiği patlama ile ilgili duruşma 1 yıldır başlatılmıyor.

25 Temmuz’da güvenlik gerekçesi ile başka bir ile nakli istenen dosya, karar vermesi için Yargıtaya gönderildi. Duruşma tarihinden önce Yargıtayın dosyanın başka bir ile gönderilmesi yönünde karar vermesi durumunda duruşma Salı günü de görülemeyecek.

GİTMEDİĞİ MAHKEME YOK

Yargılamanın başlamaması için mahkemelerin her yolu denediği dosya o tarihte görevde olan TMK 10. Madde ile kurulmuş olsan Adana Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi, Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi 35 sanık hakkında dava açarak 10 Şubat’ta ilk duruşmayı gerçekleştirdi.

Bölge Ağır Ceza Mahkemelerinin kapatılmasını düzenleyen 6526 sayılı Yasa yürürlüğe girince dosya bu kez 11 Mart’ta, olayın gerçekleştiği Hatay’a gönderildi. Böylece sanıkların hakim karşısında çıkması uzamış oldu. Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Mart’ta dosyayı kabul ederek 26 Mayıs’a gün verdi. Ancak mahkeme görüş değiştirdi ve görevsizlik kararı vererek dosyayı tekrar Adana’ya yolladı. Böylece sanıklar bir kez daha hakim karşısına çıkartılmamış oldu. Sanık avukatlarının itirazı üzerine Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderdi. Bunun üzerine mahkeme 26 Ağustos tarihine gün verdi.

Son olarak 25 Temmuz’da güvenlik gerekçesi ile davanın başka bir ile nakli için dosya Adalet Bakanlığına gönderildi. Adalet Bakanlığının da Yargıtaya gönderdiği dosya hakkında Yargıtay, nakil kararı verirse sanıklar bir kez daha hakim karşısına çıkamayacak ve 19 sanığın tutuklulukları devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu yüzünden hastenelik oldu

SONRAKİ HABER

Saya işçisi çocuklar film oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...