02 Temmuz 2011 06:37

TGF: Gazeteci her türlü baskıyı reddeder!

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Hopa Cumhuriyet Savcılığının basın ve yayın kuruluşlarına bir yazı göndererek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayısta Hopa’da yaptığı miting öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda ve bu olaylar sırasında yaşamını yitiren Metin Lokum

TGF: Gazeteci her türlü baskıyı reddeder!
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Hopa Cumhuriyet Savcılığının basın ve yayın kuruluşlarına bir yazı göndererek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayısta Hopa’da yaptığı miting öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda ve bu olaylar sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun cenaze töreninde çekilen, yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm fotoğraf ve görüntüleri istemesi üzerine bir açıklama yaptı.

Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi ve Basın Kanunu’nun ilgili maddelerini hatırlatan Başkan Atilla Sertel, “Gazeteci her türlü baskıyı reddeder ve çalıştığı basın - yayın organındaki yöneticileri dışında kimseden işiyle ilgili talimat alamaz” dedi. Kamu görevi yapan gazetecilerin kaynakların gizlilik ilkesi uyarınca, kaynağını açıklamaya ve tanıklık yapmaya zorlanamayacağını dile getiren Sertel, “Savcılık, bu fotoğraf ve görüntülerin gönderilmesini istediği yazısında, 10 gün içerisinde yazısına yanıt verilmesini, verilmediyse bunun nedeninin bildirilmesini de talep etti. Dahası, bunu yapmayan ya da fotoğraf ve görüntüleri göndermeyenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi uyarınca adli işlem yapılacağını vurguladı. Savcılığın delil toplamak amacıyla yaptığı bu iyi niyetli girişim, gazetecilere yönelik bir dayatma ve ceza tehdidiyle olmamalıydı. Toplumun haber alma hakkı adına büyük bir özveri ile görev yapan gazeteciler, hiçbir dayatma ve baskıya maruz kalmaksızın yaptıkları haberlerde kamu yararını zaten gözetmektedirler” dedi. Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi ve Basın Kanunu’nun ilgili maddeleri ortada iken, Hopa Cumhuriyet Savcılığının bu ‘dayatmacı’ talebinin kabul edilemez olduğunu belirten Sertel, Hopa Cumhuriyet Savcılığının talebini yeniden gözden geçirmesini istedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TGC Basın Senatosu Başkanlığına Sedat Ergin seçildi

SONRAKİ HABER

Susma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...