24 Ağustos 2014 15:12

Abhazya devlet başkanlığı seçimlerine polis müdehalesi

Kadıköy'de Abhazya Devlet Başkanlığı için oy kullanılan adreste gerginlik çıktı. Mahkeme kararıyla oy kullanılan adrese giren polis, içinde oyların bulunduğu sandığa el koyarak binadan ayrıldı. Polisin bu uygulamasına engel olmak isteyen Abhazlar kol kola girerek zincir oluşturdu. CHP Milletvekili Engin Özkoç olay yerine geldi.

Abhazya devlet başkanlığı seçimlerine polis müdehalesi
Paylaş

Kadıköy'de Abhazya Devlet Başkanlığı için oy kullanılan adreste gerginlik çıktı. Mahkeme kararıyla oy kullanılan adrese giren polis, içinde oyların bulunduğu sandığa el koyarak binadan ayrıldı. Polisin bu uygulamasına engel olmak isteyen Abhazlar kol kola girerek zincir oluşturdu. CHP Milletvekili Engin Özkoç olay yerine geldi.

Caferağa Mahallesi Sakızgülü Sokak 20 numaradaki apartmanda sabah saatlerinde Abhazya Devlet Başkanlığı seçimleri için sandık kuruldu. Ancak polis ekipleri 1. Sulh Ceza Hâkimliğinden alınan arama kararı ile binaya geldi. Polis ekipleri mahkeme kararını gösterip kullanılan oylara el koymak istedi. Ancak içeride bulunan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, yanındaki Abhazlarla birlikte uygulamanın yasal olmadığı gerekçesiyle uygulamaya karşı çıktı..

Yukarıda bunlar yaşanırken, bina önündeki grup da sandığın götürülmesine engel olmak için kapının önünde kol kola girip zincir oluşturdu. Gerginlik nedeniyle olay yerine çevik kuvvet ekipleri çağrıldı. Bir müddet sonra aşağı inen CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç bir açıklama yaptı. Özkoç, "Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan insanlar olarak, Abhazya'daki seçimlerle ilgili bir forum düzenlendi. Kaymakamlığa bildirildi, polise bildirildi, ancak daha sonra "Dışişleri Bakanlığı'ndan böyle bir izin almadınız, bu bir oylamadır anlayışıyla" nöbetçi mahkeme tarafından mahkeme kararı çıkartılarak, "bu binada suç işleniyor anlayışıyla emniyet mensupları buraya sevk edildi. Ben uzun bir süre bu sandığı kimseye teslim etmedim. Gerekiyorsa bu sandığı teslim etmeyiz ama sandıkta 50 ye yakın görüş var. Bence biz amacımıza ulaştık" dedi.

Sandığın alınacağını öğrenen Abhazlar "sandığı vermeyiz" diyerek tepki gösterdi. Bazı gruplar gerginliğin sürdüğü anlarda yöresel Kafkas danslarını oynadı. Sandığın götürüleceğinin anlaşılmasıyla alkışlı protesto başladı, protestocu grup "Bu sandık Abhazya'nın namusu, sandık hakkımız söke söke alırız' diye slogan attı. Grup yaşanan gerginliğin ardından mahkeme kararını görmek istediklerini söyleyince, yetkililer kararı dışarıda bekleyen gruba gösterdi. Grup adına bir kişi mahkeme kararını okurken, sık sık alkışlı protesto yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından polis ekipleri oyların içinde bulunduğu kutuyu polis koridorunda çıkarıp ekip otosuyla Emniyet Müdürlüğüne götürdü.

ABHAZYA’DAN TÜRKİYE’YE TEPKİ: GÜRCİSTAN SANDIĞIN KALDIRILMASINDA ETKİLİ OLDU

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti’nde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye ile Abhazya arasında gerginliğe neden oldu. Türkiye’nin İstanbul’da kurulan sandığa el koymasına tepki gösteren Abhazya Merkez Seçim Kurulu Başkanı Batal Tabagua, sandığın kaldırılmasında Gürcistan’ın müdahil olduğunu belirtti.

Rus basınına yansıyan bilgilere göre, bir basın toplantısı düzenleyen Tabagua, “İstanbul’da kurulan seçim sandığımız kapatıldı. Yerel yöneticilerle sorun yaşandı. Gürcistan’ın burada etkin rol oynadığını düşünüyoruz…” eleştirisi getirdi. Tabagua sandığa Türk polisinin el koyduğunu, Abhazya vatandaşları ile yerel yönetim arasında sorun yaşanmamasını istedi.

Türk yönetiminde sandığın kapatılması kararı ile ilgili herhangi bir açıklama alamadıklarını kaydeden Tabagua, “Sandıkta 87 oy kullanılmıştı. Türk yasalarını ihlal etmeden sandık kurulmasını gerçekleştirdik…” dedi.

Abhazya’da 131 bin seçmen 154 seçim merkezinde oylarını kullandı.

Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçimleri için dört aday, Abhazya Devlet Güvenlik Servisi Başkanı Aslan Bzhanya, İçişleri Eski Bakanı Leonid Japşba, muhalif lider Raul Hacimba ve Savunma Bakanı Mirab Kişmaria yarışıyor.

Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü savunan Avrupa Birliği, Abhazya’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını tanımayacağını açıkladı.

29 Mayıs’ta Abhazya Parlamentosu Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab’ın önerdiği Başbakan Leonid Lalerbaya’ya güvensizlik oyu vermiş, Ankvab’ın da istifasını istemişti. 31 Mayıs’ta da parlamento 24 Ağustos için erken seçim tarihi belirledi. Ankvab da 1 Haziran’da istifa etti. (HABERN MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Amerikalı gazetecinin katilinin belirlendiği iddiası

SONRAKİ HABER

Altın Koza’nın kısaları belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa