24 Ağustos 2014 06:00

CarrefourSA işçisi hakkı için direniyor

Tazminatları verilmeden işten çıkartılan 35 CarrefourSA işçisi, haklarını almak için Maltepe Park AVM önünde direnişini sürdürüyor.

CarrefourSA işçisi hakkı için direniyor
Paylaş

Dilan Mine UĞURLU
İstanbul


Tazminatları verilmeden işten çıkartılan 35 CarrefourSA işçisi, haklarını almak için Maltepe Park AVM önünde direnişini sürdürüyor.

Yaklaşık 1.5 ay önce Ümraniye CarrefourSA çalışanlarıyla bireysel görüşmeler yapan CarrefourSA Genel Müdürlüğü görevlileri, çalışanlara mağazanın kapanacağını söyleyerek iki seçenek sundu: “Ya tüm haklarınızı alıp ayrılın ya da size önereceğimiz yerlerde devam edin.” Yaklaşık 35 çalışan da işten ayrılmaya karar verdi. Görüşmelerin sonunda Ümraniye mağazası, 15 gün içerisinde çalışanlar tarafından boşaltıldı. Ardından ikinci bir görüşmede işçilere tazminatların verilmeyeceği ve önerilen mağazalarda iş başı yapabilecekleri söylendi. Çalışanlardan bazıları önerilen mağazalara gitti ancak mağaza müdürleri tarafından “Personel ihtiyacımız yok” denilerek geri çevrildi.

SENDİKA ‘BAŞ EDEMEZSİNİZ’ DEDİ

Mağdur durumda olan işçiler, 15 gün boyunca boşaltılan Ümraniye mağazasına gidip gelmek zorunda kaldılar. Mağazadaki kart basma makineleri de sökülünce çalışanlar son çareyi tutanak tutmakta buldular. Hâlâ CarrefourSA tarafından sigortalı olarak gösterildiklerini belirten işçiler, bu sebeple farklı bir işyerinde çalışamadıklarının da altını çizdiler. Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikasının da kendilerine “CarrefourSA’nın çok iyi avukatları var, onlarla baş edemezsiniz” gibi ifadeler kullandığını ifade ettiler.

Bir süre sonra işçiler, “Kıdem tazminatımızı almak şartıyla sözleşmenizi fes edeceğiz” ifadesinin yer aldığı bir kağıdı CarrefourSA Genel Müdürlüğüne gönderdiler. Ancak yönetimden “İş yerinden tazminat alamazsınız” yazılı bir ihbarname gönderildi. Bir işçi, “Bize tazminat vereceklerini söylediler, bunun üzerine bizler de mağazayı toparladık. Bizimle işleri bittikten sonra tazminat vermeyeceklerini söylediler. Bu durum zorumuza gidiyor” dedi.

Ayrıca işçiler, genel müdürlükten gelenlerin birkaç görevlinin kendilerine bazı kağıtları imzalatmak istediklerini, fakat kağıtları okumalarına dahi izin vermediklerini anlattılar. CarrefourSA yetkililerinin, Maltepe Park AVM önünde yaptıkları direniş esnasında onların fotoğraflarını çektiklerini belirten işçiler, “Hakkımızı alana kadar direnişimizi sürdüreceğiz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

\'Taşeronu buraya sokmayacağız\'

SONRAKİ HABER

Êzidi köylerinde kadınların can pazarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...