24 Ağustos 2014 06:00

'Taşeronu buraya sokmayacağız'

İzmir Büyükşehir Belediyesinde ihale süreçlerinin başlamasıyla birlikte park, bahçe ve yeşil alanların bakımında çalıştırılacak bin 170 personelin hizmet alımı ihalesinin taşeron şirkete verilmesini kabul etmeyen park bahçe işçileri, mücadelelerinde kararlı olduklarını vurguladı.

\'Taşeronu buraya sokmayacağız\'
Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesinde ihale süreçlerinin başlamasıyla birlikte park, bahçe ve yeşil alanların bakımında çalıştırılacak bin 170 personelin hizmet alımı ihalesinin taşeron şirkete verilmesini kabul etmeyen park bahçe işçileri, mücadelelerinde kararlı olduklarını vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde ihale süreçlerinin başlamasıyla, 22 Temmuz günü yapılan park, bahçe ve yeşil alanların bakımında çalıştırılacak personel hizmet alımı ihalesine 3 firma girmiş, 1 Ekim 2014 ile 31 Aralık 2014 arasında toplam 3 aylık süreyi kapsayan ihaleyi taşeron firma Dermar Temizlik Nakliyat Şirketi kazanmıştı. Bu süreçle birlikte işçiler için taşeron tehdidi yeniden gündeme geldi. Taşeron firma, mevcut işçilerle çalışmak istemezse işçiler işsiz kalacak. Ya da işçiler, sendikal hak ve güvence olmadan çalıştırılacak. İşçilerin ücret ve sosyal haklarında da kayıplar olacak.

‘BU ÜÇ AYLIK BİR MESELE DEĞİL’

Taner Şanlı isimli işçi, geçmişte de taşeron çalışma sistemiyle ilgili çeşitli uyarılar yapıldığını söyledi. Bu sistemin bir sömürü sistemi olduğuna dikkat çeken Şanlı, “Bu ülkede birileri cebine parayı koyma derdinde” dedi.

İşçi sınıfını büyük tehlikelerin beklediğini ve bunun kabul edilemeyeceğini ifade eden Şanlı, “Bu üç aylık mesele değil, geleceğin hırsızlığı yapılmıştır. Burada emek sömürüsü vardır. Bu yüzden kurumumuzla, örgütümüzle alacağımız kararları ilerleyen süreçte hepimiz yaşayacağız ve göreceğiz” diye konuştu.

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

Yedi yıldır İzmir’in çeşitli noktalarındaki yeşil alanlarda çalışan belediye işçisi Arif Yıldız da şu şekilde konuştuk: “Biz kazanmış olduğumuz hakları mücadele ederek kazandık. Kuralsız, güvencesiz çalışmayı kesinlikle kabul etmiyoruz. Yeniden park bahçe işçileri olarak örgütlenip, mücadele edip, kesinlikle bu alana taşeronu sokmayacağız” dedi.

‘VEKİLLERİN ÇOĞU İŞVERENİ TEMSİL EDİYOR’

Yaklaşık altı yıldır yeşil alanlarda çalışan Cihan Erdoğmuş ise AKP Hükümetinin patronun ve sermayenin yanında olduğunu vurguladı. Erdoğmuş, “Bu yaşadığımız sıkıntılar, hükümetin çıkarmış olduğu kararlar doğrultusundadır. Mecliste 550 milletvekilinin 480 tanesi işvereni temsil ediyor. Bir kısmı patrondan oluşuyor, bir kısmı da patronların yanında. Bunlardan işçinin lehine çıkacak kararlar beklenemez. Bu kararları çıkaracak yine işçilerdir, alanlardır, örgütlü mücadeledir. Taşerona izin vermeyeceğiz, hiç bir zaman da İzmir’e taşeron girmeyecek. Örgütlü mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

ABD spor çevrelerinde sıkı bir Ferguson polemiği

SONRAKİ HABER

CarrefourSA işçisi hakkı için direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...