27 Şubat 2011 05:05

Kaddafi’ye baskı artıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Libya’daki karışıklığın, ABD’nin ulusal güvenliği ve dış politikası için olağanüstü tehdit oluşturduğunu söyledi. Libya’yla ilgili yaptırımları içeren bir başkanlık kararnamesi imzalayan Obama, yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetimini hedef alan tek taraflı yapt

Kaddafi’ye baskı artıyor
Paylaş

BÜYÜKELÇİLİK KAPANDI

Amerikalı bir yetkili, ABD’nin tüm personelini tahliye etmesinin ardından Trablus Büyükelçiliğini kapattığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, ABD’nin Trablus Büyükelçiliğinin işlemlerini, ülkede kötüye giden güvenlik durumu nedeniyle durdurduğunu kaydetti. Bu arada Libya’nın Washington büyükelçiliğinde Muammer Kaddafi karşıtları tarafından ülkedeki ayaklanmanın sembolü olan bağımsızlık bayrağı çekildi.

BM AMBARGOSU

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ise, içinde silah ambargosu, liderlerin malvarlıklarının dondurulması ve ülkedeki şiddet olaylarının insanlık suçu kapsamında Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi’nde soruşturmaya alınması gibi yaptırımları içeren bir taslak metin üzerinde çalıştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptırımların yakın bir tarihte alınacağını açıkladı.

BAĞIMSIZLIK KUTLANIYOR

Libya’nın başkenti Trablus çevresinde hükümet güçleriyle halk arasında şiddetli çatışmalar devam ederken; ülkenin doğusunda kutlamalar yaşanıyor. Trablus’un düşmesi için diğer bölgelerden gönüllü insanların başkente akın etti ifade edildi. (DIŞ HABERLER)


KADDAFİ ‘SAVAŞ’, OĞLU ‘UZLAŞI’ DEDİ

Muammer Kaddafi, cuma günü Trablus’ta kamuoyu önüne çıkarak “Libya için düşmanlarıyla sonuna kadar savaşacağını” belirtti. “Libya halkının kendisini sevdiğini” söyleyen Kaddafi, “tüm halkı silahlandırmak için gerekirse tüm silah depolarının açılacağını” belirtti. Kaddafi, “savaşacaklarını ve galip geleceklerini” söyledi. Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ise, “ülkenin batı kesiminde ordu birlikleriyle çatışan isyancılarla masaya oturma ve barışçıl bir anlaşmaya varma” umudunu dile getirdi. Seyfülislam Kaddafi, Trablus Havalimanı’na gelen bir grup yabancı gazeteciye yaptığı açıklamada, “ordunun, isyancılarla mücadele konusunda kendisini geri planda tutacağını” belirterek, isyancılarla görüşme umudunda olduğunu dile getirdi. Kaddafi, “yarın (bugün) itibarıyla barışçıl bir çözüme varmış olmayı ümit ettiğini” ifade etti. “İsyancılarla” ordu birlikleri arasında, Misrata ve Zaviye’de çatışmalar olduğunu kaydeden Kaddafi, “Teröristlerle uğraşıyoruz. Ordu, teröristlere saldırmamaya ve müzakerelere bir şans tanınmasına karar verdi. Umut ederim ki bunu yarın itibarıyla barışçıl biçimde halletmiş olacağız” dedi.


‘BU İSYANA HAP DAYANMAZ’

Libya’nın BM nezdindeki Büyükelçisi Abdurrahman Şalgam, Muammer Kaddafi’nin ülkedeki isyanı, gençlere hap verilmesine bağlamasını değerlendirdi. Kaddafi ile bağlarını koparan Büyükelçi, “Libya’da bu kadar insanın şuurunu kaybetmesini sağlamak için dağlar kadar hap gerekir” dedi. BM Güvenlik Konseyi toplantısına katlan Abdurrahman Şalgam, BM’den Libya’yı korumasını istedi, “Kan gölüne ve masumların öldürülmesine hayır” dedi. Libyalı Büyükelçi, konuşmasının ardından BM’deki diğer delegeler tarafından kucaklanarak kutlandı. BM İnsan Hakları Konseyi, Libya hükümetini halkını koruma sorumluluğunu karşılamaya, insan hakları ihlallerine derhal son vermeye, sivillere yönelik saldırıları durdurmaya ve halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. Konsey'de onaylanan tasarıyla, 17 Şubat'tan bu yana Libya'da meydana geldiği iddia edilen insan hakları ihlallerinin de soruşturulmasına karar verildi.

SONRAKİ HABER

Mısır ordusu gerçek yüzünü gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...