23 Ağustos 2014 08:46

Irak’ta cami katliamı sonrası hükümet krizi büyüyor

Irak’ta dün bir Sünni camiine düzenlenen saldırıda en az 64 kişinin yaşamını yitirmesi sonrası Sünni milletvekilleri, yeni hükümet kurma görüşmelerinden çekildi.

Irak’ta cami katliamı sonrası hükümet krizi büyüyor
Paylaş

Irak’ta dün bir Sünni camiine düzenlenen saldırıda en az 64 kişinin yaşamını yitirmesi sonrası Sünni milletvekilleri, yeni hükümet kurma görüşmelerinden çekildi.

Başkent Bağdat’ın kuzeydoğusundaki İmam Vaiz kasabasında bulunan Sünni Musab bin Ömer Camisi'ne cuma namazı sonrası gerçekleştirilen saldırıyı kimin düzenlediğine ilişkin farklı iddialar var.

Güvenlik güçleri, İmam Vaiz’in çevresindeki kent ve kasabaları kontrol eden ve Diyala eyaletindeki ilerleyişini sürdüren IŞİD’e işaret ederken, saldırıyı Şii milislerin gerçekleştirdiğini iddia eden görgü tanıkları da oldu.

Parlamentodaki 2 güçlü Sünni bloğun da Şii milisleri suçlayarak yeni başbakan adayı Haydar el İbadi’nin başkanlığındaki görüşmelerden çekildiği aktarıldı.

Parlamento Sözcüsü Selim el Ceburi ve Başbakan Yardımcısı Salih el Mutlak’ın öncülük ettiği gruplar, eski Başbakan Nuri el Maliki ve Şii parlamento bloğunun, katliamı gerçekleştirenleri 48 saat içerisinde ortaya çıkarması ve yaşamını yitirenlerin ailelerine tazminat ödemesini şart koştu.

SALDIRIYI IŞİD Mİ DÜZENLEDİ?

Ordu ve polis yetkilileri, saldırının 4 IŞİD militanı tarafından gerçekleştirildiğini belirtmişti. İddiaya göre bir IŞİD militanı camiye girerek üzerindeki bombayı patlatmış, 3 silahlı kişi ise cemaate ateş açmıştı. Sünni olmayan herkesi kafir görerek öldüren IŞİD, kendisine biat etmeyen Sünnileri de öldürebiliyor. Yetkililer, IŞİD’in bölgedeki iki güçlü Sünni aşiret olan El Veysi ve El Cebur’u kendisine katılmaya zorladığını belirtti.

Saldırıda en az 64 kişi yaşamını yitirirken, 60 kişi de yaralandı. Görevini devretmeye hazırlanan Başbakan Nuri el Maliki, olaya ilişkin soruşturma başlatılması talimatı verdi.
“Kapsayıcı” bir hükümet kurması beklenen Haydar el İbadi’nin hükümet kurma çalışmalarını sona erdirmesi için 10 Eylül’e kadar vakti var.

Şİİ TÜRKMENLER İÇİN HAVA OPERASYONU ÇAĞRISI

Öte yandan ülkenin önde gelen Şii dini liderlerinden Ayetullah Ali Sistani, Bağdat’ın 170 kilometre kuzeyinde bulunan Emirli’deki 15 bin Şii Türkmen’in  IŞİD tehdidinden kurtarılması için acil hava operasyonu yapılmasını önerdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Süper Kupa Atletico Madrid’in

SONRAKİ HABER

Mehdin Taşkın devlet şiddetiyle 2 yaşında tanışmıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...