23 Ağustos 2014 06:00

‘Fakirlik birbirimize düşürüyor’

Adana’nın Yüreğir ilçesinin Yeşilbağlar Mahallesi halkı, mahallede yaşayan Suriyelilerin gitmesini istiyor. Suriyelilerin gitmesi için çok gerekçe sıralanıyor ama belki de bu öfkenin en büyük nedenini mahalleden bir genç açıklıyor: 'Aramızda sorun yok aslında. Fakirlik bizi birbirimize düşürdü.'

‘Fakirlik birbirimize düşürüyor’
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Yüreğir ilçesinin Yeşilbağlar Mahallesi halkı, mahallede yaşayan Suriyelilerin gitmesini istiyor. Suriyelilerin gitmesi için çok gerekçe sıralanıyor ama belki de bu öfkenin en büyük nedenini mahalleden bir genç açıklıyor: “Aramızda sorun yok aslında. Fakirlik bizi birbirimize düşürdü.”

Bir haber ajansının haberine konu olan Yeşilbağlar Mahallesi Muhtarı Ahmet Kırtay’ın, “Salgın hastalıklar arttı. Devletin el atması gerekir, mahalle Suriyelilerin işgali altında” sözleri üzerine Yeşilbağlar Mahallesi’ne gidiyoruz. Mahalle halkı görüşmekten kaçınıyor. Neredeyse ağızlarından cımbızla aldığımız laflardan şöyle bir tablo çıkıyor: Mahalle halkı, Suriyelilerin huzurlarını bozduğunu belirtiyor. Halk, çadırlarda ve kirada kalan Suriyelilerin sürekli kavga çıkardığını iddia ederek çadırların kaldırılması gerektiğini söylüyor. Ancak bir genç, durumu özetliyor: “Aramızda sorun yok aslında. Fakirlik bizi birbirimize düşürüyor.”

HİJYEN AÇISINDAN YETERSİZ

Türkiyeliler de Suriyeliler de mahallede salgın bir hastalık olmadığını söylüyor. Ancak çadırda yaşayan birçok çocuk ishale yakalanmış durumda. Bulaşıklar, çamaşırlar dışarıda yıkanıyor. Derme çatma yapılan bir tuvaletin bulunduğu, yaklaşık 150 kişi tarafından ortak kullanılan alan hijyen açısından yetersiz. Halk sağlığı ekipleri de bölgeyi izlediklerini ve herhangi bir salgın olmadığını belirtti.

Çadırda yaşayan Suriyeli mültecilerden biri olan Ahmed Muhammed’in, Suriye’de geçirdiği böbrek nakli nedeniyle kullanması gereken ilaçları bitmek üzere. Hayatından endişe duyan Muhammed, Suriye’den getirdiği ilaçların 10 gün sonra biteceğini, ilaçları almadığı takdirde ölüm riski altında olacağını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

4+4+4 atamaları da vurdu

SONRAKİ HABER

Kötülüğün mezhebi, dili, ülkesi olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...