23 Ağustos 2014 06:00

4+4+4 atamaları da vurdu

4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte 5 yıllık ilkokul eğitimi 4 yıla inince, sınıf öğretmenliği için açılan kontenjanlar oldukça düştü. Temel eğitimin en önemli ayağını oluşturan sınıf öğretmenleri hâlâ atanmayı bekliyor.

4+4+4 atamaları da vurdu
Paylaş

Miray TAMER
İstanbul


Temel eğitimin en önemli ayağını oluşturan sınıf öğretmenleri hâlâ atanmayı bekliyor.
4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte 5 yıllık ilkokul eğitimi 4 yıla inince, sınıf öğretmenliği için açılan kontenjanlar oldukça düştü. 2012 öğretmen atamasında sadece 324, 2013’de de 1820 sınıf öğretmeni kontenjanı açıldı. Her yıl eğitim fakültelerinden binlerce öğretmenin mezun olduğu düşünüldüğünde atamalar ihtiyacın son derece altında kaldı. 2 yıl öncesine kadar her yıl 10 bine yakın atama yapılan sınıf öğretmenliği bölümünü, bu atamaları göz önüne alarak tercih eden birçok kişi de mağdur oldu.  

‘KADRO AÇIĞI VAR, AMA YİNE DE ATANMIYORUZ’

Ataması yapılmayan sınıf öğretmenlerinden Sabri Aydın, öğretmen ihtiyacı olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığının bu açığı ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalıştığını söyledi. Aydın, “Kadro açığı yoksa neden ücretli öğretmenlik yapıyoruz? Yaptığımız öğretmenlik değil kölelik” dedi. Ücretli öğretmenler, kadrolu öğretmenlere göre daha düşük ücret alıyor. 700-800 TL civarında ücret alan ücretli öğretmenlerin hiçbir güvencesi de bulunmuyor.

İYİLİK DEĞİL, HAK

Sabri Aydın, atanmamaları durumunda diğer seçeneklerinin de zihinsel engelliler sınıf öğretmeni sertifika kursu olduğunu söyledi. 1 ay süren bir eğitimden sonra ‘şanslı’ öğretmenler özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışma imkanı bulabiliyor.
Geçmişte yapılan atamalara güvenerek sınıf öğretmenliği okuyan birçok genç öğretmenin planları da, 4+4+4 sistemi sonucu tepe taklak oldu. Öğretmenlerin “iyilik” değil haklarını istediklerini söyleyen Sabri Aydın, yetkililere şu çağrıyı yaptı: “Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi, emeklilik zamanı geldiği halde emekli olamayan öğretmenlerimiz için emeklilik şartlarının iyileştirilmesi ve öğretmen kontenjanlarının arttırılması biz öğretmenlerin mağduriyetine son verecektir.”
Ataması yapılmayan sınıf öğretmenleri çeşitli illerde yaptıkları yürüyüşlerin yanı sıra sosyal medyada da #10binsınıföğretmeniatansın hastagiyle seslerini duyurmaya çalışıyor.

NELER YAPILMALI?

Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı İzzet İldeş de birçok kişinin “Bir ayağım devlette olsun” diyerek eğitim fakültelerini tercih ettiğini vurguladı. Mezun olduktan sonra atanamayan ve ailesine yük olduğunu düşünen gençlerin intihar ettiğini hatırlatan İldeş’in çözüm önerileri çok açık:
1) Öğretmenlere yeterli kontenjan açılmıyor ve her yıl binlerce öğrenci eğitim fakültelerinden mezun oluyor. Daha fazla mağduriyet yaşanmaması için eğitim fakültelerinin kontenjanları mevcut ihtiyaca göre yeniden belirlensin.
2)  Türkiye’de hâlâ 40-45 kişilik sınıflar var. Şehrin merkezinden çıkıp, ekonomik durumu yetersiz ailelerin yaşadığı mahallelere bakıldığında durum açıkça görülebilir. Kalabalık sınıfların bölünmesi, derslik sayılarının arttırılması ve yeni okulların yapılması halinde hem eğitimden daha fazla verim alınacak, hem de sınıf öğretmeni atamaları artacak.

ÖNCEKİ HABER

Şişecam işçisi, kararlı tutum bekliyor

SONRAKİ HABER

‘Fakirlik birbirimize düşürüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa