23 Ağustos 2014 06:00

Şişecam işçisi, kararlı tutum bekliyor

20 Haziranda greve çıkan ve 7 gün sonra “Genel sağlığı ve milli güvenliği tehdit ediyor” gerekçesiyle 2 ay ertelenen Şişecam grevinin erteleme süresi 26 Ağustosta doluyor. Tekrar greve çıkılıp çıkılmayacağı ise merak konusu.

Şişecam işçisi, kararlı tutum bekliyor
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul


20 Haziranda greve çıkan ve 7 gün sonra “Genel sağlığı ve milli güvenliği tehdit ediyor” gerekçesiyle 2 ay ertelenen Şişecam grevinin erteleme süresi 26 Ağustosta doluyor. Tekrar greve çıkılıp çıkılmayacağı ise merak konusu. En son 14 Ağustos 2014’te Çalışma Bakanı tarafından atanan resmi arabulucuyla yapılan görüşmeden de sonuç çıkmamış, işçilerin kırmızı çizgimiz dediği atılan 2 işçi de işe geri alınmamıştı. Duruma tepki gösteren işçiler, sendikaları Kristal-İş’in yöneticilerinin mevcut duruma teslim olduğunu, “Ya işte hükümet izin vermiyor, görüyorsunuz” diyerek durumu geçiştirmeye çalıştığını söylüyor.

‘HAKEM HEYETİNE GİDERSE...’

Bursa Yenişehir’de bulunan Anadolu Cam  fabrikasında çalışan bir işçi, işçilerin kararlı olduğunu ancak sendikacıların bu tutumunun işçileri umutsuzluğa ittiğini söyledi. Son dönem de sendikanın, “Bu iş hakem heyetine giderse bu zammın da altında zam verecekler” dediğini aktaran işçi, “İşçilere ölüm gösterilerek sıtmaya razı edilmeye çalışılıyor” diye konuştu. Bir başka işçi ise işçilerin artık sendika şubesine bile gitmek istemediğini anlattı. Sendikacıların bu süreçte göstermelik bir iki eylem dışında bir şey yapmadığını söyleyen işçi, şöyle devam etti: “Sendika bu süreçte hiçbir şey yapmadığı gibi yaptığımız eylemi de kırdı. Grev yasağından sonra sendikanın aldığı mesai kalınmayacak kararına rağmen Yenişehir şubesi bu kararı uygulamadı. Üstelik genel merkez, hiçbir yaptırım da uygulamadı şubemize dönük.” Herkesin patlamaya hazır olduğunu, sözleşmeden sonra kıyametin kopacağını söyleyen işçi, diğer şubelerde de kaynamanın olduğunu dile getirdi. İşçilerin kendi aralarında bu süreci değerlendirdiğini anlatan işçi, “Sendika işçinin sendikası değil. Öyle olsa işçinin tepkisine bir karşılık verir” dedi.

‘SÖZLER TUTULMUYOR’

Trakya Şişecam’da çalışan işçiler de sendikacıların çok rahat davrandığını ve bu durumdan rahatsız olduklarını belirttiler. İşçiler, “Sendika sanki hiç greve çıkılmamış, hiç imzalanacak bir sözleşme yokmuş gibi davranıyor. Yapılan görüşmelerden sonrada sendika sadece,  ‘Anlaşma sağlanamadı’ gibi açıklamalar yapıyor. Ayrıntılarını kimseyle paylaşmıyor” dedi.  Sendikacıların greve çıkıldığı gün söyledikleri sözleri hiç söylememiş gibi davrandıklarını anlatan bir başka işçi de şöyle devam etti: “Bunlar, işçinin bu kadar kararlı olacağını düşünmüyordu. Bu yüzden de göstermelik bir grev örgütlediler. Şimdi de işçiyi nasıl ikna ederiz diye kıvranıp duruyorlar.”

ATILAN İŞÇİYE YARDIM EDİLMEDİ

Greve çıkıldığı tarihlerde sosyal medyada paylaştıkları yüzünden işten atılan Tamer Balcı için para toplayan işçilere, sendikacıların “Siz para toplamayın biz hallederiz” diyerek engel olduğunu söyleyen işçiler, ancak yakında evlenecek olan Tamer Balcı için sendikanın hiç bir şey yapmadığını anlattılar. Balcı’nın arkadaşlarından bir işçi, “Sendika, Tamer için işe iade davası açmak dışında hiçbir şey yapmadı. Sendika bize, Tamer için para toplamayın dedikten sonra, Tamer’i aradık. Herhangi bir yardım yapılıp yapılmadığını sormak için. Ancak genel merkezden ne arayan olmuş, ne soran” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yahudi işadamı ve eşi evinde ölü olarak bulundu

SONRAKİ HABER

4+4+4 atamaları da vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa