23 Ağustos 2014 06:00

Türkiye’nin Cannes filmleri Antalya’da

Bu yıl “ilk”lerle gerçekleştirilecek olan 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, Türkiye sinemasının 100. yıl kutlamaları çerçevesinde “Cannes’da Türkiye” etkinliği yapılacak.

Türkiye’nin Cannes filmleri Antalya’da
Paylaş

Bu yıl “ilk”lerle gerçekleştirilecek olan 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, Türkiye sinemasının 100. yıl kutlamaları çerçevesinde “Cannes’da Türkiye” etkinliği yapılacak.
Altın Palmiye’yi kazanan Yılmaz Güney’in “Yol” filmi ile Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış Uykusu”nun da aralarında yer aldığı, Cannes’dan ödülle dönen “Uzak”, “Yaşamın Kıyısında”, “Be-Deng – Sessiz” ve “Hayırsız Ada – Chienned’ Historie” hafızaları tazelemek için Antalya’da yeniden gösterilecek.
Düzenlenecek etkinliğin hafızaları tazelemesi açısından önemli olduğunu ifade eden Festival Direktörü Elif Dağdeviren, “Kış Uykusu’nun Altın Palmiye başarısı, Türkiye sinemasının 100. yıl kutlamalarında Cannes’da Türkiye etkinliğinin çıkış noktası oldu. Bu unutulmaz filmleri beyaz perdede izleyemeyenler için de kaçırılmaz bir fırsat olacak” dedi.

YASAKLI 'YOL' İLE BAŞLAYAN CANNES MACERASI

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Şerif Güney ile paylaştığı “Yol” filmi, 1982 yılında Cannes’a Türkiye’den katılan Altın Palmiye’yi kazanan ilk film oldu. Sıkıyönetim döneminin en zor günlerinde İmralı Yarı Açık Cezaevinden bir grup mahkumun, kendilerine verilen 5 günlük izin süresinde evlerine giderken yolda yaşadıkları zorlukları anlatan “Yol”da, başrolleri Tarık Akan, Şerif Sezer ve Halil Ergün paylaşıyor.
“Bayram” adıyla Erden Kıral tarafından çekilmeye başlanan, ardından yönetmenlik koltuğunda Şerif Gönen ile devam eden “Yol” filminin müzikleri Zülfü Livaneli’ye ait. “Yol”un Türkiye’de gösterimi, 12 Eylül darbesinin yarattığı toplumsal sorunlara ve Kürt sorununa değinmesi nedeniyle 1999 yılında yasaktı.

ALTIN PALMİYE 32 YIL SONRA YENİDEN TÜRKİYE’DE

Senaryosunu Ebru Ceylan’la birlikte kaleme alan Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kış Uykusu”, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen 67. Cannes Film Festivali’nde, Altın Palmiye’yi ikinci kez Türkiye’ye getirdi. Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Melisa Sözen ile başrollerini paylaştığı filmde, Nejat İşler, Ayberk Pekcan, Serhat Kılıç, Tamer Levent, Nadir Sarıbacak ve Mehmet Ali Nuroğlu da oynuyor.
Festival Komitesinde yer alan ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Antalya Film Forum’un da direktörlüğünü üstlenen Zeynep Özbatur Atakan’ın yapımcısı olduğu “Kış Uykusu”, bu yıl Türkiye’yi Oscar ödüllerinde temsil etmek üzere seçilerek Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Türkiye’nin Oscar adayı oldu.

“HAYIRSIZ ADA” İLE GELEN KISA FİLM ÖDÜLÜ

Anadolu Kültür ve Sacrebleu Productions ortak yapımı olan animasyon filmi “Hayırsız Ada” 63. Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Metraj Film dalında Altın Palmiye’yi aldı.  Senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini Serve Avedikyan’ın, yaptığı “Hayırsız Ada”, 1910 yılı İstanbul’unda, o zamanlar ‘Hayırsız Ada’ denilen, şimdiki Sivri Ada ve Yassı Ada’ya üç ayda 30 bini aşkın köpeğin sürgün edilerek itlaf edilmesini anlatıyor.
Cannes’da en iyi kısa film: Rezan Yeşil Baş imzalı “Be-Deng – Sessiz”
1984 yılında Diyarbakır’da tutuklu olan kocasına, cezaevi koşullarında yasak olmasına rağmen yeni bir çift ayakkabı götürmeye çalışan Belçim Bilgin’in canlandırdığı Zeynep’in hikayesini anlatıyor. Diyarbakır’da çekilen, başrolünde Bilgin’e Cem Bender’in eşlik ettiği “Sessiz – Be Deng”, 65. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Kısa Film Ödülü’nü kazandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

YAPIMLAB genç yapımcı ödülü ilk kez verildi

SONRAKİ HABER

Zehra İpşiroğlu’nun oyunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...