22 Ağustos 2014 16:01

Faik Öztrak: Davutoğlu atanmış genel başkan

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AKP kongresinde genel başkan adayı olacak olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ya ilişkin, “Davutoğlu atanmış bir genel başkandır, seçilmiş değildir ve öyle kalacaktır” dedi.

 Faik Öztrak: Davutoğlu atanmış genel başkan
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AKP kongresinde genel başkan adayı olacak olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ya ilişkin, “Davutoğlu atanmış bir genel başkandır, seçilmiş değildir ve öyle kalacaktır” dedi.

Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ı başbakanlık makamını gasbetmekle suçladı, Ahmet Davutoğlu için ise “Erdoğan tarafından atanıyor” değerlendirmesini yaparak şöyle dedi: “IŞİD’ in beslenip, büyütülmesinde manevi babalık yaptığı iddia edilen ve terör örgütünün 49 vatandaşımızı Musul Konsolosluğumuzdan rehin almalarına seyirci kalan Dışişleri Bakanı hem iktidar partisinin hem de hükümetin başına geçiyor. Bu görevlere de cumhurbaşkanı seçilen ancak henüz göreve başlamayan, ama Resmi Gazete matbaasını kapatarak Başbakanlığı ve partisinin genel başkanlığını gasbeden, Erdoğan tarafından atanıyor.”

ANAYASA’YI ÇİĞNEDİ

“Bu terazi bu sıkleti daha fazla taşımaz. Böyle sürerse terazi tüm ağırlıklarıyla beraber milletin üzerine yıkılacaktır” ifadesini kullanan Öztrak, şöyle devam etti:
“15 Ağustos’tan bu yana Türkiye’de Anayasa tağyir, tebdil ve ilga edilmektedir. Başbakanlık makamı 15 Ağustos’tan bu yana Resmi Gazete matbaasını ele geçiren Recep Tayyip Erdoğan’ın işgali altındadır. Eskiden darbeler radyo evlerini, televizyon kanallarını ele geçirilerek yapılırdı, şimdi görüyorum ki Resmi Gazete matbaası ele geçirilerek ülkede darbe yapılmaya çalışılıyor. Bu süreçte AKP üyelerinin ve delegelerinin hukuku da ayaklar altına alınmıştır. Seçildiği YSK tarafından açıklanan Cumhurbaşkanı, parti genel başkanı sıfatını da gasbederek, kendisinden sonra kimin genel başkan olacağını AKP’lilere tebliğ etmiştir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı, atanmış Başbakana ve Genel Başkana talimat listesini ve ev ödevini de tüm milletin önünde vermiştir.”

Soruları yanıtlayan Öztrak, Erdoğan’ın  Anayasayı çiğnediğini belirterek, “Yerine Davutoğlu’yu atamıştır. Davutoğlu atanmış bir genel başkandır, seçilmiş değildir ve öyle kalacaktır. Davutoğlu bu nedenle partisinin uygun görüp görev verilmesini istediği bir başbakan adayı da olamayacaktır” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN BORÇ BIRAKTI

Öztrak, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık karnesini çıkararak, “Ülke borca battı, vatandaş borca battı, büyüme düştü. Yüksek cari açık ve kısa vadeli dış borç karşılığında eriyen rezervler nedeniyle ülke sıcak paranın esiri oldu” dedi. Öztrak, ötelenen zamların sonbaharda yapılacağını da ifade etti.
Öztrak, İstanbul’a 3. havalimanı inşaatından gelen kokuların artık mide bulandırdığını söyledi. Öztrak, “Ziraat Bankası önderliğindeki 6 bankanın bu projeye kredi vermek üzere hazırlık yaptığını öğreniyoruz. Her şeyi kamu yapacaksa, bu nasıl kamu özel iş birliği olacak? Havalimanını yapacak ve işletecek firmaya gelir garantisi kamudan, finansman garantisi kamudan, finansman kamudan sonra iktidar çıkıyor bu proje kamu-özel iş birliğidir diyor. Bu projeye bu kadar iltimas neden?​” diye sordu.

MECLİS TOPLANIYOR

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, cumhurbaşkanı yemin töreni için, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı.

Çiçek, Meclisteki AKP, CHP, MHP ve HDP’ye gönderdiği olağanüstü çağrı yazısında; Meclisi 28 Ağustosta saat 14.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı. 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kuruluna yemin etmek üzere geldiğinde, Çiçek oturumu açacak ve en yaşlı başkan vekili sıfatı ile Ayşenur Bahçekapılı vasıtasıyla Erdoğan’ı Genel Kurul salonuna davet edecek. (ANKARA)


Erdoğan’a sadık başbakan olacak

Dışişleriİ Bakanının, AKP genel başkanı ve başbakan adayı olarak belirlenmesi yabancı basında yer buldu. Basında ortak kanı ise Davutoğlu’nun Erdoğan’a sadık kalacağı değerlendirmeleri ağırlıklı oldu.

Amerikan The New York Times gazetesi, cumhurbaşkanı makamında partisiyle ilişkileri kesmek zorunda kalacak Recep Tayyip Erdoğan’ın, uysal bir başbakanla çalışarak iktidarını sürdürmek istediğini aktardı. Gazete, gelecek yılki seçimlerde AKP’nin yeterli meclis çoğunluğunu elde etmesi halinde anayasa değişikliği ile başkanlık sisteminin önünün açılacağını ifade etti. Gazeteye konuşan ABD merkezli Alman Marshall Fonunun Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, kısa ve orta vadede de facto başkanlık için Davutoğlu’nun Erdoğan’la uyum içinde çalışabileceğini söyledi.

ALMAN BASINI

Davutoğlu’nun Alman basınında yansıması ise şöyle oldu: Stern: “Sadık Ahmet, sadık başbakan olacak” Stern dergisi haberi, “Davutoğlu, Erdoğan’a en sadık kişi. Sadık Ahmet, sadık başbakan olacak” diye duyurdu. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın gönlündeki başbakanı Davutoğlu olarak açıkladığını yazan dergi, Davutoğlu’nun muhalefet tarafından “kukla” olarak görüldüğüne dikkati çekerek, Davutoğlu’nun ilk açıklamalarının bunun ilk işaretlerini verdiğini yazdı. Erdoğan’ın parlamenter sistem yerine başkanlık sistemine geçmeyi hedeflediğini hatırlatan Stern, “Davutoğlu, Erdoğan’a bu konuda yardımcı olabilir” diye yazdı.

Der Spiegel: “Sessiz (çekingen) Profesör Erdoğan’ın Halefi” “Geleceğin Cumhurbaşkanı, halefini belirledi. “Davutoğlu, Türkiye’nin Yeni Başbakanı Olacak” diye yazan dergi, “Ahmet Davutoğlu, şu ana kadar Dışişleri Bakanı olarak bahtsızdı. Sessiz profesör, Erdoğan’ın politikasının sadık savunucusu ve takipçisi” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ ADAMLIĞI KABUL ETTİ

İngiliz Financial Times gazetesi, Piotr Zalewski imzalı haberde Erdoğan’ın, Davutoğlu’nun aday olmasında “paralel yapıyla mücadele ve yeni anayasa konusundaki kararlığının etkili olduğu” yönündeki sözleri aktarılıyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “55 yaşındaki eski akademisyen Davutoğlu’nun Erdoğan’ın belirlediği tüm kriterleri karşıladığı söyleniyor. En önemlisi Davutoğlu, cumhurbaşkanından sonra ikinci adam olmaya istekli gibi görünüyor. Üç dönem kuralına takılan birçok üst düzey AKP’linin tersine gelecek yılki parlamento seçimlerine girebilir ve bu da bir dönem daha başbakan olmasını sağlayabilir. Erdoğan şimdiye dek sembolik görevler üstlenen cumhurbaşkanlığını icra makamına dönüştürerek, yönetimde çoğu kararı kendisinin almak istediğini açıkça belli etti.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şantuk’ta sendikalaşma mücadelesi sürüyor

SONRAKİ HABER

‘Kadın katliamları son bulsun’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...