22 Ağustos 2014 06:00

Bu höyük tarihe ışık tutacak

Aydın’ın Çine ilçesindeki Karakollar Mahallesi Tepecik Höyüğü kazılarında yeni bir mezar daha bulunması, yerleşmenin MÖ 6500’lere uzandığını ortaya çıkardı.

Bu höyük tarihe ışık tutacak
Paylaş

Aydın’ın Çine ilçesindeki Karakollar Mahallesi Tepecik Höyüğü kazılarında yeni bir mezar daha bulunması, yerleşmenin MÖ 6500’lere uzandığını ortaya çıkardı.

Kazı çalışmalarına 2004 yılında başlanan ve halen Ankara Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel başkanlığında yürütülen Çine, Karakollar Mahallesi, Tepecik Höyüğü kazılarında elde edilen bulgular, höyüğün tarihi ve kültürel önemini arttırdı.

DHA’ya konuşan Kazı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Günel, uzun yıllar süreceğini söylediği kazı çalışmalarının öneminin her geçen yıl giderek arttığına dikkat çekti. Tepecik’in sıradan bir yerleşim yeri olmadığını söyleyen Günel, önemli kültür ve ticaret merkezi konumunda bulunduğunu vurguladı. Bu seneki kazı çalışmalarında yeni bir mezara rastladıklarını belirten Günel, “Daha önceki senelerde kadın ve bebeklerin gömüldüğü pitos ve çömlek mezarlarının bir yenisine daha rastladık. Kazılarda kulplu bir testiye gömülmüş bebek kafatası bulduk. Arkadaşlarımız onun çizimini yapıyorlar. Yaptığımız çalışmalar, yerleşmenin MÖ 6500’lere uzandığını ortaya koyuyor” diye konuştu.

6-7 BİN YILA ULAŞIYOR

10 yıldır devam eden kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Günel, “Bugüne kadar yaptığımız kazılar neticesinde elde edilen veriler, tarihi ve tarih öncesi dönemlere ait kültür tabakalarının kalıntılarını ortaya koydu. Kazıdaki amaç, antik dönemler öncesinde yaşayan yerli halkın kültürünü gün ışığına çıkarmaktı. Bu açıdan kazı, çok önemli. Çünkü, bu coğrafya ve bu bölge daha çok antik kentler dönemleriyle tanınıyor. Oysa erken dönemler ve tarih öncesi ile ilgili bilgilerimiz yok denecek kadar sınırlı. Dolayısıyla Tepecik Höyüğü kazıları, bu anlamda çok önemli rol oynuyor. Günümüzden 6-7 bin yıl öncesinin kültürünü gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Kazılara temmuzda başladıklarını ve ağustos ayının ortasında biteceğini belirten Günel, Çanakkale ve Trakya Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerden oluşan karma öğrenci grubunun kazıda görev aldığını sözlerine ekledi. (AYDIN)

ÖNCEKİ HABER

Müdürler görevden alındı, Eğitim Bir Sen üyeleri atandı

SONRAKİ HABER

Çıkarılmayan batık tehlike saçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...