01 Temmuz 2011 11:27

Madımak hâlâ yanıyor

AKP’nin “Alevi Açılımı” ve “Madımak katliamı”nda gerçek niyeti, Sivas’a kültürel etkinlik için giden ve katledilen 35 can ile katillerinin isimlerini yan yana yazarak bir kez daha gösterirken, Sivas Valisinin Sivas Madımak önünde mitingi yasaklaması da tepki topladı. 18 yıldır bitmeyen özlemle andı

Madımak hâlâ yanıyor
Paylaş

Ailelerin ve demokratik kamuoyunun “Madımak Oteli müze olsun” talebiyle yürüttüğü 18 yıllık mücadele sonucu otel kamulaştırılırken, müze yerine “kültürevi” yapılması, üstelik de yakılanlarla katillerinin isimlerinin yan yana yer alması ailelerin yüreklerini bir kez daha yakmıştı.

Sivas Valisi Ali Kolat, 2 Temmuzun hemen öncesinde, önceki gün Madımak Oteli tabelası çıkarılarak, “Bilim ve Kültür Merkezi” yapılan binası ve “kültür merkezini” gazetecilere tanıttı. Gerek binanın dışında, gerekse içinde yangından iz bırakılmazken, ailelerin yüreklerini yakan başka bir skandal da yaşandı. Otelin lobisinde, otelde yakılarak katledilen 35 kişinin isimleri, saldırdıkları sırada ölen iki katille birlikte yazıldı. Alfabetik sıraya göre yazılan isimlerde saldırgan Ahmet Alan’ın ismi 35 can’ın isminden önce yazıldı. Diğer saldırgan Hakan Türkgil’in ismi de yine sıralamaya göre “can”ların isimlerinin arasına girdi.

AİLELERİN YÜREKLERİ BİR KEZ DAHA YANDI

Bugüne kadar otel görevlisi Ahmet Öztürk ve Kenan Yılmaz’ın isimlerinin evlatlarının isimleriyle yer almasına tepki göstermeyen ve “Orada 35 kişi katledildi” diye ifade eden aileler, tüm karşı çıkışlarına rağmen otelin müze yapılmamasını ve “kültürevi”ne de çocuklarının isimleri ile ‘katillerinin’ isimlerinin yan yana yazılmasını öfkeyle karşıladılar.

Serkan Doğan’ın annesi Pakize Doğan, Nurcan Şahin’in annesi Fidan Şahin, Murat Gündüz’ün babası Mehmet Gündüz ve diğer aileler, hepsi bu yapılanın “Büyük bir ayıp” olduğunu ve yüreklerinin bir kez daha yandığını söylüyorlar.
 “Madımak Oteli utanç müzesi olmalı” diyen aileler, mücadelelerinin otel müze olana kadar süreceğini, yüreklerinin ancak o zaman bir nebze soğuyacağını ifade ediyorlar.

Olaya “İnsan merkezli baktıkları için hiçbir ayrım yapmadıklarını” savunan Vali Ali Kolat, bu ayıpları yetmezmiş gibi, ailelere Madımak önüne de yasak koydu.

‘2 TEMMUZDA SİVAS’TAYIZ’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBAKV) ve onlarca Alevi örgütünü barındıran Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) her ne olursa olsun 2 Temmuzda Sivas’ta Madımak önünde olacaklarını duyurdular.

Dün geceden başta Ankara ve İstanbul, birçok ilden yola çıkan Alevi örgütleri temsilcileri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri bugün sabah saatlerinden itibaren Sivas’ta Alibaba Mahallesinde toplanacaklar.  Aileler de Ankara ve bulundukları illerden yola çıkıp, bugün Sivas’ta olacaklar.

“2 Temmuz günü katliamı protesto etmek ve canlarımızı anmak için Sivas’tayız” diyen Alevi örgütleri, valinin yasağının da hiçbir gücün de kendilerini “canlarını” anmaktan alıkoyamayacağını ifade ettiler.

Sivas Demokrasi Platformunun da kitlesel olarak katılacağı ve organizasyonu yürüttüğü anma etkinliği için saat 10.30’da Ali Baba Cemevi önünde buluşulacak. Buradan Madımak Oteline yapılacak yürüyüşün ardından, Türkiye’nin tarihine kara bir leke olarak geçen 2 Temmuz Madımak katliamı 18. yılında da lanetlenip, “can”lar bir kez daha bağırlara basılacak.

ANKARA’DA DA MİTİNG

Öte yandan Sivas’a gitmeyen Ankaralılar da katliamı Ankara’da mitingle lanetleyecekler. Saat 16.00’da Toros Sokak’ta buluşacak olan Ankaralılar, Kolej Meydanı’na yürüyüşün ardından gerçekleştirecekleri mitingde hem Madımak’ın müze olması taleplerini hem katliamlara karşı tepkilerini dile getirecekler. (Ankara/EVRENSEL)


ABF’DEN SİVAS VALİLİĞİNE: 2 TEMMUZDA MADIMAK’TAYIZ !

ALEVİ Bektaşi Federasyonu (ABF), Sivas Valiliğinin açıklamalarına karşın, bugün yapılacak “Sivas katliamını protesto yürüyüşü ve miting” programında bir değişiklik olmadığını bildirdi. Federasyon, “2 Temmuz Cumartesi günü katliamı protesto etmek ve canlarımızı anmak için Sivas’tayız” dedi. ABF’den yapılan açıklamada, Alevi kuruluşları ve Sivas Demokrasi Platformu başta olmak üzere, diğer demokrasi güçleriyle birlikte daha önce planlandığı gibi yarın saat 10.30’da Ali Baba Cemevi önünde buluşulacağı ve buradan Madımak Oteli önüne yürüneceği belirtildi. Sivas katliamını protesto yürüyüşü ve miting programında bir değişiklik olmadığı vurgulanan açıklamada, “2 Temmuz Cumartesi günü katliamı protesto etmek ve canlarımızı anmak için Sivas’tayız” denildi. (ANKARA)


2 TEMMUZ 1993'TE MADIMAK OTELİ'NDE KATLEDİLEN CANLAR

Asım Bezirci, Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Erdal Ayrancı, Muhlis Akarsu, Muhibe Akarsu, Nesimi Çimen, Edibe Sulari, Hasret Gültekin, Serkan Doğan, Muammer Çiçek, İnci Türk, Nurcan Şahin, Huriye Özkan, Menekşe Kaya, Koray Kaya, Özlem Şahin, Yeşim Özkan, Handan Metin, Sait Metin, Belkıs Çakır, Ahmet Özyurt, Murat Gündüz, Mehmet Atay, Gülsün Karababa, Serpil Canik, Yasemin Sivri, Asuman Sivri, Sehergül Ateş, Gülender Akça, Carina Quanna.

ÖNCEKİ HABER

18 yıldır kanayan yara

SONRAKİ HABER

'Utanç müzesi olmadan hakkımızı helal etmiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...