21 Ağustos 2014 17:39

Heykele basan asker hakkında soruşturma başlatıldı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Mahsum Korkmaz (Êgît) heykelinin askerler tarafından yıkılması ve buna karşı çıkan halkın üzerine ateş açılması sonucu Mehdin Taşkın'ın katledilmesi olaylarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Heykele basan asker hakkında soruşturma başlatıldı
Paylaş

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Mahsum Korkmaz (Êgît) heykelinin askerler tarafından yıkılması ve buna karşı çıkan halkın üzerine ateş açılması sonucu Mehdin Taşkın'ın katledilmesi olaylarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Diyarbakır'da aralarında İHD, KESK, MAZLUMDER, Diyarbakır Tabipler Odası ve GÜNSİAD gibi kurumların düzenlediği basın toplantısı Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde yapıldı.

Ortak açıklamayı yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Lice'de yaşanan olaylar nedeniyle üzüntülü olduklarını belirterek, olayın ardından Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve güvenlik bürokratlarıyla, olayın çözümüne katkısı olabilecek kişi ve kurumlarla görüştüklerini söyledi.

Lice'de askeri operasyonun sonucunda bir sivilin ateşli silahla yaşamını yitirdiğini, 2 kişinin ise yaralandığına dikkat çeken Elçi, adli makamlardan objektif ve tarafsız bir soruşturma ile sorumluların yargı önüne çıkarılmasını beklediklerini ifade etti.

Elçi, toplumun bir kesimi tarafından önemsenen, değer verilen heykelin sökümü sırasında askerlerce çirkin, rahatsız edici ve kabul edilmez davranışların sergilendiğine de işaret ederek, sergilenen davranışları kınadıklarını belirtti. Kendisiyle yaptıkları görüşmede Vali Kıraç'ın bu davranışları sergileyen kamu görevlileri hakkında idari ve disiplin soruşturması başlatıldığını söylediğini de aktaran Elçi, soruşturmanın başlatılmasından memnun olduklarını belirtti.

Yaşanan olaylardan sonra bölgede gerginliğin devam ettiğini belirten Elçi, özellikle Kürt sorununun demokratik, barışçıl yollarla çözümünün, çabalarının yoğunlaştığı önemli bir aşamaya geldiğini, gerginliğin ise topluma bir yararının olmadığını ifade etti.

Elçi, "Bir an önce olayların son bulması, herkesin dikkatli ve sağduyulu olması gerektiğini düşünüyoruz. Sivil toplum örgütleri olarak toplumdan daha serinkanlı bir davranış bekliyoruz. Bu amaçla Lice'de devam eden gerginlik noktalarının sorunlarının çözümü için girişimlere devam edeceğiz" diyerek, bu amaçla Diyarbakır Valisi ve güvenlik bürokratları ile görüştüklerini, önümüzdeki günlerde ise Lice'ye gidip halkla görüşerek sorunların çözümü için çaba harcayacaklarını kaydetti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Sadece IŞID değil destekçisi de katil’

SONRAKİ HABER

Ukrayna, 14 Rus televizyon kanalını yasakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...