21 Ağustos 2014 14:06

Hewler ve Süleymaniye'de mülteci sayısı 1,5 milyonu buldu

Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılardan dolayı yaklaşık 1,5 milyon kişinin Federal Kürdistan Bölgesi’ne kaçtığı kaydedildi.

Hewler ve Süleymaniye\'de mülteci sayısı 1,5 milyonu buldu
Paylaş

Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılardan dolayı yaklaşık 1,5 milyon kişinin Federal Kürdistan Bölgesi’ne kaçtığı kaydedildi.

Cihan Haber Ajansına konuşan Federal Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Sorumlusu Yardımcısı Dindar Zibari, bölgelerinde 1,5 milyon mülteci ve sığınmacının bulunduğunu ifade etti.

Dindar Zibari, Duhok'ta mültecilerin sayısının beklenmedik bir şekilde arttığını, bu şehirde Şengal bölgesinden kaçan Êzidîlerle birlikte mülteci sayısının 700 bini bulduğunu aktardı.

Hewler ve Süleymaniye'de 800 bin mülteci bulunduğunu söyleyen Zibari, ancak mültecilerin iki şehirdeki dağılımı hakkında net bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getirdi.

BAHIRKE BÖLGESİNDE 500 AİLE KAMPTA

Hewler'de mültecilerin sayısı gün gittikçe artıyor. Genelde şehir dışında kamplar kuruluyor. Ancak şehir dışında boş alanların azalması ile beraber kamplar şehir içine yakın yerlerde kurulmaya başlandı. En son Hewler'in 2 kilometre uzaklığındaki Bahırke bölgesinde 500 ailelik kamp kuruldu. Kampta Musul'dan kaçan 6 bin Arap vatandaşı yaşıyor.

‘AYRIMCILIK YAPMIYORUZ’

Bahırke Kampı'nın sorumlusu Muhammed Bahadin ise etnik gruplar arasında ayrımcılık yapmadıklarını ve herkesi kucakladıklarını vurguladı.

Bölgelerindeki nüfusun yarısı kadar mültecinin geldiğini söyleyen Bahadin, uluslararası toplumun yardımlarının ulaşmaması halinde insanî krizi yönetmekte zorluk yaşacaklarını dile getirdi.

ZOR ŞARTLAR ALTINDALAR

Kampta yaşayanlar ise çok zor günler geçirdiklerini ifade ediyorlar. Ancak IŞİD'in Musul'da ve diğer bölgelerde kalan akrabalarına zarar verecekleri endişesiyle kamera önünde konuşmayı reddediyorlar. Vatandaşlar bir an önce savaşın bittiğini ve evlerine dönecekleri günü bekliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

E-sansüre karşı ortak ses

SONRAKİ HABER

Uyuşturucu bağımlısı gençlerin aileleri, Meclis’ten seslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...