21 Ağustos 2014 09:55

Van'da adım başı AVM yapılıyor

Kent düzenini alt üst eden ve küçük esnafı bitiren alışveriş merkezlerinin durumu tartışma konusuyken, Van'da kentin en işlek caddesi Cumhuriyet Caddesi'nde hali hazırda bulunan AVM'lere ek olarak 2 AVM'nin daha yapımına başlandı. İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, "Van'ın en işlek caddelerinin her 10 adımdan bir yere AVM yapıldı" dedi.

Van\'da adım başı AVM yapılıyor
Paylaş

Hülya EMEÇ

Kent düzenini alt üst eden ve küçük esnafı bitiren alışveriş merkezlerinin durumu tartışma konusuyken, Van'da kentin en işlek caddesi Cumhuriyet Caddesi'nde hali hazırda bulunan AVM'lere ek olarak 2 AVM'nin daha yapımına başlandı. İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, "Van'ın en işlek caddelerinin her 10 adımdan bir yere AVM yapıldı" dedi.

Kentlerin büyümesi ve sermayenin piyasaya daha fazla hakim olması amacıyla yapılan devasa alış veriş merkezleri, içinde bir çok ihtiyacı ve lüksü karşılayacak mağazalar ile tüketim kültürünü yaygınlaştırdığı gibi küçük işletmecileri de zarara uğratıyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde artık şehir dışına taşınan alış veriş merkezleri, depremin izlerini silmeyle uğraşan Van'da, şehrin en merkezine yapılması tartışma konusu haline geldi. Kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi'nde halihazırda bulunan bir AVM'ye ek olarak aynı cadde üzerinde başlatılan iki AVM inşaatı da hızla ilerliyor. Biri Sanat Sokağı'nın tam karşısına, diğeri ise eski belediye garajının yerine inşa edilen devasa binalar, görüntü ve trafik kirliliğinin yanı sıra küçük esnafın gelirlerinin düşmesine neden olmasından endişe ediliyor. Başta Van Büyükşehir Belediyesi'nden alınan ruhsat olmak üzere tüm izinlerin hızlıca alınan inşaatların tamamlanması ile zaten park edilen araçlarla tek şeride inen Cumhuriyet Caddesi'ndeki karmaşanın daha da artması bekleniyor. AVM'lere halk ve esnafın yanı sıra TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut da eleştiride bulundu.

'TRAFİK YAŞANMAZ HALE GELECEK'

AVM'lere karşı olmadığını, ancak bir milyon nüfusu bulunan Van'da şehir merkezinde çok sayıda AVM'nın yapılmasının anlaşılır bir durum olmadığını kaydeden Turgut, merkezde ihtiyaca göre ve kentin nüfusuna göre bu yapılara izin verilmesi gerektiğini ifade etti. AVM'ler yapılırken, trafik ve ulaşım durumuna bakılması gerektiğini, ancak Van'ın merkezinde yapılan AVM'leri doğru bulmadığının altını çizen Turgut, "Van'ın sadece Cumhuriyet ve Maraş caddeleri var. Normalde günün her saatinde trafik kilitleniyor. Şu an Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapımı devam eden ve bitmek üzere olan City Van'ın faaliyet girmesiyle trafik daha da sıkışacak ve yaşanmaz bir hale gelecektir" dedi.

'KÂR HIRSI GÜDÜLÜYOR'

AVM'lerin kentin dışında yapılması gerektiğine vurgu yapan Turgut, "Van'ın gelişimi ve ulaşımı için AVM'ler şehir dışında olmalıdır. Van sadece iki cadde üzerinde şekillendirilmek isteniyor. Kentin diğer bölgelerini cazibe merkezi haline getirmek için AVM gibi yerler kentin dışına çıkarılması gerekiyor" dedi. Şehir merkezinde yapılan AVM'lerin küçük esnafı öldürdüğünü dile getiren Turgut, "Van'da 5 yıl öncesine kadar sadece bir tane AVM varken şimdi ise halihazırda 3 AVM faaliyet gösteriyor. Her geçen süre zarfında çoğalan AVM'leri şu an bitmesine az süre kalan 2 AVM daha bulunmaktadır. Van merkezin yeşilliğe hasret bir kent olduğunun da altını çizen Turgut, "Van merkez doğası güzel olmasına rağmen ekolojik değildir. Hızlı bir betonlaşma kenti kaplamış kurumda. Nadir bulunan yeşillik alanları da AVM yaparsak çok daha ekolojik katliam yaratmış oluruz" diye konuştu.

'KENT RANTA KURBAN EDİLİYOR'

AVM'lerin bir birine çok yakın yerlere yapıldığına da dikkat çeken Turgut, "Kent ranta kurban ediliyor. Van'ın en işlek caddelerinin her 10 adımdan bir yere AVM yapıldı. Bunu ihtiyaca göre bir istek değildir, doğal katliamdır" dedi. (Van/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Midyat\'ta Süryani mahallesine Hizbullah bayrağı dikildi

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki polisler adliyeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...