20 Ağustos 2014 18:43

ÇED toplantısına kapılar yine kapalı

Kaynaklar ve Gökdere halkının doğasına sahip çıkması sonucu ertelenen ÇED toplantısı 11 Eylül’de yine yapılmaya çalışılacak. Halk ise yine kapılarını ÇED toplantısına kapatacak.

ÇED toplantısına kapılar yine kapalı
Paylaş

Metehan UD
İzmir


Kaynaklar ve Gökdere halkının doğasına sahip çıkması sonucu ertelenen ÇED toplantısı 11 Eylül’de yine yapılmaya çalışılacak. Halk ise yine kapılarını ÇED toplantısına kapatacak.

Bornova’nın Gökdere ile Buca’nın Kaynaklar mevkii arasında kurulu olan BATIÇİM’e ait kil ocağı işletmesinin yeniden çalıştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve şirket yetkilileri, halkın tepkilerine rağmen, bir kez daha harekete geçti.

HALK KAPISINI KAPATTI

ÇED Raporu olmadığı için mahkeme kararı ile ruhsatı iptal edilen kil ocağı için ilk olarak 17 Temmuz’da ÇED toplantısı yapılması planlanmıştı ancak halk bütün işletmelerini toplantıya kapatması sonucunda bakanlık yetkilileri yer bulamamış ve toplantı iptal edilmişti.

Halkın uyarılarını dikkate almayan bakanlık yetkileri ÇED toplantısı için yeniden gün belirledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nün sitesinde yapılan duyuruda toplantının 11 Eylül’de yapılacağı açıklandı. Açıklama da yer ve saat bilgisi yok.

OCAĞA KARŞI 5 BİN İMZA

Ocağa karşı 5 bin imza toplayan ve çeşitli eylemler yapan bölge halkı da Kaynakların çöl olmaması için projenin tamamen iptal edilmesini istiyor. Kaynaklar Mahallesi Muhtarı Erhan Şen, kararı gazetemize değerlendirerek “BATIÇİM firmasının yetkilerine toplantı yapmak için hiç kimse yer vermeyecek.Toplantıyı nerede yapacaklarını söylemiyorlar. Firma yetkililerinin de toplantıyı kalkıp da sokakta yapacak halleri yok.Burada gizli kapaklı bir iş yapılmaya çalışılıyor anladığım kadarıyla, yasal olmayan bir iş yapmaya çalışıyorlar. Biz her türlü hakkımızı yasalar önünde arayacağız. Bu toplantının yapılmasını istemiyoruz. Ne olursa olsun Kaynakları talan ettirmeyeceğiz. Halkın tepkisine rağmen bakanlığın bu konudaki ısrarcı tavrını anlamak da mümkün değil çünkü burası 1. dereceden doğal ve tarihi SİT alanı. Buna rağmen burada, bu kadar neden bu kadar ısrarcılar anlamış değilim. Biz doğamızın, çevremizin kirlenmesini istemiyoruz” dedi.

TESİS ORMAN ALANINDA

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından BATIÇİM adına ruhsatlandırılan 49 hektarlık alanın 11 hektarlık bölümünde kil ocağı planlanıyor. Tahtalı Barajı uzak koruma mesafesinde olan bölge için yeni başlatılan alanda yıllık 150 bin ton kil çıkartılması hedefleniyor. Çıkan kil, 18 kilometre uzaklıktaki çimento fabrikasına gönderilecek. Üretim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği toplam 49 hektarlık ruhsat alanın bir kısmı orman, bir kısmı ise şahıs arazisi içinde yer alıyor. Faaliyet alanının tamamı ise orman sahasında bulunuyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Malatya\'da baraj gölüne giren 5 çocuktan 4\'ü boğuldu

SONRAKİ HABER

Mermer şirketine ceza kıyağı yargıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...