01 Temmuz 2011 10:14

‘Lozan’ın Çocukları’nın hikayesi

Isparta’dan Kuzey Yunanistan Grevena’ya uzanan zorlu bir yolculuğun hikayesi “Lozan’ın Çocukları”…Doğduğu topraklardan, Grevena’dan çocuk yaşta Isparta’ya göç etmiş Güner Konuk ve aslında savaşın en acı yüzünü yaşamaya maruz bırakılan binlerin hikayesi... Dedesi ve büyükan

‘Lozan’ın Çocukları’nın hikayesi
Paylaş

Doğduğu topraklardan, Grevena’dan çocuk yaşta Isparta’ya göç etmiş Güner Konuk ve aslında savaşın en acı yüzünü yaşamaya maruz bırakılan binlerin hikayesi... Dedesi ve büyükannesinin 90 yıl önce terk etmek zorunda kaldığı topraklara geri dönen Stratos Efthymiou, “Lozan’ın Çocukları” adlı fotoğraf sergisiyle köklerinden, dostlarından, komşusundan koparılmış bir kuşağın ve onların torunlarının hikayesini anlatıyor.

Savaşın en acı yüzüne tanıklık eden masumların trajedilerine sahne olmuştur mübadele yılları. Ankara’daki Yunanistan Büyükelçiliğinde diplomat olarak görev yapan Stratos Efthymiou, “Lozan’ın Çocukları” adlı fotoğraf sergisiyle bizleri pek de konuşulmaya değer görülmeyen o yıllara geri götürüyor. Sergi, 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi Anlaşması’nın ardından doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalıp Türkiye ve Yunanistan’a yerleşen bir kuşağın hikayesini aktarıyor.

İlk olarak Efthymiou’nun atalarının 1922’ye kadar yaşadığı Isparta’da gerçekleşen serginin Ankara’daki açılışına, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ve Yunanistan Büyükelçisi Fotios J. Xydas’ın yanı sıra çok sayıda sanatsever de katıldı.

Galeri Kara’da gerçekleşen açılışta konuşan Bartholomeos, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Asya ve Avrupa’yı birleştirdiği gibi “Lozan Çocukları”nın da Ege’nin iki yakasını birleştirdiğini belirtti. Bartholomeos, “Eminim ki her iki taraftan gelen Lozan çocukları bu yakınlaşma, beraberlik ve yaratıcı dostluğa canı gönülden inanmaktadırlar ve bu istikamette her zaman çalışacaklardır” diye konuştu.

ISPARTA’DAN GREVENA’YA UZANAN BİR YOLCULUK

Sanatçı Efthymiou’u “Bu sergiyi şu anda hayatta olmayan Lozan’ın iki çocuğuna, Grevena’dan Isparta’ya göç etmiş çocuk mübadil Güner Konuk ve Isparta doğumlu Elli Gabrieloğlu’ya ithaf ediyorum” dedi. İki mübadilin de hayallerini gerçekleştirerek ölmeden önce doğdukları topraklara geri döndüklerini söyleyen Efthymiou, “Elli Isparta’ya, Güner ise Grevena’ya kökenleri olan yerlere dönmeyi başardılar” dedi.

Sergide, yalnızca Elli’nin ve Güner’in hikayelerine değil; Yunanistan’dan gelen ilk nesil mübadil Hakkı Akın’ın, Sinop’un Ayancık köyünden Grevena bölgesinin Pontini köyüne göç eden Georgos Giannakidis’in ya da babası Athanassios anısına Yunanistan’da halen az miktarda da olsa Gül yağı üretimini sürdüren Kostas Kiurçoğlu’nun  hikayelerine de tanıklık ediliyor.

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini’nin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın da açılışına katıldığı sergi, 8 Temmuza kadar Ankaralılarla buluşmaya devam edecek.
(Ankara /EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altın Portakal’ın Emek Ödülü Godzilla’nın

SONRAKİ HABER

‘Hulki Aktunç’u Haziran'dan kurtaramadık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...