19 Ağustos 2014 21:45

Mehdin Taşkın için binler sokakta

Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki "Şehît Amed û Şehît Hêvîdar Şehitliği"nde bulunan Mahsum Korkmaz (Êgit) heykelinin askeri operasyon sonucu yıkılması ve askerin açtığı ateş sonucu Mehdin Taşkın'ın katledilmesi, pek çok kentte protesto edildi.

Mehdin Taşkın için binler sokakta
Paylaş

Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki "Şehît Amed û Şehît Hêvîdar Şehitliği"nde bulunan Mahsum Korkmaz (Êgit) heykelinin askeri operasyon sonucu yıkılması ve askerin açtığı ateş sonucu Mehdin Taşkın'ın katledilmesi, pek çok kentte protesto edildi.

Diyarbakır'da binlerce kişi Bağlar Koşuyolu Parkı'nda bir araya geldi. Aralarında DBP eş genel başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek ile HDP'li vekiller Selma Irmak ile Ayla Akat Ata ve belediye eş başkanlarının olduğu binler, Koşuyolu Parkı'ndan İstasyon Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Kitlenin önü Ofis Dörtyol kavşağında polislerce kesildi. Ancak kitlenin kararlılığı karşısında polis geri çekilmek zorunda kaldı. İstasyon Meydanı'na ulaşan kitle burada katledilen Taşkın için saygı duruşunda bulunarak, "Çerxa Şoreşê" marşı okudu. Saygı duruşunun ardından açıklama yapan Kamuran Yüksek, Diyarbakır halkının bugün her zamankinden daha fazla değerlerine sahip çıktığını söyledi.

Yüksek, müzakere süreci karşısındaki tahriklerle heykelin yıkımının gündeme geldiğini söyledi ve AKP hükümetinin de bu tahrikleri esas alarak heykeli yıktığını dile getirdi. Heykelle ilgili hükümetle yaptıkları görüşmede çözümün Kürt halkının değerinin kabulü ile olacağını söylediklerini aktaran Yüksek, "Tüm çabalarımıza rağmen AKP hükümeti ve polisi şehitliğe hunharca saldırdı ve bu saldırıda Mehdin Taşkın adlı yurttaş Erdoğan'ın emri ile katledildi" diye konuştu.

Heykel hakkında suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Valiliği'ne de seslenen Yüksek, halkın değerlerine aykırı kararlar alan valiliğin kenti istifa ederek kenti terk etmesini istedi. Yüksek, kararın sadece valinin kararı olmadığını aynı zamanda AKP tarafından çıkarıldığını belirterek, "Biz toplumsal barış için çalışırken, siz bu hareketin kurucusu ile görüşüyorsunuz. Bu hareketin canlı kurucusu ile görüşürken bu hareketin komutanının heykeline neden tahammül edemiyorsunuz" diye tepki gösterdi.

YÜRÜYÜŞÜN ARDINDAN POLİS SALDIRISI

Açıklamanın ardından kitlenin yürüyüşe geçtiği Bağlar Göçmenler Caddesi'nde polis gaz bombası ve tazyikli su ile kitleye müdahalede bulundu. Polisin müdahalesine gençler taş, molotofkokteyli, havai fişek ve ses bombalarıyla karşılık verdi. Yaklaşık bir saat süren çatışmalar sona ererken bir yurttaş polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı.



SUR İLÇESİNDE ÇATIŞMA



Diyarbakır'ın Sur ilçesinde de Lice saldırılarını protesto eden YDG-H ve YDGK-H üyeleri, Melik Ahmet Caddesi'ni trafiğe kapattı. Sık sık, "Komutan Êgît yaşıyor, PKK savaşıyor" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atan gençlere polis, tazyikli su ve gaz bombalarının yanı sıra gerçek mermilerle saldırdı. Polisin silah kullandığı müdahalede görüntülerde de açıkça hedef gözeterek ateş açtığı kaydedildi. Polisin müdahalesine gençler, havai fişek, ses bombası, taş ve molotofkokteyli ile karşılık verdi. Çıkan çatışma sonucu bir akrep tipi zırhlı araç kullanılamaz hale gelirken, polis caddeyi halka kapattı. Çatışmanın ardından cadde üzerindeki halka "Dağılın yoksa size de müdahale edeceğiz" anonsu yapan polisler, etraftaki yurttaşlara hakaretlerde bulundu. Yaşları 5 ila 6 arasında değişen 3 çocuk polisin sıktığı tazyikli suyla yere düşerek yaralanırken, polis cadde üzerindeki dükkanları dolaşarak gençleri aradı.

DİCLE-HANİ KARAYOLU ULAŞIMA KAPATILDI

Mehdin Taşkın'ın katledilmesini protesto eden bir grup genç, Dicle-Hani karayolunu trafiğe kapattı. Yüzü kapalı yüzlerce genç tarafından kapatılan yoldan hiçbir aracın geçmesine izin verilmediği, askerlerin ise gençlere müdahalede bulunduğu öğrenildi.

Gençler ile askerler arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.

İSTANBUL

İstanbu'da Lice'deki saldırıyı protesto eyleminde olaylar çıktı. ANF'nin haberine göre protestocularla polis arasında yaşanan çatışmaya çevredeki faşist grupların da katılmasıyla birlikte Kadıköy'de büyük bir karışıklık yaşandığı ve yaralananların olduğu belirtildi.

CİZRE

Cizreli gençlerin, Lice’deki heykelin yıkılması ve Mehdin Taşkın’ın askerler tarafından katledilmesini protesto etmek amacıyla öğle saatlerinden bu yana sürdürdüğü eyleme polisin müdahalesi ile başlayan olaylar sürüyor. Nusaybin, Yafes ve İdil caddeleri başta olmak üzere uluslararası İpekyolu’nda yaşanan olaylarda polis kontrolsüz bir şekilde kullandığı gaz bombalarıyla gençlere müdahale ederken, gençler ise polise taşlarla karşılık verdi. Akşam saatlerine kadar süren eylemlerde polisin mahalle aralarına ve gençleri hedef alarak ateş ettiği görüldü. Akrep tipi zırhlı araçtan polis ekipleri tarafından atılan gaz bombalarının Yafes Mahallesi'ndeki bir evin alt katında yer alan ahıra isabet etmesi sonucu yangın çıktı. Çıkan yangında bir koyun telef olurken, diğer koyunlarda da yanıklar oluştu. İtfaiye ekipleri tarafından söndürülen yangın mahallede paniğe neden olurken, aynı evde çok sayıda kovanda bulunan bal arısı da atılan gaz bombalarından dolayı zehirlenerek telef oldu.

Ahırı yanan Cemal Ekinci, "5 koyunumuz vardı bir tanesi telef oldu. Binlerce arı yandı, zehirlendi atılan gazlardan dolayı. İsrail, Filistin halkına ne yapıyorsa burada bizlere aynısını yapıyorlar. Düşmanlıktır bu. Burası da Şengal'den farklı değil. Her yerde zulme maruz kalıyoruz" diyerek, tepkisini dile getirdi.

İlçe geneline yayılan eylemler devam ediyor.

YÜKSEKOVA

Lice’deki müdahaleyi protesto etmek amacıyla Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyesi gençler tarafından Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Cengiz Topel Caddesi’nde eylem gerçekleştirildi. Eyleme polisin gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile müdahale etmesi üzerine ilçede olaylar başladı. Esnaf kepenk kapatırken, ilçe merkezinde olaylar sürüyor.

VAN

Van’da Feqiyê Teyran Parkı’nda toplanan yüzlerce kişi Lice’deki "Şehît Amed û Şehît Hêvîdar Şehitliği"ndeki Mahsum Korkmaz’ın heykelinin yıkılması ve asker müdahalesinde Mehdin Taşkın’ın katledilmesini Musa Anter Parkı’na düzenlenen yürüyüşle protesto etti. Yürüyüşe yüzlerce yurttaşın yanı sıra HDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür de katıldı. “AKP Lice’de döktüğü kanda boğulacak” pankartının açıldığı yürüyüşte, sık sık “Lice halkı yalnız değildir”, “Her yer Lice her yer direniş” sloganları atıldı. Yürüyüşün yapıldığı güzergahta bir çok sokak ve cadde başında çevik kuvvet, akrep tipi zırhı araç, TOMA konumlandırılırken, yurttaşlar polislere tepki göstererek, “Katil polis hesap verecek” sloganı attı. Yürüyüşün sonunda açıklamada bulunan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, AKP’nin Kürt halkının değerlerine “pervasızca saldırdığını” dile getirdi. İtah, “Kürt halkı IŞİD’le savaşırken, AKP ise Kürt halkına saldırıyor. Lice’deki saldırı ile AKP’nin barıştan, diyalogdan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Bilinsin ki Kürt halkı bu saldırı karşısında sessiz kalmayacak. Van’da, Amed’te, Kürdistan’ın her yerinde direnişi yükselteceğiz” diye konuştu.

TUZLUCA

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde DBP İlçe Örgütü tarafından Diyarbakır’ın Lice ilçesi Yolçatı (Sîsê) köyünde Mahsum Korkmaz’ın (Egit) heykelinin yıkılmasını ve Mehdin Taşkın adlı gencin askerlerin açtığı ateşle katledilmesini protesto etti. DBP Tuzluca İlçe binası önünde yapılan açıklamada konuşan DBP Tuzluca İlçe Başkanı Nevzat Ulutaş, heykelin yıkılmasında CHP ve MHP’nin tepkisel ve tahrik edici konuşmaları ile AKP’nin düşmanca tavrının rol oynadığını ifade etti. Basın açıklamasından sonra kitle sessizce dağıldı.

GÜROYMAK

Lice’deki müdahale Bitlis’in Güroymak ilçesinde de HDP ve DBP tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. DBP ilçe binası önünde toplanan yüzlerce yurttaş Muş Caddesi boyunca yürüyüşe geçti. "Agit Komutan onurumuzdur" pankartı ve "Savaşa da barışa hazırız", "Şehitlerimize uzanan elleri kıracağız" dövizleri açan kitle, sık sık "Lice'ye uzanan eller kırılsın", "Bijî Serok Apo", "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı. Yürüyüşün sona erdiği Belediye Parkı önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Bitlis İl Başkanı Hamza Özkan, "AKP hükümet şimdiye kadar olduğu gibi halkın değerleriyle oynama çabası içindedir. Fakat tarihsel olarak da bilindiği gibi Kürt halkı değerlerine hemen sahip çıkmıştır” dedi. Özkan, Mehdin Taşkın’ın katledilmesinde “vur” emri veren askeri yetkililer hakkında soruşturma açılması çağrısı yaptı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Su kuyusunda göçük: Bir ölü

SONRAKİ HABER

Besni\'de traktör devrildi, sürücüsü yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...