19 Ağustos 2014 16:53

Mehdin Taşkın'ı on binler uğurladı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde sabah saatlerinde Mahsum Korkmaz'ın (Egît) heykelini yıkmak için bölgeye giden askerlerin halkın üzerine ateş açması sonucu katledilen Mehdin Taşkın'ın cenazesi, "Şehît Amed û Şehit Hevidar Şehitliği"ne defnedildi.

Mehdin Taşkın\'ı on binler uğurladı
Paylaş

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde sabah saatlerinde Mahsum Korkmaz'ın (Egît) heykelini yıkmak için bölgeye giden askerlerin halkın üzerine ateş açması sonucu katledilen Mehdin Taşkın'ın cenazesi, "Şehît Amed û Şehit Hevidar Şehitliği"ne defnedildi.

Mehdin Taşkın'ın cenazesi onlarca araçlık konvoy ile Sisê köyüne getirildi. On binlerce yurttaş Taşkın'ın cenazesini karşılarken, PKK bayrakları ve Öcalan posterlerini sarılı Taşkın'ın cenazesi gençlerin omuzlarında taşındı. Sisê köyünden "Şehit Amed û Şehit Hevidar Şehitliği"ne doğru yürüyen yurttaşlar sık sık "Şehît namirin", "İntikam", "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Cenaze törenine HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışınak, ilçe belediye eş başkanları, DBP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, DBP il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, MEYA-DER ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

'DEĞERLERİMİZİ SAHİPLENMEMİZE TAHAMMÜL EDİLMİYOR'

Yapılan yürüyüşün ardından Taşkın'ın cenazesi, "Şehit Amed û Şehit Hevidar Şehitliği"ne getirildi. Burada Şehit Kendal Halk İnisiyatifi açıklama yaptı. "Bu şehitlikte yaşayanlar bu halkın en güzel evlatlarıdır, bugün şehit düşen Taşkın da bu halkın en güzel evladıdır" denilen açıklamada, Taşkın'ın halkın değerlerini bedenini siper ederek korumaya çalıştığı belirtildi. Açıklamada, "Düşman değerlerimizi sahiplenmemize tahammül etmiyor. Düşman, halkımızın bu değerlerini halkın beyninden ve yüreğinden söküp atamayacağını biliyor. Bu halk gerekirse binlerce bedel ödeyerek değerlerine sahip çıkacaktır" ifadelerine yer verildi.

'BİZE KÖLELİĞİNİZİ HAFİFLETTİK DİYORLAR'

Milyonlarca insanın "Komutan Êgit'in yolunda ilerlediği" belirtilirken devletin bu saldırılarla Kürt halkını terbiye etmek istediği ifade edildi. Açıklamada, "Tarihte 28 isyan olmuş, hiçbir şehitliğimiz yok çünkü halkın değerlerine sahip çıkılmasına izin verilmiyor. Şehit Êgît'in yolunda milyonlar gidiyor. Bugünkü saldırılarla düşman bizi terbiye etmek istiyor ve bize 'değerlerinize sahip çıkarsanız böyle olur' diyor. Bir süreç var, ancak bu süreçte hiçbir şehidimize tahammül edilmiyor. Bizler onların verdiği lütufları asla kabul etmeyeceğiz. Bize sadece köleliğinizi hafiflettik diyorlar. Ancak dün de bugün de yarın da kabul etmeyeceğiz" denildi.

KÜRT SİYASETÇİLER ELEŞTİRİLDİ

Açıklamada, dün Lice'ye gelmeyen siyasetçiler de eleştirildi:  "Açıkça söylemek gerekirse bazılarımız burada idi, bazılarımız değildi. Şimdi burada olanlar sabah burada olsaydı, bu sonuç olmazdı. Arkadaşımız şehit olmazdı. Örgütlerimiz böyle olmamalı, hepimiz burada olsaydık düşman buraya giremezdi. Biz süreci bozma taraftarı değiliz ama bunun kimsenin yanına bırakmayacağız."

Açıklamanın ardından cenaze dini vecibeler yerine getirildikten sonra çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren HPG ve PKK'lilerin yanında "Şehit namirin", "İntikam" sloganları ile defnedildi. Cenazenin ardından binlerce kişi Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı'nda yapılacak protesto açıklamasına katılmak için yola çıktı. 


GENÇLER LİCE-HANİ KARAYOLUNU TRAFİĞE KAPATTI

Lice'nin Sisê köyündeki "Şehît Amed û Şehît Hêvîdar Şehitliği"ne dönük gerçekleştirilen asker saldırısını protesto etmek amacıyla bir araya gelen çok sayıda genç, Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Serin (Serde) köyü mevkisinde Lice yolunu trafiğe kapattı. Yoldan geçen araçları tek sıra halinde dizerek kontaklarına el koyan gençler, Hani-Lice yolunu tamamen trafiğe kapattı. Çok sayıda askerin sevk edildiği eylem alanında şiddetli çatışmalar yaşanırken, askerlerin gaz bombalı müdahalesine gençler taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

Çatışmalar kırsal bölgelere yayılarak devam ediyor.  (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Atalay: MİT gerekirse Kandil’e gider

SONRAKİ HABER

Dersim\'de 10 hektar ormanlık alan kül oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...