19 Ağustos 2014 14:45

Eğitim vermeden sertifika dağıtıyorlar

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde geçen sene zorla kanalizasyon temizlettirilen 28 yaşındaki Taşeron Sağlık İşçisi Zafer Açıkgözoğlu’nun karaciğer yetmezliğinden yaşamını yitirmesine tepkiler sürüyor. Üniversitede iş sağlığı eğitimi verilmeden sertifika verildiğini söyleyen sağlık emekçileri, taşeron çalışmanın kaldırılmasını istedi.

Eğitim vermeden sertifika dağıtıyorlar
Paylaş

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde geçen sene zorla kanalizasyon temizlettirilen 28 yaşındaki Taşeron Sağlık İşçisi Zafer Açıkgözoğlu’nun karaciğer yetmezliğinden yaşamını yitirmesine tepkiler sürüyor. Üniversitede iş sağlığı eğitimi verilmeden sertifika verildiğini söyleyen sağlık emekçileri, taşeron çalışmanın kaldırılmasını istedi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), SES Aksaray Şubesi, Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile İstanbul Tabip Odasının çağrısıyla bir araya gelen emekçilere, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, direnişte olan BEDAŞ işçileri, Taşerona ve İşçi Ölümlerine Son Platformu, Türk Tabipleri Birliği, Dev-Sağlık İş ve Petrol-İş destek verdi. Ailesinin de katıldığı eylemde işyeri kapısına iş sağlığı iş güvenliği sertifika programı verildiğini belirten afişin asılmasına de tepki gösterdiler.

TAŞERON İŞÇİLERİN İŞ VE CAN GÜVENLİĞİ YOK

Zafer Açıkgözoğlu’nun kardeşi Emre Açıkgözoğlu, ailenin yaşadıklarını anlatırken göz yaşlarına hakim olamadı. Kardeş Açıkgözoğlu, “Abimi 1 hafta önce buraya acile getirdim. Kimse ilgilenmedi. Paranız yoksa fakirseniz ölüme mahkumsunuz” dedi. Yaşadıklarını başka ailelerin yaşamamasını istediklerini ifade eden Açıkgözoğlu, “Tayyip Erdoğan şimdi cumhurbaşkanı oldu. Taşeron işçilere hiçbir hak tanınmıyor bunu görsün. Biz ailelerin sesini duysun. Artık bu taşeron bitsin. Daha kaç kişi ölecek?​” diye sordu.

Sağlıkta şiddet ve iş cinayetlerinin gündemden düşmediğini vurgulayan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSKİ’nin yapması gereken bir işin zorla taşeron işçilere yaptırıldığını belirtti. “Taşeron işçilerin iş ve can güvenliği yok” diyen Tüzel, İstanbul Tıp Fakültesinde çalışan 1500’ü aşkın taşeron işçinin aynı riskle karşı karşıya olduğunu söyledi. Tüzel, “İşçilere eğitim verilmezse, tedbirler alınmazsa, taşeron sistemi devam ederse hem hastaların hem de sağlık emekçisi taşeron işçilerinin mağduriyeti son bulmayacak” dedi.

İŞ KAZALARI OLAĞANLAŞTIRILIYOR

Taşeron işçi ölümlerinin olağan bir iş kazasıymış gibi gösterildiğini belirten SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, “Taşeron işçiler her an işten çıkarılma korkusuyla yaşıyor ve tehdit ediliyor. Bu yüzden bütün angarya işleri taşeron işçilere yaptırıyorlar. Taşeron işçilerin sözleşmelerinde iş tanımı bile yapılmıyor” dedi.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Toraman da “Halkın sağlığını iyileştirmesi gereken üniversite ve devlet hastaneleri kendi çalışanlarının sağlığını bile koruyamıyor” dedi. Yapılan açıklamaya katılan direnişteki BEDAŞ işçileri de bu direnişi kazanarak Zafer Açıkgözoğlu’na armağan edeceklerini bildirdiler. Tıp fakültesindeki bir anfiye Zafer Açıkgözoğlu’nun isminin verilmesini talep eden emekçiler, bu ölümün son olması için gerekli önlemlerin alınmasını istediler.

SON MEKTUBU OKUNDU

Yapılan açıklamanın sonunda ölmeden önce Zafer Açıkgözoğlu’nun hastane çalışanlarına yazdığı mektuptan bir bölüm okundu: “Biliyorum arkamdan iki gün ağlayıp üçüncü gün unutacaksınız. Hayatınıza hiçbir şey olmamış gibi devam edeceksiniz. Benden önce her sene ölen 1500 işçi gibi. Soma’da ölen 301 maden işçisi gibi. Şimdi diyorum ki iş buldum ekmek buldum diye sevinirken güvenlik önlemlerinin alınmamasından, gerekli eğitimin verilmemesinden, altyapı eksikliğinden canımdan oldum. Artık hiçbir işçi bu sıkıntıları yaşamasın. Sizler aynı kurumda çalışmaya devam edeceksiniz. Yaşamak istiyorsanız, sevdiklerinizle mutlu bir yaşam sürmek, evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyorsanız. Var olan şartların, eğitimlerin tamamlanmasını isteyin. Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere, tüm sorumluların yasalarca cezalandırılması en büyük dileğimdir. Ceza alsınlar ki tekrar aynı hatalar yaşanmasın. Hepinize teşekkür ediyorum. Güle güle...” (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Yılda 300 bin çocuk karakola düşüyor!

SONRAKİ HABER

Avcılar’da örnek dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...