19 Ağustos 2014 10:17

Êzidîler kandırılarak İstanbul'a götürülüyor

Şengal'deki katliamlardan kaçan Êzidî yurttaşların göçü devam ederken, bölgeye gelen Êzidîlerin, bazı şebekeler tarafından "yurt dışına götüreceğiz" denilerek İstanbul'a götürüldüğü belirtildi. Êzidî yurttaşlar, şebekelerin Êzidîleri kandırarak İstanbul'a götürdüğünü, bu yüzden yurttaşların dikkatli olmasını istedi.

Êzidîler kandırılarak İstanbul\'a götürülüyor
Paylaş

Hasan YOLDAŞ

Şengal'deki katliamlardan kaçan Êzidî yurttaşların göçü devam ederken, bölgeye gelen Êzidîlerin, bazı şebekeler tarafından "yurtdışına götüreceğiz" denilerek İstanbul'a götürüldüğü belirtildi. Êzidî yurttaşlar, şebekelerin Êzidîleri kandırarak İstanbul'a götürdüğünü, bu yüzden yurttaşların dikkatli olmasını istedi.

IŞİD’in Rojava ve Şengal'deki saldırıları devam ederken, inançları nedeniyle 73 kez soykırım ile karşı karşıya kalan Êzidî Kürtleri, IŞİD saldırıyla birlikte 74'üncü kez soykırım ile yüz yüze kaldı. 3 Ağustos'tan beri Şengal'e yapılan çete saldırılarından kaçarak Diyarbakır'a gelen Êzidî yurttaşlar, uluslararası güçlerin desteklediği çeteler tarafından saldırıya uğramalarına tepkili. Êzidî yurttaşlar, "Bunu bize yaşatan ve reva görenlerden yardım talebinde bulunmak inancımıza ihanet etmektir" diyor.

Çocukları Avrupa ülkelerinde yaşayan ve IŞİD çete saldırıları başlar başlamaz Şengal çevresinde bulunan Qalîbedrî köyünden kaçan Nîyaz, Xidir, Sabrî ve Xûdêda ailelerinin fertleri de, Diyarbakır'a geldi. Êzidî yurttaşlardan Caniye Sabrî (44) isimli kadın, "Yeter artık yaşadıklarımız" diyerek, yaşadıklarına tepki gösteriyor.

'İNANCIMIZ NEDENİYLE SÜREKLİ SALDIRILARA MARUZ KALDIK'

İnançlarından ötürü yaşadıkları yaşam alanlarının sürekli saldırılara maruz kaldığını söyleyen Êso Xidir (46) da, tek çarelerinin artık buralardan olmak olduğunu ifade ederek, istemlerinin bu olmasa da, buna mecbur olduklarını söylüyor. IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı yalnız bırakıldıklarını ve saldırılar ile birlikte KDP peşmergelerinin kendilerinin kaçışıyla katliam ile yüz yüze kaldıklarını aktaran Xidir, kendilerinin şanslı olduğunu, ancak geride kalan akrabalarının bu kadar şanslı olmadığını dile getirdi. Şengal Dağı'na sığınan binlerce Êzidî'nin sonradan buraya ulaşan PKK öncülüğünde oluşturulan koridor üzerinden tahliye olabildiğine işaret eden Xidir, bunun da kolay gerçekleşmediğini ve insanların bu yaşadıkları eziyet ve drama işaret etti.

ŞEBEKELER ÊZİDÎ AİLELERİ KANDIRARAK İSTANBUL'A GÖTÜRÜYOR

Kimi Êzidî yurttaşlar ise, sınır kapılarında durumlarını fırsat olarak gören şebekelerin yurttaşları kandırdığını söyledi. Yurtdışındaki akrabalarının yanına gitmek için şebekelerin kimi aileleri kandırdığını söyleyen Êzidî yurttaşlar, bu şebekelerin yurt dışı diye aileleri dolandırarak İstanbul'a götürüp bıraktığını aktardı. Yine bu şebekelerin kadınları fuhuş bataklığına sürüklediğini belirten Êzidî yurttaşlar, IŞİD saldırılarından kaçarak Kürdistan ve Türkiye'ye gelen Êzidî yurttaşlara çağrıda bulunarak, bu tür şebekelere karşı dikkatli olmalarını istedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

\'Bu vahşete sessiz kalmayın\'

SONRAKİ HABER

Asasız Musa Alexandria Film Festivali\'nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...