19 Ağustos 2014 07:15

Heykeli yıktılar, mezar taşı diktiler

Lice'ye bağlı Yolçatı (Sîsê) köyünde PKK komutanlarından Mahsum Korkmaz’ın (Êgît) heykelini yıkmak için operasyon yapan askerler, halkın üzerine ateş açtı. Askerlerin açtığı ateş sonucu 24 yaşındaki Mehdin Taşkın isimli genç yaşamını yitirirken, heykel yerinden söküldü.

Heykeli yıktılar, mezar taşı diktiler
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır


Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yolçatı (Sîsê) köyünde PKK komutanlarından Mahsum Korkmaz’ın (Êgit) heykeline ilişkin Lice Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan yıkım kararının ardından sabah saatlerinde bölgeye operasyon yapan askerler, halkın üzerine ateş açtı. Askerlerin açtığı ateş sonucu 24 yaşındaki Mehdin Taşkın yaşamını yitirirken, heykel yerinden söküldü. Askerler 3 saat boyunca halka ateş açarken, büyük bir katliamın eşiğinden dönüldü.

ASKERLER SAATLERCE HALKI TARADI

 Dün akşamdan itibaren Lice halkı, heykelin bulunduğu mezarlığa akın ederken, DBP’li yöneticilerin, devlet yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Yıkım kararının duyulmasının ardından ilçe merkezi ve çevre köylerden çok sayıda Liceli, heykelin bulunduğu mezarlığa akın etti. Liceliler gece boyunca herhangi bir saldırıya karşı heykeli korumak için nöbet tutarken, sabah saatlerinde çok sayıda zırhlı araçlarla, askerlerin bölgeye hareket etmesi üzerine gençler yollara barikatlar kurdu. Barikat kuran gençlere hiçbir uyarıda bulunmadan ateş açan askerler, kendilerine taşlarla karşılık verenlere de gerçek mermilerle ateş açtı. İlk ateş sırasında Mehdin Taşkın ağır yaralanırken, askerler uzun süre gazetecilerin bulunduğu bölge de dahil her yere rastgele ateş açtı. Halkın ve gazetecilerin kayalıklar, mezar taşları, odalar ve duvarlara sığınarak kurşunlardan korunmaya çalıştığı bölgede tam anlamıyla savaş görüntüleri hakim oldu. Sabah 06:00 sıralarında başlayan operasyon saatlerce devam ederken, bölgeyi gören kırsal bölgelerdeki gerillalar, saldırı üzerine askerlere ateş açtı.

ASKER, BİR GENCİ ÖLDÜRDÜ



Askerlerin açtığı ilk ateş sırasında ağır yaralanan Mehdin Taşkın kaldırıldığı Lice Devlet Hastanesinde yaşamını yitirirken, ağır yaralanan Savaş Topkaya’nın hastanedeki tedavisi devam ediyor. Topkaya’nın karnına 4 kurşun isabet ettiği ve ameliyata alındığı öğrenildi. Olaylarda çok sayıda kişi de yaralandı. Askerin, zırhlı araçlara taş atan gençlerin üzerine ateş açmasının ardından PKK’liler ile asker arasında çatışma yaşanırken, sivil yurttaşlar çatışma alanını boşaltarak, mezarlığa çekildi.

CAMİYE SIĞINANLARA DA KURŞUN VE GAZ

Çok sayıda helikopterle desteklenen operasyonda, onlarca panzer çatışmanın ardından heykelin bulunduğu mezarlığa girdi. Panzerlerden mezarlığın etrafındaki dağlık alan seri şekilde taranırken, sivil halkın sığındığı camiye de çok sayıda mermi sıkıldı, gaz bombası atıldı. Asker saldırısından korunmak için mezarlıkta bulunan camiye sığınanlar da askerlerin hedefi oldu. Camiye de çok sayıda mermi ve gaz bombası isabet etti. İçeriye düşen gaz bombaları nedeniyle birçok kişi fenalık geçirdi.

GAZETECİLER ATEŞ ALTINDA KALDI



Gazetecilerin bulunduğu bölgeden çok sayıda silah ve bomba sesi duyulurken, askerler, panzerden ağır silahlarla ateş açtı. Gazetecilerin hemen önünde askerin panzerden gerçek mermilerle ateş açtığı sırada çok sayıda kişi yaralandı. Gazeteciler mevzilendikleri bölgede çatışmanın ortasında kalırken, askerler silahsız gençlerin olduğu tepeyi de taradı. Saat 07:00 civarında helikopterler de operasyona dahil olurken, bölgede tam anlamıyla savaş görüntüleri yaşandı. Askerler kendilerine taş atanlara da gerçek mermilerle ateş açtı.
Askerin çok sayıda bebeğin de bulunduğu bölgede kullandığı gaz bombaları nedeniyle birçok kişi fenalık geçirdi. Yüzlerce gaz bombası kullanan asker, bölgeye rastgele ateş açtı. Bütün bölge gaz bulutuyla kaplanırken, silah sesleri de uzun süre kesilmedi. Gazetecilerin ve halkın sığındığı bir odaya da askerin sıktığı mermiler isabet etti, camlar kırıldı. Halk dışarı kaçmaya çalışınca da odaya gaz bombası atıldı. Duvarlarda çok sayıda kurşun izi olduğu görüldü.

ASKER HEYKELİ SÖKÜP GÖTÜRDÜ

Saatlerce süren çatışmalar sırasında bir taraftan her yöne rastgele ateş açan askerler, diğer taraftan da panzerlerle Mahsum Korkmaz heykelinin etrafını çevirdi. Bir halat yardımıyla heykeli kaidesinden söken askerler, anıtı yıkarak alandan kaçırdı. Bu sırada askerlerin kullandığı gaz bombalarından dolayı ormanlık alanda yangın çıktı. Çıkan yangını söndürmek için ormanlık alana doğru ilerlemek isteyen halkın geçiş güzergahına da askerlerce ateş açıldı. Ateşe rağmen bölgeye ulaşan halk, yangını söndürdü.
Öte yandan bölgedeki halk, dün akşamdan bu yana heykelin yıkımı için saldırı olacağı bilgisine rağmen hiçbir milletvekilinin Lice’ye gelmemesine tepki gösterdi.

Askerlerin heykeli sökerek götürmesinin ardından kırsal alandan uzun süre silah sesleri duyuldu. Panzerlerin geri çekilmesinden sonra halk, bölgede yeniden toplandı.

MEHDİN TAŞKIN TOPRAĞA VERİLDİ


BİR ASKER DOLDUR BOŞALT SIRASINDA YAŞAMINI YİTİRDİ

Olaylara müdahale için Mardin'e getirildiği öğrenilen uzman çavuş Uğur İnal, öğle saatlerinde konuşlandırıldığı askeri birlikte silahını doldur boşalt yaparken karnından yaralandı. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre İnal, ilk müdahalenin ardından helikopterle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine götürüldü. Tedaviye alınan Uğur İnal doktorların çabalarına rağmen kurtarılamayınca yaşamını yitirdi. (DHA)


TSK: HEYKELİ YIKAN ASKERE ATEŞ AÇILDI

Genelkurmay Başkanlığı, Lice’de Mahsum Korkmaz heykelinin yıkılması sırasında çıkan olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, heykelin kaldırılması sırasında askeri birliklere roketatarlı, tüfekli ve el yapımı patlayıcılarla saldırı düzenlendiğini öne sürdü.
Yerdeki birliklerin güvenliği için bölgede bulunan helikoptere de ateş açıldığı, 2 helikopterde toplam 6 mermi izi tespit edildiği belirtilen açıklamada, “Diyarbakır Lice Yolçatı köyü bölgesinde inşa edilen terörist heykeli, bir operasyonla kaldırılmıştır. İcra edilen operasyona katılan birlikler, 19 Ağustos 2014 tarihinde saat 09.45’te üs bölgelerine dönmüşlerdir” denildi. (ANKARA)


AKP, KANLI ASKER BASKININA SAHİP ÇIKTI

AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Lice’deki olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, bir gencin öldürülmesine ve halka kurşun yağdırılmasına tek söz söylemedi, “O heykeli oraya dikenlerin amacı şiddet ortamı yaratmak” dedi.

Kapusuz, Twitter hesabından yazdığı mesajlarda, “Lice’de kışkırtma amaçlı bir heykel dikmişlerdi. Güvenlik güçlerimiz tarafından o heykel yıkıldı. Tabii o heykeli oraya dikenlerin asıl amacı şiddet ortamı için bir kıvılcım oluşturmaktı. Bu heykel provokasyonu da terörü isteyen kan emici çevrelerin işidir. Bu çevreler, tıpkı bayrak indirme olayında olduğu gibi öyle eylemler planlıyorlar ki, milletimizin sinir uçlarına basarak, hem batıdaki hem de doğudaki vatandaşlarımızı tahrik etmeye çalışıyorlar. Ama başarılı olamayacaklar. Millet bu tuzakları bir bir bozuyor ve bundan sonra da bozacaktır. O heykeli oraya dikenler de onun üzerinden şiddet eylemleri başlatmak isteyenler de bilsin ki; karşılarında bu aziz milletin çözüm iradesi vardır” dedi. (HABER MERKEZİ)


İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÖLÜMÜ GÖRMEDİ

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Mahsum Korkmaz’ın heykelini yıkmak için yapılan operasyona dair bir açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, olaylar sırasında saatlerce halka ateş açılmasını ve bir gencin öldürülmesini görmezden geldi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sadece “Yolçatı kırsalında yapıldığı tespit edilen heykel, 19 Ağustos 2014 günü sabah saatlerinde jandarma ekiplerimizce kaldırılmıştır” denildi. (ANKARA)


KCK: AKP ATEŞLE OYNUYOR

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, Lice’de bir kişinin hayatını kaybettiği asker saldırısına sert tepki göstererek, “Açıktır ki AKP, ateşle oynamaktadır. AKP’yi bu tehlikeli oyundan derhal vazgeçmeye ve saldırılara son vermeye çağırıyoruz” dedi.
Lice’de 15 Ağustos günü açılışı yapılan Mahsum Korkmaz heykelinin askerlerce yıkılması ve halka ateş açılarak, bir kişinin katledilmesine dair yazılı bir açıklama yapan KCK, Mahsum Korkmaz’ın Kürtler için ulusal diriliş ve direnişin kahramanı olduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Açıktır ki AKP, ateşle oynamaktadır. Kürt halkının en yüksek ve en dokunulmaz değerleri, özgürlük mücadelesinin şehitleridir. Kürtler, özgürlük devriminde şehit düşen evlatlarının; kızları ve oğullarının üzerinde titrer, ölümüne sahiplenirler. Bu anlamda AKP, şehitler mezarlığına saldırmak ve mezarlığı ateşe vermekle, Kürtlerin tüm değerlerine saldırmıştır. AKP devleti çok iyi bilir ki, Mahsum Korkmaz (Agit) yoldaş, Kürt halkının direniş sembolüdür. Buna rağmen Agit yoldaşın anıtına, şehitler mezarlığına saldırması, mezarlığı ateşe vermesi, halkı kurşun yağmuruna tutarak katliam provası yapması, zaten olamayan bir sürecin, çatışmasızlık ortamının dinamitlenmesi demektir. Lice’deki halkımızla birlikte, tüm Kürdistan halkını olduğu her yerde omuz omuza direnişi yükseltmeye ve Şehit Mehdi Taşkın’ın cenazesini serhıldanlarla sahiplenmeye çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)


HDP: EMRİ VERENLER YARGILANSIN

Lice’de bir gencin öldürüldüğü askeri operasyona tepki gösteren HDP, ateş emri veren askeri yetkilerinin yargılanmasını istedi.
HDP Merkez Yürütme Komitesi tarafından yapılan açıklamada, çözüm sürecinin en önemli yaklaşımlarından birinin değerlere saygı olduğu belirtilerek, “Toplumsal barış, ancak halkların değerlerine saygı gösterilerek geliştirilebilir. 30 yıllık savaş ve çatışma döneminin yaralarının sarılması ancak bu yolla mümkündür” denildi.
Saldırının demokratikleşme, çözüm, barış ve müzakere söylemlerinin yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşmesinin manidar olduğu belirtilen açıklamada, AKP Hükümetinin saldırgan tavrından vazgeçmesi ve halkın üzerine ateş açma emri veren askeri yetkililerin yargılanması istendi. Açıklamada, heykele ilişkin kışkırtıcı söylemlerde bulunan MHP Lideri Devlet Bahçeli de kınandı.
Demokratik Bölgeler Patisi (DBP), tarafından yapılan açıklamada da “Mehdin Taşkın’ın ön otopsi raporuna göre başından tek kurşunla yaşamını yitirmesi, hedef gözetilerek ateş açıldığı şüphesi doğurmaktadır” denildi. DBP açıklamasında da “Sivillere ateş açma emrini veren askeri yetkililer hakkında derhal soruşturma açılmalı, soruşturma boyunca yetkililer açığa alınmalı” denildi. (HABERMERKEZİ)


DİYARBAKIRLILAR: LİCE'DE YIKTILAR AMED'E DİKECEĞİZ

Diyarbakırlılar, Mahsum Korkmaz’ın heykelinin yıkılmasına ve bir gencin öldürülmesine tepki gösterdi. Saldırının Kürt halkına yapılmış olduğunu belirten Diyarbakırlılar, “Bugün Lice’de yıktılar yarın Amed’de dikeceğiz” dediler.
Abdullah Tayfur adlı Diyarbakırlı, Mahsum Korkmaz’ın Kürt halkının öncülerinden olduğunu, heykele yapılan saldırının Kürt halkına hakaret olduğunu belirterek, “Lice’de yıktılar, biz Amed’de dikeceğiz” dedi.
Kendilerini bildiklerinden beri baskı altında olduklarını söyleyen Ali Ayşin ise, “Bu zulüm nereye kadar sürecek? Bir kişi bile kalsak, bu davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Ne kadar yıksalar da biz yapacağız” dedi.
Heykelin yıkılmasının Kürt halkının inkar etmek olduğunu söyleyen Ekrem Yıldız adlı yurttaş ise, “Şimdiye kadarki barış söylemlerinin hepsi bir kandırmacadır. Mahsum Korkmaz’ın heykeline yapılan saldırı, Kürt halkının iradesini kırmaya yöneliktir. Bugün Lice’de yıkıyorlarsa yarın Amed’de yapacağız. Bizim ölülerimiz ve sembollerimizden dahi korkuyorlar” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ölüdeniz göz göre göre ölüyor

SONRAKİ HABER

Brown\'un annesi, oğlunu öldüren polisin tutuklanmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...