19 Ağustos 2014 06:00

MYK, Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında

Muharrem İnce, CHP grup başkan vekilliği görevinden istifa ettiğini ve genel başkanlık için aday olduğunu açıklarken, İnce’nin dışındaki MYK üyelerinin Kemal Kılıçdaroğlu’yu destekleyeceği, ‘ulusalcı’ diye adlandırılan kanadın ise kendi başlarına aday gösterecek çoğunluğu bile bulamayacağı belirtiliyor.

MYK, Kemal  Kılıçdaroğlu’nun arkasında
Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

Muharrem İnce, CHP grup başkan vekilliği görevinden istifa ettiğini ve genel başkanlık için aday olduğunu açıklarken, İnce’nin dışındaki MYK üyelerinin Kemal Kılıçdaroğlu’yu destekleyeceği, ‘ulusalcı’ diye adlandırılan kanadın ise kendi başlarına aday gösterecek çoğunluğu bile bulamayacağı belirtiliyor.

İNCE ADAY AMA...

CHP’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan dalgalanma dün Muharrem İnce’nin adaylığını açıklaması ile sürdü. TBMM’de basın açıklaması yapan İnce, grup başkan vekilliği görevinden istifa ettiğini ve genel başkanlığa aday olacağını açıkladı.

İnce’nin adaylığı ve kurultay öncesi parti içindeki duruma dair şu ana kadar ki gelişmeler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu sarsabilecek bir tabloya işaret etmiyor.
CHP’nin 1217 kayıtlı delegesi bulunuyor ve kurultayda aday olabilmek için delegelerin en az yüzde 10’unun imzası gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce aday gösterebilecek bir çoğunluğa ulaşamayan ‘ulusalcı’ kanadın 5-6 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek olan kurultayda da, tek başlarına aday gösterebilecek bir delege desteğine ulaşabilmeleri mümkün gözükmüyor. CHP kurultayında başkanlık için adı konuşulan isimlerden birisi olan Metin Feyzioğlu’nun da adaylık için gerekli olan yüzde 10’luk delege desteğini sağlaması mümkün görülmüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı bayrak açanların bir araya geldiklerinde gerekli delege desteğinin bulup bulamayacakları da henüz ciddi anlamda tartışma konusu.
Şu ana kadar ortaya çıkan ihtimaller içinde en güçlü isim Muharrem İnce. Son yerel seçimlerde Yalova’da Hükümetin müdahalelerine karşı yürüttüğü çalışma ile göz dolduran bir isim olan İnce, buna rağmen gerek merkez yönetim kurulunda (MYK), gerekse de delege yapısı içinde  Kemal Kılıçdaroğlu’ya karşı ihtiyaç duyduğu desteği yakalamaya uzak bir isim.

‘SOL’DAKİ İSİMLER FARKLI

Bu arada hem Gezi sürecinde hem de birçok davaya katılım gösteren partinin ve hem yerel seçimlerinde, hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağ isimlere dayalı “büyüme stratejisi”nden rahatsız olan milletvekilleri ise, Kılıçdaroğlu’ya karşı bayrak açan ‘ulusalcı’ taraf ile tamamen farklı bir noktada bulunuyorlar. Bu kesimlerde parti merkezinin politikalarını eleştiriyorlar ancak ‘ulusalcıların’ içinde bulunduğu bir kamplaşmada, bu kesimin Kemal Kılıçdaroğlu yönetimine destek vermesine kesin gözüyle bakılıyor.
Önümüzdeki günlerde yeni bir tablonun ortaya çıkmaması durumunda CHP MYK’sindeki aday olacağını açıklayan Muharrem İnce dışındaki diğer isimlerin Kemal Kılıçdaroğlu’yu destekleyeceği, bu açıdan yaşanabilecek firelerin de Kılıçdaroğlu’ya karşı bayrak açanların elini güçlendirmeye yetmeyeceği belirtiliyor.

Bu kurultayın 2015 genel seçimlerine giderken CHP’de ciddi bir siyasal hat değişikliğine yol açması ise beklenmiyor.

SARIGÜL VE ÖZKAN

Bu arada, “Ne yapılacaksa Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile yapılmalı” diyen eski Şişli Belediyesi Başkanı Mustafa Sarıgül ile Tuncay Özkan’ın da kurultayda PM’ye girecekleri konuşuluyor. CHP kulislerinde Kemal Kılıçdaroğlu’ya açık destek veren Sarıgül’ün yeni dönemde MYK’nin muhtemel isimlerinden biri olduğu da dile getiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Sokakta umut, belirsizlik ve tedirginlik bir arada

SONRAKİ HABER

Bombalar altında kalırız yine de kampa gitmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...