19 Ağustos 2014 06:00

AKP’li belediyeden sanata mühür

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinin AKP’li belediyesi, dalgaların Filyos sahiline sürüklediği malzemeleri sahilden toplayıp, sanat eseri haline dönüştüren Filyos’lu Mask Sanatçısı, Emekli Öğretmen Mehmet Türkçelik’in “Atölye İskele” adını verdiği atölyesini ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürledi. Mehmet Türkçelik, Atölye İskele’de denizin karaya attığı adına “çatuk” denilen ağaç kabuklarından figüratif çalışmalar yapıyordu. Türkçelik, evinin bulunduğu binanın altındaki küçük atölyesini ve çevresini el emeği sanatçısı belgesiyle ürettiği eserlerle gönüllü turizm bürosuna çevirmişti.

AKP’li belediyeden sanata mühür
Paylaş

İsmet AKYOL
Zonguldak


Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinin AKP’li belediyesi,  dalgaların Filyos sahiline sürüklediği malzemeleri sahilden toplayıp, sanat eseri haline dönüştüren Filyos’lu Mask Sanatçısı, Emekli Öğretmen Mehmet Türkçelik’in “Atölye İskele” adını verdiği atölyesini ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürledi. Mehmet Türkçelik, Atölye İskele’de denizin karaya attığı adına “çatuk” denilen ağaç kabuklarından figüratif çalışmalar yapıyordu.  Türkçelik, evinin bulunduğu binanın altındaki küçük atölyesini ve çevresini el emeği sanatçısı belgesiyle ürettiği eserlerle gönüllü turizm bürosuna çevirmişti.  

Emekli Öğretmen Mehmet Türkçelik dalgaların Filyos sahiline sürüklediği malzemeleri topluyor, atölyesinde şekil vererek sanat ürünü haline getiriyordu. Renk renk taşlar, kabuklar, ahşap malzemeler Türkçelik’in elinde bir başka hale bürünerek herkesin ilgi odağı olan malzemelere dönüşüyordu. Ülkede bir başka örneği olmayan ve bu yönüyle belgesellere konu olup, sanat kurumlarınca ödüllendirilen Türkçelik, AKP’li Filyos Belediyesince cezalandırıldı. Pek çok çocuğun merak edip çalışmalara katıldığı Park Caddesi üzerindeki atölyesi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlenerek kapatıldı. Belediye encümen kararı ile atölyeyi mühürlerken Türkçelik’e 190 lira da idari para cezası uyguladı. Belediyenin tavrına tepki gösteren Filyoslu vatandaşlarla Zonguldaklı sanatseverler olayı sanata tahammülsüzlük olarak yorumlarken yapılan uygulamayı anlaşılamaz bulduklarını açıkladı.

SANATÇI BELGEM VAR

Denizden gelen ağaç parçalarını oyup, törpüleyerek bunlara şekil veren Mehmet Türkçelik, “Sanatsal yaratıya öteden beri ilgim var. Emekli olduktan sonra memleketime yerleştim ve kendi mülkümüz olan bu atölyede, dalgaların sahile çıkardığı sanat ürünü olabilecek objeleri toplamaya başladım. Bunlara çeşitli şekiller verip, boyayarak daha estetik bir hale dönüştürüyordum. Filyos’a ziyarete gelen yerli yabancı insanların ilgi odağı haline gelen atölyemde pek çok çocuk da çalışmalara katılıyor, sanatsal yaratı keyfini yaşıyordu. Bir hafta önce atölyeme gelen belediye ekipleri, atölyemin ruhsatsız olduğunu ve bir hafta içinde ruhsat alınmazsa kapatılacağı yönünde tebligat yaptı. Kendilerine her hangi bir ticari faaliyetimin olmadığını, Çaycuma Gelir İdaresi Başkanlığından almış olduğum sanatçı belgesi nedeniyle de vergiden muaf olduğumu anımsattım. Ancak dinletemedim. Çünkü belediye burayı kapatmaya kararlıydı.” dedi.

ÇED RAPORU BİLE İSTEDİLER

Ruhsat almak için belediyeye müracaat ettiğini, ancak kendisinden istenen belge ve harçları karşılamasının mümkün olmadığını söyleyen Tükçelik, Belediyenin kendisinden ÇED raporu istediğini anlattı;  “Benden milyar liraları bulan harç parası istendi. Bununla da yetinmeyip sanatımın tek ustası olduğum halde ustalık belgesi dahil bir sürü belgeyi tamamlamam gerekiyordu. Boyama için kullandığım sprey boyaları kimyasal ürün, PET şişedeki tineri tehlikeli madde sayıp ÇED raporu düzenlemem bile istendi. Bunları yerine getirmeyince de encümen kararı ile atölyem mühürlendi. Evimin altında bulunan ve mülkiyeti ailemize olan atölye imar planında işyeri olarak gözüküyormuş. ”

AÇIK BİR TANE İŞLETME KALMAZ

Çevrede pek çok işyerinin de ruhsatsız olduğunu söyleyen Türkçelik, “Ticareti hiç düşünmedim. Eğer hesap edersem bu atölye küllü zarar. Ancak ben bir turizm ve cazibe merkezi olmaya doğru giden Filyos’a değer katacak, marka değeri kazandıracak işler yapmak istiyorum. Bunun kimi örneklerini de çıkardım ortaya. Bu çabalarım sanat çevrelerinde ilgi gördü, çeşitli ödüller kazandırdı. Çalışmalarım bir belgesele bile konu oldu. Belediyenin beni desteklemesi gerekirken yapılanlara anlam vermek mümkün değil. Her türlü demokratik yoldan mücadele edeceğim.”dedi.

ÖDÜL ALDI

Filyos’un konuksever insanlarından, 2012 Karaelmas İbni Sina Kent Ödülü sahibi, çocuk ve gençlerin sanatsever eğitimci dostu Mehmet Türkçelik sanatı, sanatçıları ve Filyos’u sevenlerden destek bekliyor.

Bu yılın başlarında, Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinden bir grup Filyos’da yaşayan Sanatçı Mehmet Türkçelik’i, “Çatuk” isimli bir belgesel filme dönüştürmüştü.

ÖNCEKİ HABER

Keneyle mücadeleden RES’le mücadeleye

SONRAKİ HABER

Munzur Su’da grev kararı askıya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...