18 Ağustos 2014 21:56

Aksaray'a giden Êzidîlere ölüm tehditleri

IŞİD saldırılarından kaçarak Birleşmiş Milletler'e ait (BM) mülteci kampına sığınmak üzere Aksaray'a giden Êzidîler ölümle tehdit edildi. Şırnak'ta ise sınırda askeri barikat kurularak geçişlerine izin verilmeyen yüzlerce Êzidî aile, yapılan görüşmelerden sonra sınırı geçebildi.

Aksaray\'a giden Êzidîlere ölüm tehditleri
Paylaş

IŞİD saldırılarından kaçarak Birleşmiş Milletler'e ait (BM) mülteci kampına sığınmak üzere Aksaray'a giden Êzidîler ölümle tehdit edildi. Şırnak'ta ise sınırda askeri barikat kurularak geçişlerine izin verilmeyen yüzlerce Êzidî aile, yapılan görüşmelerden sonra sınırı geçebildi.

IŞİD’in Şengal'deki katliamlarından kurtulmayı başardıktan sonra geldikleri Türkiye'de Birleşmiş Milletler'e ait (BM) mülteci kampına sığınmak üzere Aksaray'a giden Êzidîler’in ölümle tehdit edildiği belirtildi. Kampta kalan Basım Şemo adlı Êzidî yurttaş, bir akrabasının kampta kalmak üzere geldiği Aksaray otogarında yanına yaklaşan uzun sakallı 4 kişi tarafından Arapça 'Biz sizin nerden geldiğinizi çok iyi biliyoruz. Sizler Şengal'den geldiniz buraya. Sizi burada görmek istemiyoruz, buradan gitmezseniz sizi öldürürüz' dediğini aktardı. Şemo, kampta kalan Êzidî ailelerin birçoğunun tehditlerden dolayı kenti terk ederek Diyarbakır ve Midyat'ta kurulan kamplara gitmek zorunda kaldığını da aktardı.

Şırnak Silopi'deki AFAD konutlarında kalan Êzidî yurttaşlardan Xırto Hemo da aynı kampta kalan kardeşi ve yeğenlerinin ölümle tehdit edildiğini söyledi. "Aksaray'da bulunan akrabalarımız tarafından bize telefon geldi, ölümle tehdit edildiklerini söylediler. Biz de hayatlarından endişe duyuyoruz" diyen Hemo, maruz kaldıkları tehditlerden sonra 6 Êzidî ailenin Diyarbakır'a doğru yola çıktığını ifade etti.

Hemo, "Akrabalarımızı tehdit edenlerin kim olduğunu bilmiyoruz. IŞİD mi değil mi bilmiyoruz. Bir an önce orada bulunan akrabalarımızın can güvenliğinin almasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Hükümete ve devlet yetkililerine de seslenen Hemo, Aksaray'da bulunan Êzidi ailelerin can güvenliklerinin sağlanmasının alınmasını istedi.

ÊZİDÎLERE SINIRDA ASKERİ BARİKAT!

Öte yandan Şengalli Êzîdî Kürtlerin gelişleri Şırnak-Hakkari yolu Habur-2 köyü kırsalında askerlerce kurulan barikatla engellenmeye başlandı.

Geçişlerine izin verilmeyen yüzlerce Êzidî yurttaşın arasında yeni doğan bir bebek, yaralılar, ameliyatlı yurttaşlar ile çok sayıda çocuk da bulunuyor. Sığınmacıların bekletildiği Habur-2 kırsalına gelen HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, kimi DBP il ve ilçe başkanları ile Uludere ve Beytüşşebap belediyeleri eş başkanlarının da aralarında Uludereli yurttaşlar geçişlerine izin verilmeyen Êzîdî yurttaşların gıda ve temel ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı.

Milletvekili Selma Irmak'ın Şırnak Valisi, Uludere Belediyesi Eş Başkanı Zeynep Üren'in ise ilçe kaymakamı ile görüşmeleri sonrasında Êzidî sığınmacıların geçişleri sağlandı. Yekmal köyünde getirilen Êzidî yurttaşların önce yemek ve diğer temel ihtiyaçları giderildi. Ardından da yatak ve yorgan ihtiyaçları Uludereliler tarafından temin edilmeye çalışıldı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

PETKİM işçisi İstanbul’a getirildi

SONRAKİ HABER

Kocaeli\'nde denizde 3 ceset bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...